Rozkłady wakacyjne 2024

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Re: Rozkłady wakacyjne w 2024 roku

Post autor: Kaszmir » 02 lip 2024, 9:51

pablo pisze: 01 lip 2024, 22:38W czasie, gdy 102 kursuje co pół godziny są trzy brygady, a rano i wieczorem tylko jedna.
To chyba też artefakt z przeszłości. Dawniej "102" miało w weekend f80 rano i f40 w ciągu dnia - pewnie były dwie brygady:
https://web.archive.org/web/20090904133 ... 02t001.htm

Potem chyba dołożono brygadę, jakoś dziesięć-kilkanaście lat temu, lecz tylko w ciągu dnia. W efekcie rano dalej jest f80, które przechodzi na f30 - blisko trzykrotna różnica.

brovar
Ekspert

Post autor: brovar » 02 lip 2024, 18:53

Nie wiem gdzie to umieścić, a potrzebuje informację.
Czy wyjazdy z zajezdni Nowa-Huta zabierają pasażerów rano z przystanków?
05.04.2024 awarii doznały #RZ213, #RZ226, #RZ237, #RZ264 i #RZ273. :!:

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Ekspert

Post autor: pasazer_mobilisu » 02 lip 2024, 18:58

Tak, zabierają.
Nie karmić troli :!:

kucyk
Ekspert

Post autor: kucyk » 02 lip 2024, 20:19

brovar pisze: 02 lip 2024, 18:53 Nie wiem gdzie to umieścić, a potrzebuje informację.
Czy wyjazdy z zajezdni Nowa-Huta zabierają pasażerów rano z przystanków?
Nie wierzę, że o to pytasz. :o
Ty "stary" miłośnik komunikacji? Przecież od dawna zarówno na wyjazdach jak i zjazdach pojazdy się zatrzymują na przystankach i zabierają chętnych do podróży. ;)
Nie pisz (nie mów), że o tym fakcie nie wiedziałeś. :)

tomek_m
Ekspert

Post autor: tomek_m » 02 lip 2024, 22:03

I co więcej. Nie wiem jak obecnie, ale na tych wyjazdach/ zjazdach też są/były kontrole biletów. Sam tego doświadczyłem kilka lat temu.

Awatar użytkownika
sorig
Specjalista

Post autor: sorig » 02 lip 2024, 23:10

A to czy kontrole są zgodne z regulaminem przewozów, to akurat dyskusyjna sprawa, bo nie są to kursy obsługujące daną linię.

suchy
Ekspert

Post autor: suchy » 02 lip 2024, 23:40

sorig pisze: 02 lip 2024, 23:10 A to czy kontrole są zgodne z regulaminem przewozów, to akurat dyskusyjna sprawa, bo nie są to kursy obsługujące daną linię.
Być może w związku z tym coś może testują i planują zmieniać w niedługiej przyszłości - bo od jakiegoś tygodnia na tablicach przystankowych pojawiają się wszystkie kursy zjazdowe do zajezdni (nie wiem jak wyjazdy, jeszcze tak z rana nie wychodziłem :D )

Jak rzeczywiście coś jest na rzeczy i się pozmienia, że kursy wyjazdowe oraz zjazdowe będą oficjalnie ujęte w rozkładzie - to wtedy bez żadnych przeszkód będzie można prowadzić kontrole biletowe również i w tych kursach.

Awatar użytkownika
sorig
Specjalista

Post autor: sorig » 02 lip 2024, 23:43

Ciężko mi sobie to wyobrazić. Być może część z nich jako warianty skrócone linii tak - ale wszystkie? Taki rozkład dajmy na to na Struga wyglądałby kuriozalnie.

Scania_9640
Ekspert

Post autor: Scania_9640 » 03 lip 2024, 0:44

tomek_m pisze: 02 lip 2024, 22:03 I co więcej. Nie wiem jak obecnie, ale na tych wyjazdach/ zjazdach też są/były kontrole biletów. Sam tego doświadczyłem kilka lat temu.
Nie możemy już robić tam kontroli, po jakiejś skardze od pasażera.

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 03 lip 2024, 10:16

Ja w ogóle nie wiem, skąd się te kontrole brały na zjazdach / wyjazdach, skoro zgodnie z uchwałą RMK opłaty są pobierane za przejazd liniami KMK realizowanymi na zlecenie GMK (czy jakoś tak to jest sformułowane).

Zjazd / wyjazd na linię, to nie jest kurs na danej linii KMK, a to, że to pojazd MPK, Mobilisa itd. kompletnie o niczym nie świadczy (równie dobrze może to być jakiś prywatny wynajem), czy też równie dobrze na linii może być pojazd innej firmy (bo sobie np. przewoźnik coś podnajął).

Jeszce sprawą dyskusyjną mogłoby być, co w sytuacji, gdy jest to np. wyjazd oznaczony jako "50 Górka Narodowa" na Mogilskiej (bo tak tramwaje wyjeżdżają), ale już kompletnie imho nie ma żadnego pola manewru pod kątem interpretacji, gdy jest to np. "zjazd do zajezdni".

suchy
Ekspert

Post autor: suchy » 03 lip 2024, 10:40

kot_feliks pisze: 03 lip 2024, 10:16 Ja w ogóle nie wiem, skąd się te kontrole brały na zjazdach / wyjazdach, skoro zgodnie z uchwałą RMK opłaty są pobierane za przejazd liniami KMK realizowanymi na zlecenie GMK (czy jakoś tak to jest sformułowane).

Zjazd / wyjazd na linię, to nie jest kurs na danej linii KMK, a to, że to pojazd MPK, Mobilisa itd. kompletnie o niczym nie świadczy (równie dobrze może to być jakiś prywatny wynajem), czy też równie dobrze na linii może być pojazd innej firmy (bo sobie np. przewoźnik coś podnajął).

Jeszce sprawą dyskusyjną mogłoby być, co w sytuacji, gdy jest to np. wyjazd oznaczony jako "50 Górka Narodowa" na Mogilskiej (bo tak tramwaje wyjeżdżają), ale już kompletnie imho nie ma żadnego pola manewru pod kątem interpretacji, gdy jest to np. "zjazd do zajezdni".
Tramwaje nigdy nie wyjeżdżały na linie z numerem - ZAWSZE był tylko podany kierunek jazdy na wyświetlaczu wagonu (czyli np. Górka Narodowa, Nowy Bieżanów P+R, Borek Fałęcki, Cichy Kącik, itp). Zjazdy tak samo - od zawsze się wyświetlają jako "Zajezdnia Podgórze" albo "Zajezdnia Nowa Huta".

Nawet teraz jak zjazdy się pokazują na tablicach przystankowych i jest napisane np. "24 Zajezdnia Podgórze", to na samym tramwaju i tak pokazuje się wyłącznie samo "Zajezdnia Podgórze" bez numerka.

Co zaś do kontroli na wyjazdach/zjazdach, słyszałem od jednej osoby będącej w temacie - że podobno kontrole były prowadzone "żeby były" :D

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 03 lip 2024, 11:03

kot_feliks pisze: 03 lip 2024, 10:16 Ja w ogóle nie wiem, skąd się te kontrole brały na zjazdach / wyjazdach, skoro zgodnie z uchwałą RMK opłaty są pobierane za przejazd liniami KMK realizowanymi na zlecenie GMK (czy jakoś tak to jest sformułowane).

Autobusy nie zabierają pasażerów na z/wyjazdach, jedynie tramwaje. Osobiście jestem zwolennikiem by kontrolerzy mogli sprawdzać na takich kursach (oczywiście wtedy powinno to być uwzględnione w regulaminach). Dlaczego?

Obecnie mamy paradoksalną sytuację, że Miasto traci na wychodzeniu frontem do pasażera. Wszak umożliwia przejazd dodatkowymi kursami (mimo że nie musi), a w zamian... traci wpływy z biletów.

Inna sprawa, że można byłoby w końcu wpisać zjazdy i wyjazdy do rozkładów, skoro w innych miastach się da. To rozwiązałoby też kwestię kontroli.

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 03 lip 2024, 11:13

@Kaszmir - na logikę jest oczywiście tak, jak piszesz. Tylko jak to unormować w uchwale? :)

Opłata za przejazd pojazdem KMK na danej linii - to jest weryfikowalne.

Ale jak zapisać zjazdy / wyjazdy? Równie dobrze może to być najem, przejazd techniczny, cokolwiek.
suchy pisze: 03 lip 2024, 10:40 Tramwaje nigdy nie wyjeżdżały na linie z numerem - ZAWSZE był tylko podany kierunek jazdy na wyświetlaczu wagonu (czyli np. Górka Narodowa, Nowy Bieżanów P+R, Borek Fałęcki, Cichy Kącik, itp). Zjazdy tak samo - od zawsze się wyświetlają jako "Zajezdnia Podgórze" albo "Zajezdnia Nowa Huta".
Na 1000% jechałem kiedyś na Mogilskiej '50 Papierni Prądnickich" ;)

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 03 lip 2024, 11:28

kot_feliks pisze: 03 lip 2024, 11:13@Kaszmir - na logikę jest oczywiście tak, jak piszesz. Tylko jak to unormować w uchwale? :)

Opłata za przejazd pojazdem KMK na danej linii - to jest weryfikowalne.

Ale jak zapisać zjazdy / wyjazdy? Równie dobrze może to być najem, przejazd techniczny, cokolwiek.
Dać by się dało - wszak kursy z/wyjazdowe da się odróżnić, choćby po tym że mają nazwę pętli na wyświetlaczu i zaplanowaną trasę. Tylko problem mógłby być natury prawnej, zdaje się że można pobierać opłaty jedynie za kursy wpisane do rozkładu (poprawie mnie jeśli się mylę, nie jestem prawnikiem). Zatem jedyne wyjście - i jednocześnie najlepsze - to chyba właśnie dodać je właśnie do rozpisek ;)

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 03 lip 2024, 11:36

No ale wtedy rozkład nie będzie się zmieniać np. za każdym razem, jak również zmieni się brygada między zajezdniami itd.? ;)

Zablokowany