Bilety, kontrole, integracja taryfowa
Re: Bilety, kontrole
Już w Mobilisowych wozach widziałem te naklejki i właśnie czułem, że o to będzie chodzić. Zastanawia mnie tylko w jaki sposób chcą blokować aplikacje.
-
- Ekspert
A ja się właśnie zastanawiałem po co takie naklejki w MC347
Zapewne przed kontrolą, będą kontrolerzy wpisywać numer taborowy który będą kontrolować, czas kontroli albo przystanki objęte kontrolą a aplikacja będzie blokowała możliwość zakupu biletu na ten dany nr taborowy.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
No wiem, tylko złośliwy jestem, bo to nie będzie blokowanie aplikacji tylko numeru bocznego 

-
- Ekspert
No tak, tylko teraz biletu realnie nie kupisz

Obecnie możesz jeszcze kupić przed wejściem do pojazdu, a teraz będziesz musiał znać numer boczny

W Trójmieście tak jest, we Wrocławiu, w Warszawie są kody QR i przyznam, że upierdliwe było kupowanie biletu na ostatnią chwilę, bo aplikacje lubią płatać psikusy. Ale z drugiej strony jak inaczej mają walczyć z tym procederem?
Ale jak przy kontroli okaże się, że bilet masz kupiony na inny pojazd, to już jest podstawa do wlepienia mandatu.yosujiro pisze: 24 cze 2022, 12:37 No wiem, tylko złośliwy jestem, bo to nie będzie blokowanie aplikacji tylko numeru bocznego![]()
Tłumaczyli to pod postem, że jeżeli bilet jest czasowy z innego pojazdu i był zakupiony przed kontrolą, to nie ma podstawy do wystawienia mandatu.
No oczywiście, ale jeśli kontroler zobaczy, że dwie minuty temu kupiłeś bilet na HW101 a jedziesz właśnie RF313 to wtedy jest podstawa.
Jeżeli bilet czasowy jest kupiony przed blokadą, nawet z innym numerem taborowym, to gdyby nawet uparli się i wypisali karę, to moim zdaniem podstawa do odwołania jest bardzo mocna i wydaje mi się, że tutaj już nie ma co na siłę szukać problemu.
- pasazer_mobilisu
- Ekspert
A co to za problem? Kto z miłośników nie zrobiłby sobie dla samej przyjemności jednego przystanku HW101 by za chwilę przesiąść się do tego czym faktycznie planował jechać?es.em pisze: 24 cze 2022, 16:43 No oczywiście, ale jeśli kontroler zobaczy, że dwie minuty temu kupiłeś bilet na HW101 a jedziesz właśnie RF313 to wtedy jest podstawa.
Zawsze myślałem, że bilet minutowy jest ważny przez określoną ilość minut od skasowania, bez względu na to w czym został skasowany po raz pierwszy.
Często wiedząc że i tak mam zapas minut (bo przykładowo miałem jechać tylko 10 minut) bilet w aplikacji kupowałem kilka minut przed odjazdem, żeby wsiadając nie trafić na niespodziankę typu brak zasięgu/jakiś dziwny kod PIN do aplikacji itd
Czy teraz dalej mogę tak robić podając jako taborowy cokolwiek? Ewentualnie spróbować wpisać numer z TTSS.
Tylko czy w ten sposób zwalczy się ten proceder? Widząc umundurowanych kontrolerów wsiadających do pojazdów i tak będzie się miało te kilkanaście sekund by wklepać nr taborowy i kliknąć w aplikację.
Nie karmić troli 

Szkoda, że tak jak w Warszawie nie poszli w skanowanie QR.
Ciekawe też, czy będzie można zakupić wcześniej bilet w aplikacji, a skasować dopiero w pojeździe przy wpisywaniu numeru pojazdu.
Ciekawe też, czy będzie można zakupić wcześniej bilet w aplikacji, a skasować dopiero w pojeździe przy wpisywaniu numeru pojazdu.
- pasazer_mobilisu
- Ekspert
A co by to w praktyce zmieniło dla użytkownika?DaroKRK pisze: 24 cze 2022, 17:13 Ciekawe też, czy będzie można zakupić wcześniej bilet w aplikacji, a skasować dopiero w pojeździe przy wpisywaniu numeru pojazdu.
Nie karmić troli 

* Jest 13:00
* Podjeżdża RF313, wsiadasz.
* Jedziesz dwa przystanki, widzisz kanarów, próbujesz kupić bilet na RF313, ale ten numer jest zablokowany w aplikacji, więc w akcie desperacji kupujesz bilet na dowolny numer jaki przyjdzie Ci do głowy, czyli HW101, jest 13:03.
* O godz. 13:04 podchodzi do Ciebie kontrola i patrzy, że Twój bilet jest ważny dopiero od minuty i to na zupełnie inny pojazd. Dlatego wstawia Ci mandat.
Także jeśli nie będziesz miał przez to problemów, to system wciąż będzie dziurawy. W każdym mieście, w którym Skycash działa po numerze taborowym, taka sztuczka nie przejdzie, bo fizycznie nie byłeś w stanie się przesiąść z HW101 w RF313 w minutę. Pomijam oczywiście fakt, że te pojazdy zwykle jeżdżą po dwóch różnych stronach Krakowa i jest bardzo niewielka szansa, żeby się spotkały.
* Podjeżdża RF313, wsiadasz.
* Jedziesz dwa przystanki, widzisz kanarów, próbujesz kupić bilet na RF313, ale ten numer jest zablokowany w aplikacji, więc w akcie desperacji kupujesz bilet na dowolny numer jaki przyjdzie Ci do głowy, czyli HW101, jest 13:03.
* O godz. 13:04 podchodzi do Ciebie kontrola i patrzy, że Twój bilet jest ważny dopiero od minuty i to na zupełnie inny pojazd. Dlatego wstawia Ci mandat.
Także jeśli nie będziesz miał przez to problemów, to system wciąż będzie dziurawy. W każdym mieście, w którym Skycash działa po numerze taborowym, taka sztuczka nie przejdzie, bo fizycznie nie byłeś w stanie się przesiąść z HW101 w RF313 w minutę. Pomijam oczywiście fakt, że te pojazdy zwykle jeżdżą po dwóch różnych stronach Krakowa i jest bardzo niewielka szansa, żeby się spotkały.
Nie ma już chyba umundorowanych kontrolerów.pasazer_mobilisu pisze: 24 cze 2022, 17:10 Widząc umundurowanych kontrolerów wsiadających do pojazdów
Radio Alex 105,2 FM
Słuchaj: https://radioalex.com.pl/play/index.php?02
https://www.facebook.com/radioalexzakopane
Słuchaj: https://radioalex.com.pl/play/index.php?02
https://www.facebook.com/radioalexzakopane