[UNIEWAŻNIONY] 90 tramwajów (30+30+30)

Kierman
Ekspert

Re: [OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU] 90 tramwajów (30+30+30)

Post autor: Kierman » 27 cze 2024, 17:33

Słuchaj ja też wystartuję w przetargu, zaoferuję tramwaje spełniające wszystkie specyfikacje techniczne, ale zrobię je z papieru i będą 10x tańsze. Też powinienem wygrać przetarg?

Już na autobusach pojazdy fatalnej jakości przerabiamy z MIDIkami od autosana. Nie bawmy się w tramwaje podobnej jakości, tylko dlatego że są ileś tam tańsze i kupmy coś normalnego i porządnie skręconego, albo uwalmy przetarg.

GoMeZz391
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: GoMeZz391 » 27 cze 2024, 17:50

Kierman pisze: 27 cze 2024, 17:33 Słuchaj ja też wystartuję w przetargu, zaoferuję tramwaje spełniające wszystkie specyfikacje techniczne, ale zrobię je z papieru i będą 10x tańsze. Też powinienem wygrać przetarg?

Już na autobusach pojazdy fatalnej jakości przerabiamy z MIDIkami od autosana. Nie bawmy się w tramwaje podobnej jakości, tylko dlatego że są ileś tam tańsze i kupmy coś normalnego i porządnie skręconego, albo uwalmy przetarg.
Defraudacja pieniędzy publicznych :!:
PZP Ciebie nie puści aby zabrać Staldera.
Więcej punktów dostanie oferta z niższą ceną.

A co do twojego podejścia "[...] zrobię je z papieru i będą 10x tańsze. Też powinienem wygrać przetarg? [...]" nie wygrasz, bo nie spełnisz wymagań technicznych za które w takim przypadku dostaniesz 0 pkt.

Bayer2003
Pomiarowiec

Post autor: Bayer2003 » 27 cze 2024, 17:57

Kierman pisze: 27 cze 2024, 17:33 Słuchaj ja też wystartuję w przetargu, zaoferuję tramwaje spełniające wszystkie specyfikacje techniczne, ale zrobię je z papieru i będą 10x tańsze. Też powinienem wygrać przetarg?
Oczywiście, że powinieneś - papierowy tramwaj będzie miał obowiązek przetrwać czas gwarancji, a następnie silniki, wózki i inne elementy, które muszą być wykonane z czegoś co umożliwia jazdę, można zdemontować i użyć do budowy niemal nowego tramwaju w TR. Za 2 miliony złotych jak najbardziej należałoby kupić tramwaje papierowe.
Kierman pisze: 27 cze 2024, 17:33 Już na autobusach pojazdy fatalnej jakości przerabiamy z MIDIkami od autosana. Nie bawmy się w tramwaje podobnej jakości, tylko dlatego że są ileś tam tańsze i kupmy coś normalnego i porządnie skręconego, albo uwalmy przetarg.
Skoro te Autosany MIDI są takie tragiczne, dlaczego MPK nawet w tym roku zamówiło 8 egzemplarzy, a najstarsze ciągle jeżdżące pochodzą z 2009 roku, czyli mają 15 lat? Wiem, że nie są to z punktu widzenia pasażera najlepsze autobusy, jednak ich trwałość jest chyba porównywalna z innymi autobusami (część SU18III z tego rocznika zostało skasowanych już w 2021 roku). Wiem, że czas tych najstarszych egzemplarzy dobiega końca, jednak czy gdyby wtedy zamówiono autobusy o 63% droższe, doczekałyby one przynajmniej 2033 roku? Czy jeżeli do przetargów na takie autobusy na przestrzeni lat zgłaszał się przeważnie Autosan, MPK powinno było te przetargi uwalać, a dzisiaj tam gdzie mieszczą się maksymalnie 9m autobusy nie jeździłoby nic, byłoby lepiej? Mieszkańcy Azorów wytrzymają w GT8N i N8S. Pasażerowie linii "44" będą jeździć najstarszymi tramwajami w tej części Europy. Ale nowe przetargi nie przyniosą innego rezultatu, a tramwaje wiedeńskie, GT8N oraz N8S wcześniej lub później przestaną być sprawne i nie będzie się ich dało naprawić. Pozostanie jedynie likwidacja linii lub cięcie częstotliwości, bo przecież żaden tramwaj jest lepszy od tureckiego...
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie

Kierman
Ekspert

Post autor: Kierman » 27 cze 2024, 20:41

MPK zamówiło autosany, bo nikt się nie zgłosił inny to raz. Dziwię się, ale taką mają najwyżej politykę, że lepiej wziąć znany złom niż nieznany autobus. Dwa z tego co piszesz widać, że bardzo dawno tym złomem nie jechałeś, a już tym bardziej tego nie prowadziłeś. Najstarsze DA przechodzą przegląd tylko dlatego, że robi je sobie MPK w swojej stacji na Sławka, a z nowych autosanów notorycznie połowa stoi na zajezdni niesprawna. Już nie będę wspominać, że nie ma dnia by coś nie zjechało codziennie awaryjnie. Patola, a nie autobusy

Gabec
Pasażer

Post autor: Gabec » 05 lip 2024, 9:07

Ile czasu ma MPK na ocenę ofert i podjęcie decyzji?

suchy
Ekspert

Post autor: suchy » 05 lip 2024, 14:10

Gabec pisze: 05 lip 2024, 9:07 Ile czasu ma MPK na ocenę ofert i podjęcie decyzji?
Pierwotny termin składania ofert był 2 lutego 2024, zaś termin związania ofertą (do kiedy jest ona ważna) to 31 maja 2024 = czyli 4 miesiące. Ponadto, Zamawiający (MPK) ma prawo jednorazowo poprosić Wykonawcę o przedłużenie terminu związania o max 60 dni.

Jeśli czas związania ofertą - czyli 4 miesiące - nie uległ zmianie, to od otwarcia ofert (24 czerwca) wychodzi nam koniec października.
W przypadku przedłużenia terminu związania o dodatkowe 60 dni (za zgodą Producenta) wyjdzie koniec grudnia.

goracygreg
Pasażer

Post autor: goracygreg » 17 lip 2024, 14:27

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert

Post autor: michal49944 » 17 lip 2024, 14:50

goracygreg pisze: 17 lip 2024, 14:27 https://www.mpk.krakow.pl/pl/aktualnosc ... siacu.html Nikt się tego nie spodziewał :lol:
Czyli tureckich tramwajów MPK nie kupi i dobrze :)

kucyk
Ekspert

Post autor: kucyk » 17 lip 2024, 15:54

michal49944 pisze: 17 lip 2024, 14:50 Czyli tureckich tramwajów MPK nie kupi i dobrze :)
Czy dobrze? Polemizowałabym. Raz to nie mamy pewności, że przy kolejnym przetargu wyjdzie taniej. Dwa może się okazać, że będzie drożej niż poprzednio. Trzy to wygląda to na kolejną ustawkę z dotychczasowym dostarczycielem tramwajów. A po czwarte czas leci (biegnie) i ogłaszanie kolejnego powtórzonego przetargu obsuwa w czasie termin dostarczenia nowych pojazdów a my mieszkańcy będziemy musieli nadal podróżować starymi, wysokopodlogowymi pojazdami które już dawno powinny wylądować na złomie. :o
Czy uważasz naprawdę, że to jest dobra decyzja? Ja wątpię. Mam wrażenie, że dla niektórych dobra decyzja to tylko odrzucenie tureckiego producenta. Ja osobiście mam 2 TOYOTY (kilkuletnią oraz starszą 20 letnią) wyprodukowane właśnie w Turcji i są super - nic im nie dolega i mechanicy je chwalą za jakość. Z tramwajami może być podobnie. ;)

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert

Post autor: michal49944 » 17 lip 2024, 16:47

kucyk pisze: 17 lip 2024, 15:54 Czy dobrze? Polemizowałabym. Raz to nie mamy pewności, że przy kolejnym przetargu wyjdzie taniej. Dwa może się okazać, że będzie drożej niż poprzednio. Trzy to wygląda to na kolejną ustawkę z dotychczasowym dostarczycielem tramwajów. A po czwarte czas leci (biegnie) i ogłaszanie kolejnego powtórzonego przetargu obsuwa w czasie termin dostarczenia nowych pojazdów a my mieszkańcy będziemy musieli nadal podróżować starymi, wysokopodlogowymi pojazdami które już dawno powinny wylądować na złomie. :o
Czy uważasz naprawdę, że to jest dobra decyzja? Ja wątpię. Mam wrażenie, że dla niektórych dobra decyzja to tylko odrzucenie tureckiego producenta. Ja osobiście mam 2 TOYOTY (kilkuletnią oraz starszą 20 letnią) wyprodukowane właśnie w Turcji i są super - nic im nie dolega i mechanicy je chwalą za jakość. Z tramwajami może być podobnie. ;)
Ale co innego pojazd wyprodukowany w Turcji, a stworzony przez Turków. Tak samo jest z autobusami Mobilisa. Nowe MANy są produkowane w Turcji, ale to produkt MANowski. Z kolej dużo gorszej jakości Mercedesy Conecto były stworzone przez Turków i tam tylko produkowane, jedynie pod marką Mercedesa.

Poza tym wg mnie lepiej zapłacić półtorej razy i mieć tramwaj naprawdę dobrej jakość na wiele lat. Tramwaj, które się prawie wcale nie psuje kosztuje dużo mniej w utrzymwaniu i to się zwraca. I nie bronię tu Stadlera, bo też jestem zdania, że za odgrzewany kotlet jaki zaoferowali to zdecydowanie za wysoka cena.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 17 lip 2024, 16:52

Nie wiemy nic o jakości tej "tureckiej zemsty za odsiecz wiedeńską", posługujemy się stereotypami. A skąd pewność. Że inny produkt będzie trzymał jakosc.

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » 17 lip 2024, 17:08

Stadler już pokazał swoją "jakość"... Tłukące się wózki, dziwnie skrzypiące, szarpiące przy ruszaniu i hamowaniu. Nie wspomnę już ile czasu zajęło, żeby drzwi nie otwierały się przez wieczność, a tylko długo. I to bez różnicy czy mowa o I czy II serii... W obecnych czasach nigdy nie wiadomo na co się trafi...

Co do Conecto- moim zdaniem bardzo porządne wozy, nie powinno się ich oceniać przez pryzmat Mobilisa. Wszystko zależy od jakości serwisu. Zobaczymy jak MANy będą wyglądać za 3-4 lata.

tomek_m
Ekspert

Post autor: tomek_m » 17 lip 2024, 17:17

michal49944 pisze: 17 lip 2024, 16:47 Ale co innego pojazd wyprodukowany w Turcji, a stworzony przez Turków. Tak samo jest z autobusami Mobilisa. Z kolej dużo gorszej jakości Mercedesy Conecto były stworzone przez Turków i tam tylko produkowane, jedynie pod marką Mercedesa.
Trochę offtop, ale Conecta Mobilisa jednak po tych 10`u latach trzymają się lepiej niż AMZety. Wracając jeszcze do Toyoty wyprodukowanej w Turcji. Miałem Corollę wyprodukowaną w Turcji i po pięciu latach zaczęła tak tragicznie gnić, że musiałem czym prędzej sprzedać zanim jeszcze miała jakakolwiek wartość. Więc z tą produkcją na bliskim wschodzie to jest tak na dwoje babka wróżyła.

Kolec
Specjalista

Re: [UNIEWAŻNIONY] 90 tramwajów (30+30+30)

Post autor: Kolec » 18 lip 2024, 6:32

Może czas poszukać czegoś używanego wszak nie od dziś wiadomo że taniej nie będzie ;)

kot_feliks
Ekspert

Re: [UNIEWAŻNIONY] 90 tramwajów (30+30+30)

Post autor: kot_feliks » 18 lip 2024, 8:05

A skąd wiadomo, że taniej nie będzie? Jeśli nie będą robić udziwnionego przetargu, to ceny mogą być inne.

Zablokowany