Ahoj,
Moją propozycję z początku października z postów wyżej opisałem ładnie i wysłałem do ZTP i ZDMK.
1. 25 października dostałem odpowiedź od ZTP:
Czyli generalnie im się pomysł podoba, ale że konieczna jest przebudowa to oddają decyzję do ZDMK (przesłali również do nich swoją odpowiedź).
2. 31 października dostałem odpowiedź od ZDMK:

Organizacją ruchu zajmuje się Inżynier Ruchu, on wskaże, to my zrobimy, to wymaga uzgodnień i zezwoleń, tak w ogóle to nie planujemy tego i wydawać na to pieniędzy w najbliższych budżetach, robimy w okolicy co innego. Szczerze to odebrałem to pismo trochę w tonie "odbierdolta się od nas, naszej infrastruktury i od nas". Do tego moją uwagę przykuł fakt, że odpowiedzi tej nie wysłali do ZTP.
W związku z tym odpisałem im takież pismo, jak niżej, dodatkowo załączając wspomnianego przez nich Inżyniera Ruchu i przesyłając ponownie oryginalny wniosek. Niech mają zabawę.
Szanowni Państwo,
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Jest to oczywiste, że proponowane przeze mnie rozwiązanie wymaga wykonania projektu technicznego, uzyskania uzgodnień i zezwoleń, oraz wygospodarowania środków. Z tego powodu właśnie piszę do Państwa. Zdaję sobie sprawę, że nie wystarczy tutaj sama zmiana organizacji - wtedy pisałbym do Biura Miejskiego Inżyniera Ruchu - tylko przebudowa i nie będzie to proces szybki i bezkosztowy. Mam na uwadze jednak istotność przedmiotowego skrzyżowania dla komunikacji miejskiej, która w tym miejscu traci bardzo dużo czasu, a komfort i wygoda pasażerów też pozostawia dużo do życzenia. Sam zakres przedstawionych przeze mnie koniecznych prac nie jest jakoś specjalnie duży w porównaniu do innych inwestycji drogowych realizowanych w różnych miejscach w Krakowie.
W związku z tym wnoszę o ponowne przeanalizowanie proponowanych przeze mnie rozwiązań i uwzględnieniu ich w Państwa liście rankingowej zadań wnioskowanych do Budżetu Miasta Krakowa na rok 2023 lub na następne lata.
Podobnie jak poprzednio swoje pismo adresuję również do ZTP, które w swojej odpowiedzi przychyliło się do tego typu pomysłu. Tym razem dodaję również MIR, jako wspomnianą przez Państwa jednostkę. W celu łatwiejszej nawigacji w dokumentach do poniższego maila załączam ponownie swój wniosek oraz otrzymane od Państwa pisma.
3. Dziś, tj. 15 listopada, przychodzi odpowiedź od ZDMK:
O, czyli jednak umieszczą na liście zadań? Co prawda nie na 2023, bo ponoć zamknięte, ale na 2024. Miła odmiana wobec "nie planujemy niczego"! Jeśli by się udało to zrealizować, to byłaby spora poprawa dla autobusów w tym rejonie. Pytanie jeszcze, czy wezmą pod uwagę tylko poszerzenie prawoskrętu, czy nowy peron po środku przełączki również.
Przydałoby się tylko tego przypilnować. Macie jakieś uwagi, pomysły co można jeszcze zrobić? Jakoś jeszcze przycisnąć?