W postępowaniu udział wzięło dwóch oferentów: Solaris oraz Ennovation Technology.
Jedynym kryterium była cena

Foto: https://transinfo.pl/infobus/mpk-krakow ... fvlxlKkWSc
To nie do końca tak. Popyt na auta elektryczne spadł, bo nierzadko przestano przedłużać dotacje do ich zakupu. A przestano je przedłużać, bo żadne rozsądne państwo, mające własny przemysł motoryzacyjny, nie będzie dotować konkurencji w postaci... chińskich samochodów, które mogą skutecznie zagrozić europejskim firmom.Kojak pisze: 25 maja 2024, 15:08 Ciekawe czy to rzeczywiście ostatni przetarg na diesle, bo... na rynku globalnym można zaobserwować odwracający się trend jeśli chodzi o elektryki. Co prawda bardziej dotyczy to aut osobowych, ale autobusów też to może dosięgnąć.
Popyt na auta elektryczne spadł, branża automotive łapie zadyszkę, bo nastawiona na zmiany w kierunku elektrycznych wozów branża właśnie zderzyła się z rzeczywistością...
Także nie zdziwiłbym się, jeśli otrzeźwienie przyjdzie również do pojazdów użytkowych i za jakiś czas znów będziemy mieli przetarg na Diesle.
Ale ja nie o tym pisałem.kot_feliks pisze: 25 maja 2024, 23:59 To nie do końca tak. Popyt na auta elektryczne spadł, bo nierzadko przestano przedłużać dotacje do ich zakupu. A przestano je przedłużać, bo żadne rozsądne państwo, mające własny przemysł motoryzacyjny, nie będzie dotować konkurencji w postaci... chińskich samochodów, które mogą skutecznie zagrozić europejskim firmom.
W sumie ciekawe, jak się to finalnie skończy.
To pierwsze testy tak małego autobusu elektrycznego w Krakowie. Tym samym będzie to okazja, aby elektrycznym autobusem przejechali się mieszkańcy takich rejonów miasta jak Podgórki Tynieckie, Grębałów, Zesławice czy Rybitwy. Mały autobus będzie kursował tam, gdzie obecnie są wysyłane najmniejsze pojazdy, które w swojej flocie posiada MPK. Bedzie to linia nr 116 (Czerwone Maki P+R - Podgórki Tynieckie), 176 (Kostrze OSP - Bodzów), 180 (Os. Na Stoku - Grębałów), 198 (Mistrzejowice – Zakole) oraz rejon obsługiwany przez Telebusa.
michal49944 pisze: 11 lip 2024, 13:41Mały elektryk na testach w Krakowie. W planie linia przez Stare Miasto [ZDJĘCIA]
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/maly- ... 57345.html
Wg mnie to ryzykowne. Elektryki sprawiają sporo problemów, również zimą. Tymczasem wspomniane linie obsługują unikalne rejony, na niektórych odcinkach są jedynymi autobusami. Oby nie przełożyło się to problemy z dojazdem.Mały autobus będzie kursował tam, gdzie obecnie są wysyłane najmniejsze pojazdy, które w swojej flocie posiada MPK. Bedzie to linia nr 116 (Czerwone Maki P+R - Podgórki Tynieckie), 176 (Kostrze OSP - Bodzów), 180 (Os. Na Stoku - Grębałów), 198 (Mistrzejowice – Zakole) oraz rejon obsługiwany przez Telebusa.
To byłoby trzecie podejście. Osobiście wciąż nie jestem przekonany, czy taka linia ma sens. Chyba wolałbym by te środki i wzkm skierowano na uruchomienie linii do którejś białej plamy komunikacyjnej na obrzeżach.Mamy nadzieję, że pozytywnym efektem będzie pokazanie, że linia przez Stare Miasto jest możliwa – dodał Mariusz Szałkowski, wiceprezes MPK. Przyznał jednak, że możliwe byłoby to nie wcześniej niż za rok.
Ta linia miałaby chyba charakter prestiżowy. Budapeszt ma podobne linie. Garstka osób tym jeździ, ale ma to głównie walory turystyczne.Kaszmir pisze: 11 lip 2024, 14:15 ...
Jeszcze z artykułu:
To byłoby trzecie podejście. Osobiście wciąż nie jestem przekonany, czy taka linia ma sens. Chyba wolałbym by te środki i wzkm skierowano na uruchomienie linii do którejś białej plamy komunikacyjnej na obrzeżach.
Na pewno nie ma sensu. Przepychanie się autobusem przez tłum ludzi w ciasnych uliczkach Starego Miasta będzie oznaczało tragiczną prędkość i ogromne opóźnienia, a przecież Stare Miasto jest bardzo dobrze skomunikowane przez tramwaje z dosłownie każdej strony.Kaszmir pisze: 11 lip 2024, 14:15 To byłoby trzecie podejście. Osobiście wciąż nie jestem przekonany, czy taka linia ma sens. Chyba wolałbym by te środki i wzkm skierowano na uruchomienie linii do którejś białej plamy komunikacyjnej na obrzeżach.
Dla turystów można w ostateczności puścić E1 dookoła 1O. Tramwaj z lat 60. XX wieku z pewnością będzie cieszył się większym zainteresowaniem niż nowy chińskiKojak pisze: 11 lip 2024, 16:11 Ta linia miałaby chyba charakter prestiżowy. Budapeszt ma podobne linie. Garstka osob tym jeździ, ale ma to głównie walory turystyczne.
Jestem za, spróbować można, zobaczyć jakim zainteresowaniem się to będzie cieszyć.
W Wiedniu jest kilka linii łączących ścisłe centrum z liniami metra (1A, 2A, 3A, 4A). Kręcą się one niemiłosiernie, grzęzną w tłumie, ale puste nie jeżdżą i to mimo (a może dzięki) dużej częstotliwości. Przyznam, że po powrocie wyobrażałem sobie taką linię w Krakowie: Starowiślna - Poczta - Sienna - Wokół Rynku - Szczepańska - Pl. Szczepański - Św. Tomasza - Garncarska - Bagatela - Szczepańska - Rynek - Sienna - Starowiślna. Przy czym dojazd do Starowiślnej głównie z uwagi na nawrotkę.Bayer2003 pisze: 11 lip 2024, 16:19 Na pewno nie ma sensu. Przepychanie się autobusem przez tłum ludzi w ciasnych uliczkach Starego Miasta będzie oznaczało tragiczną prędkość i ogromne opóźnienia, a przecież Stare Miasto jest bardzo dobrze skomunikowane przez tramwaje z dosłownie każdej strony.
Dla turystów można w ostateczności puścić E1 dookoła 1O. Tramwaj z lat 60. XX wieku z pewnością będzie cieszył się większym zainteresowaniem niż nowy chińskiCing CiongKing Long, a i może część mieszkańców skorzystałaby z przesiadki na taką linię. W dalszym ciągu można jednak znaleźć przynajmniej kilkadziesiąt sposobów na lepsze wykorzystanie tych wozokilometrów.
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość