- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
-
festence
- Pasażer
Kraków. Pęczniejące skały pod Trasą Łagiewnicką. I stąd ograniczenie prędkości do 40 km/h. Co z naprawą?
https://krakow.naszemiasto.pl/krakow-pe ... c1-9544849
W gruntach pod konstrukcją trasy zalegają... pęczniejące skały, iły i gipsy. A pęcznieją z powodu wykonanego wykopu pod trasę i zwiększonej wilgotności. Pęcznieją i powodują odkształcenia jezdni.
-
anonim_048
- Znawca
W przypadku zatoki gdzie wypchało w górę kawałek betonu, wyrównali to a ubytek uzupełnili... asfaltem.
Natomiast jeśli chodzi o drogę, to wydaje mi się, że nie ruszyli tego, ale nie było tam aż tak źle. Chociaż jeśli chodzi o ten fragment TŁ z artykułu powyżej, tam jest tragedia. Prawie jak między Nowohucką a Gromadzką na Kuklińskiego.
-
michal49944
- Specjalista
Nawierzchnia Trasy Łagiewnickiej pod obserwacją. Naprawa w planie
Jeszcze przez miesiąc ma potrwać obserwacja uszkodzenia nawierzchni na Trasie Łagiewnickiej, z powodu którego na fragmencie nowej obwodnicy trzeba zwolnić do 40 km/h.
[...]
Planowany termin zakończenia obserwacji oraz wybór sposobu naprawy określony został do końca kwietnia – czytamy w piśmie do radnego.
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/nawie ... 55738.html
-
Kaszmir
- Administrator
-
Kontakt:
Pasażerowie z Łagiewnik walczą, by "10" i "11" w stronę Kurdwanowa zatrzymywały się również na "Łagiewniki SKA" przed skrzyżowaniem. Tłumaczą, że przystanek za skrzyżowaniem jest bardzo odległy. Wg mnie to kolejny efekt zepsucia inwestycji - na wspomnianym skrzyżowaniu w ogóle nie ma przejścia dla pieszych od strony północnej, przez co pasażerowie muszą kilkukrotnie nadkładać drogi - czy to idąc na przejście po stronie południowej, czy do tunelu.
-
Nicko
- Miłośnik
Kaszmir pisze: 03 kwie 2024, 13:33
Pasażerowie z Łagiewnik walczą, by "10" i "11" w stronę Kurdwanowa zatrzymywały się również na "Łagiewniki SKA" przed skrzyżowaniem. Tłumaczą, że przystanek za skrzyżowaniem jest bardzo odległy. Wg mnie to kolejny efekt zepsucia inwestycji - na wspomnianym skrzyżowaniu w ogóle nie ma przejścia dla pieszych od strony północnej, przez co pasażerowie muszą kilkukrotnie nadkładać drogi - czy to idąc na przejście po stronie południowej, czy do tunelu.
Podobny zarzut mogę wystawić dla "50".
Żeby przesiąść się na pociąg, muszę przejść cały węzeł drogowy, czyli 3 przejścia dla pieszych. Gdyby "50" w kierunku Borku zatrzymywała się przed skrzyżowaniem, wtedy jest o wiele wygodniejsza przesiadka. W ogóle moim zdaniem przystanek za skrzyżowaniem w kierunku Borku to jest jakieś nieporozumienie, bo z punktu widzenia przesiadek tramwaj-pociąg jest to niewygodne i niepraktyczne.
-
kbieniu7
- Ekspert
Nie mogę się nie zgodzić. I nie mogę nie powiedzieć, że to, jak zaprojektowano to skrzyżowanie, to kpina. Była wręcz historyczna szansa na zrobienie zintegrowanego węzła KMK-SKA, dając zupełnie nowe możliwości komunikacyjne w tej części Krakowa. I to wszystko koncertowo spartolono. Cała para poszła w ruch samochodowy, spychając pasażerów do absolutnego minimum. Zero wizji, zero podejścia pro KMK, gdzie nawet nie chodziło o ograniczenie św. Przepustowości, ale o jakąkolwiek wizję...
To jest największy skandal na TŁ. Pal licho szykany na Turowicza, czy brak kontynuacji na Ruczaj. Tu widać, że rzucili się drogowcy na asfalt jak dzik na żołędzie.
-
kucyk
- Ekspert
kbieniu7 pisze: 03 kwie 2024, 16:03
.... Tu widać, że rzucili się drogowcy na asfalt jak dzik na żołędzie.
SMACZNEGO !!!