Licznik pckm, czasu przejazdu i brygad

Zieleńczanin
Moderator globalny
Posty: 472
Rejestracja: 17 lut 2020, 18:39
Lokalizacja: Zielonki

Licznik pckm, czasu przejazdu i brygad

Post autor: Zieleńczanin » 19 wrz 2020, 18:02

Hej,
Chciałbym zaprezentować Wam licznik czasów przejazdu i brygad. Po podaniu trasy automatycznie przeliczany jest czas przejazdu, a po podaniu częstotliwości także liczba brygad.
Aktualna wersja: 2.0.2
Link do arkusza:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Aby edytować plik, należy go pobrać - mam nadzieję że wszystko działa ;) W teorii powinniście mieć dostęp do pola z trasami oraz z częstotliwościami.

Changelog:
Wersja 2.0.2: - 18.03.2021
- powrót przypadkowo usuniętej sumy brygad o danej porze - dzięki Bayer!
- zmieniono obramowania niektórych komórek.

Wersja 2.0.1: - 17.03.2021
- naprawa błędów w czasach przejazdów - dzięki Bayer!

Wersja 2.0.0: - 17.03.2021
- dodano licznik wozokilometrów;
- dodano wiersze służące podaniu kursów wykonywanych przez daną linię w ciągu dnia;
- dodano nowy tabor: "3x105Na (Huta)" - ilostan 4;
- tabor "3x105Na" zmienił nazwę na "3x105Na - Podgórze";
- poprawiono ilostan taboru GT8S z 4 na 2;
- poprawiono ilostan taboru Lajkonik (Huta) z 7 na 19;
- poprawiono ilostan taboru Lajkonik (Podgórze) z 4 na 8;
- poprawiono ilostan taboru E1 solo z 9 na 11;
- poprawiono ilostan taboru E1+c3 (Huta) z 35 na 30;
- poprawiono ilostan taboru E1+c3 (Podgórze) z 17 na 14;
- poprawiono ilostan taboru 2x105Na (Huta) z 20 na 13;
- poprawiono ilostan taboru 3x105Na (Podgórze) z 4 na 5.

Wersja beta 1.1.0: - 27.09.2020
- dodano rozdysponowanie taboru;
- zmniejszono maksymalną liczbę linii z 36 do 31.

Wersja beta 1.0.1: - między 19 i 27.09.2020
- zwiększono czas przejazdu odcinka Rondo Czyżyńskie - Dąbie - Rondo Grzegórzeckie z 15 do 16 minut;
- zmniejszono czas przejazdu odcinka Bronowice - Bronowice Małe z 11 do 10 minut;
- zmniejszono czas przejazdu odcinka Rondo Grzegórzeckie - Rondo Mogilskie z 3 do 2 minut;
- zwiększono czcionkę w wierszach 2-4 do rozmiaru 12;
- zwiększono czcionkę w wierszach innych niż 2-4 do rozmiaru 11;
- zmieniono formatowanie.

Radek_D
Pomiarowiec
Posty: 75
Rejestracja: 24 lut 2020, 15:27
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna/ Kraków

Re: Licznik czasu przejazdu i brygad

Post autor: Radek_D » 19 wrz 2020, 19:04

No powiem Ci, że ogromny szacunek za to. Niby wersja beta ale i tak widać kawał dobrej roboty 👏👍

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Posty: 2086
Rejestracja: 30 sty 2020, 21:20
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Licznik czasu przejazdu i brygad

Post autor: Kaszmir » 20 wrz 2020, 21:38

Wow, świetne i kawał dobrej roboty!
Co do liczby brygad - liczyłeś je mniej więcej z czasów przejazdów, czy może posprawdzałeś(-liście) liczby wozów na mieście?

Zieleńczanin
Moderator globalny
Posty: 472
Rejestracja: 17 lut 2020, 18:39
Lokalizacja: Zielonki

Re: Licznik czasu przejazdu i brygad

Post autor: Zieleńczanin » 20 wrz 2020, 21:44

Wszystko się automatycznie przelicza - tak więc brygady liczy automat ;)
Przelicznik liczby brygad jest taki:
255%*(czas przejazdu*2).

kucyk
Ekspert
Posty: 653
Rejestracja: 26 sie 2020, 14:39

Re: Licznik czasu przejazdu i brygad

Post autor: kucyk » 21 wrz 2020, 8:38

Zieleńczanin pisze: 19 wrz 2020, 18:02 Hej,
Chciałbym zaprezentować Wam licznik czasów przejazdu i brygad. Po podaniu trasy automatycznie przeliczany jest czas przejazdu, a po podaniu częstotliwości także liczba brygad.
Link do arkusza (wersja beta 1.0):
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... p=drivesdk
Aby edytować plik, należy go pobrać - mam nadzieję że wszystko działa ;) W teorii powinniście mieć dostęp do pola z trasami oraz z częstotliwościami.
Pewny jesteś liczby brygad? Pytam bo według mnie do piątku na "44" i "49" było jak pamiętam odpowiednio 6 oraz 5 brygad. A u ciebie jest więcej?

Pytam bo jeździłem całe ostatnie dwa tygodnie "49" i nie widziałem więcej niż 5 brygad. Również na "44" nie widziałem 7 brygady. ;)

Być może jeszcze coś posprawdzam i napiszę o tym. :)

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Posty: 2086
Rejestracja: 30 sty 2020, 21:20
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Licznik czasu przejazdu i brygad

Post autor: Kaszmir » 21 wrz 2020, 9:11

kucyk pisze: 21 wrz 2020, 8:38Pewny jesteś liczby brygad? Pytam bo według mnie do piątku na "44" i "49" było jak pamiętam odpowiednio 6 oraz 5 brygad. A u ciebie jest więcej?
Brygady chyba ciężko oszacować na podstawie czasów przejazdu - jest kilka innych czynników które trzeba uwzględnić, np. podmiany, przerwy dla prowadzących czy koordynacja linii która potrafi wymusić dołożenie dodatkowego wozu.

kucyk
Ekspert
Posty: 653
Rejestracja: 26 sie 2020, 14:39

Re: Licznik czasu przejazdu i brygad

Post autor: kucyk » 21 wrz 2020, 9:20

Kaszmir ja ilość brygad na danej linii osobiście obserwowałem - stojąc w kilku miejscach. ;)

Teraz zauważyłem różnice między moimi obserwacjami a tym co jest umieszczone w pliku. :)

Ten plik zawiera dane z ilością brygad na danej linii obowiązujący dopiero od dzisiaj albo jest to stara rozpiska sprzed pandemii - która może być obecnie nieaktualna. :D
Ja z kolei podałem ilości niektórych linii przy częstotliwości: 10 oraz 20 minut. ;)

Czy nie za wcześnie zostało to wrzucone do publicznej wiadomości?
Trzeba to zweryfikować i sprawdzić. 8-)
Pozdrowionka. :P

Zieleńczanin
Moderator globalny
Posty: 472
Rejestracja: 17 lut 2020, 18:39
Lokalizacja: Zielonki

Re: Licznik czasu przejazdu i brygad

Post autor: Zieleńczanin » 21 wrz 2020, 10:06

Celowo wpisałem częstotliwości od dzisiaj - a ilość brygad jest wpisywana w pełni automatycznie, na podstawie częstotliwości i czasu przejazdu :P

Zieleńczanin
Moderator globalny
Posty: 472
Rejestracja: 17 lut 2020, 18:39
Lokalizacja: Zielonki

Re: Licznik czasu przejazdu i brygad

Post autor: Zieleńczanin » 27 wrz 2020, 14:11

Link do wersji beta 1.1 w pierwszym poście ;)

Zmiany:
- rozdysponowanie taboru - wpisałem już stan po modernizacji #RF306 (trwa) i z łącznie 11 Lajkonikami;
- poprawiono czas przejazdu kilku odcinków;
- trochę formatowania :)

Zieleńczanin
Moderator globalny
Posty: 472
Rejestracja: 17 lut 2020, 18:39
Lokalizacja: Zielonki

Re: Licznik pckm, czasu przejazdu i brygad

Post autor: Zieleńczanin » 17 mar 2021, 19:28

Po dłuuuugiej przerwie wita wersja 2.0.0 :)
Pojawił się licznik pociągokilometrów, inspirowany licznikiem Tomty1 i Cukra - https://drive.google.com/file/d/0BxQsMp ... sp=sharing. Stworzenie go byłoby znacznie trudniejsze, gdyby nie zgoda Tomty1 na wykorzystanie długości tras z licznika - dzięki wielkie!
Pełny changelog i link jak zwykle w pierwszym poście. Wszelkie błędy proszę zgłaszać tu albo privem ;)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość