Może w końcu dzięki temu uda się wymóc porządek w programowaniu wyświetlaczy i wiele przewijających się kierunków zostanie zaprogramowana w dwóch liniach lub zostanie zmniejszona czcionka, aby się nie przewijałytomta1 pisze: 24 sie 2024, 6:21 Dwa dni temu Prezydent Miasta Krakowa podpisał zarządzenie w sprawie przyjęcia Systemu Informacji Pasażerskiej Komunikacji Miejskiej w Krakowie (zarządzenie, załącznik). Polecam lekturę, bo w końcu jest wszystko rozpisane tak, jak być powinno. No, może z poszczególnymi zapisami bym polemizował, ale przynajmniej został przyjęty jakiś standard. Teraz tylko go skutecznie egzekwować.
SIP - wyświetlacze, informacja głosowa
Re: SIP - wyświetlacze, informacja głosowa
-
- Ekspert
Jestem pod wrażeniem, ktoś się napracowałtomta1 pisze: 24 sie 2024, 6:21 Dwa dni temu Prezydent Miasta Krakowa podpisał zarządzenie w sprawie przyjęcia Systemu Informacji Pasażerskiej Komunikacji Miejskiej w Krakowie (zarządzenie, załącznik). Polecam lekturę, bo w końcu jest wszystko rozpisane tak, jak być powinno. No, może z poszczególnymi zapisami bym polemizował, ale przynajmniej został przyjęty jakiś standard. Teraz tylko go skutecznie egzekwować.

Pewnie można by dyskutować o szczegółach (np. moim zdaniem powinien być obowiązek stosowania z tyłu pojazdu wyświetlacza z nazwą końcówki, a nie tylko, że "zaleca się", jak również brakuje mi opisu funkcjonowania tablic SIP na przystankach), niemniej w końcu jest to zebrane w całość, a graficznie jest to bardzo ładnie i czytelnie przygotowane

Czy to będzie już obowiązujące w ramach nowej umowy z mobilisem, szczególnie SIP wewnątrz pojazdów?
Tak, jak dobrze pamiętam jeden z załączników do przetargu zawierał niemal identyczną rozpiskę.
-
- Ekspert
Fajnie jakby dodali komunikat po angielsku odnośnie kontroli biletów i dodatkowo komunikat coś na wzór Poznania - Uwaga! Wysiadanie na jezdnię, a trochę takich przystanków mamy.tomta1 pisze: 24 sie 2024, 6:21 Dwa dni temu Prezydent Miasta Krakowa podpisał zarządzenie w sprawie przyjęcia Systemu Informacji Pasażerskiej Komunikacji Miejskiej w Krakowie (zarządzenie, załącznik). Polecam lekturę, bo w końcu jest wszystko rozpisane tak, jak być powinno. No, może z poszczególnymi zapisami bym polemizował, ale przynajmniej został przyjęty jakiś standard. Teraz tylko go skutecznie egzekwować.
Fajna ta księga, parę rzeczy z dziedziny projektowania co mi się rzucają w oczy:
1. Logo MPK na tle tej nowoczesnej identy wychodzi słabo, wręcz jak z zeszłej epoki, więc przydałoby się też je odświeżyć, nawet używając tego nowego herbu. Przykładowy szkic na szybko: 2. Widać, że idą na twardo w jednokolorowe malowanie - być może jest łatwiejsze w realizacji, bo nie trzeba zamawiać dwóch barw lakieru/plastików. Osobiście uważam, że milej się ogląda całe niebieskie pojazdy. Nie rzucają się w oczy i wyobrażam sobie, że część tej decyzji jest aby nie rozbijać wyglądu historycznych części miasta różnokolorowymi pojazdami, chapeu bas, odważna decyzja biorąc pod uwagę, że inne gminy w polsce chcą cisnąć dalej dwukolor najczęściej wzięty z flagi lub herbu miasta (biedna warszawa i jej makdonaldowe trajki), cieszę się że Mobilisy będą musiały się trzymać tego samego dokumentu, to dla nich na korzyść, że ludziom się rozmyją różnice między MPK a nimi. Cieszę się też na koniec epoki tego obrzydliwego odcienia niebieskiego z NGT8.
3. Boczny numer super sprawa, niekiedy mi się zdarzało patrzyć przez szybę na kasownik, albo telewizorek, żeby sprawdzić jaka to linia
4. A propos wyświetlaczy - strasznie dziwna decyzja z tym Museo Sans do tablic, które mają znacznie za małą rozdzielczość żeby wstawiać tam konkretny font. Trochę smuci fakt, że znikną takie wynalazki jak albinos czy ten dziwny segmentowy wewnętrzny wyświetlacz w niektórych NGT6, ale jednak nie szkoda, bo najważniejsza jest czytelność i przejrzystość. Cieszy też fakt uwarunkowania używania małych liter a nie tylko kapitalików, które pogarszają szybkie orientowanie się co to za kierunek (tu znowu górujemy nad stolicą). Osobiście wolałabym, żeby opisać w księdze jakie litery mają się wyświetlać na jakich wyświetlaczach, nie wierzę że jest ich aż tyle różnych rodzajów, że nie dałoby rady tego ustandardyzować.
5. Idąc dalej o rozdzielczości - już widzę jak ledówki wyświetlają taki symbol kolei
to też dałoby się usystematyzować jakby graficy zaczęli po bożemu od spojrzenia na ograniczenia rzeczywistości, a nie działali w platońskim świecie idealnych paneli.

6. Albo może nastąpić połknięcie MPK przez KMK biorąc pod uwagę jak bardzo pchają ich logo i nazwy na wszystko co się da, albo może KMK ma kryzys tożsamości i chce pokazać "Ej! To my to robimy też!"
7. Choinka super, z tym że coś czuję że ten biały będzie raczej walił po oczach, ale tu znowu wygrywa czytelność szczególnie dla osób mających problemy ze wzrokiem i np. dysleksję. Za to telewizorek... nie wiem jak chcą zaimplementować go do tych autobusowych 16:9 czy jeszcze w ogóle 3:4, które obecnie wyświetlają te "powerpointoze" zwaną bus tv. Może tylko połowa ekranu będzie aktywna
tak czy siak ten układ na ogromny plus, szczególnie pokazywanie przesiadek. Dziwna decyzja z tym zielonym na aglo, kwestia przyzwyczajenia.
8. Nazwy przystanków powinny być jak najkrótsze, nie obchodzi mnie ile protestów zrobią paleokonserwatyści i fani księży - to powinien być Plac Centralny i Rondo Kocmyrzowskie, a nie Pl. Cent. im. R. Reagana i R. Kocm. im. Ks. Gorzelanego. Dziwne, że niektóre kartki na przystanek będą w A4 lub A3, zakładam że to dotknie tylko te nowsze wiaty. Martwi brak ujednolicenia zgodnie z resztą systemu najważniejszej rzeczy na przystanku, czyli samych rozkładów. "Na żądanie" jako mało wyróżniająca się granatowa tabliczka - nietrafione. Powinno być w innym kolorze i jako "NŻ" lub "N/Ż". Już na wizualizacji powinni się kapnąć, że to dla osoby, która nie ma zakodowane granatowy kwadracik - nż, będzie nieczytelne.

W skrócie - spoko, ale w paru momentach nierealistyczne, chyba że to będzie kop do unowocześnienia wiat. Oby nie padło na te "zbierające deszcz" szaraki od AMSu, które mają taką wysokość tylko po to, żeby konsumenci widzieli plakaty wewnątrz konstrukcji z wyższego miejsca w autobusie.
Na koniec mała ciekawostka - w tym nowym herbie wrota są lekko niesymetryczne
ale tak tylko troszeczkę.

1. Logo MPK na tle tej nowoczesnej identy wychodzi słabo, wręcz jak z zeszłej epoki, więc przydałoby się też je odświeżyć, nawet używając tego nowego herbu. Przykładowy szkic na szybko: 2. Widać, że idą na twardo w jednokolorowe malowanie - być może jest łatwiejsze w realizacji, bo nie trzeba zamawiać dwóch barw lakieru/plastików. Osobiście uważam, że milej się ogląda całe niebieskie pojazdy. Nie rzucają się w oczy i wyobrażam sobie, że część tej decyzji jest aby nie rozbijać wyglądu historycznych części miasta różnokolorowymi pojazdami, chapeu bas, odważna decyzja biorąc pod uwagę, że inne gminy w polsce chcą cisnąć dalej dwukolor najczęściej wzięty z flagi lub herbu miasta (biedna warszawa i jej makdonaldowe trajki), cieszę się że Mobilisy będą musiały się trzymać tego samego dokumentu, to dla nich na korzyść, że ludziom się rozmyją różnice między MPK a nimi. Cieszę się też na koniec epoki tego obrzydliwego odcienia niebieskiego z NGT8.
3. Boczny numer super sprawa, niekiedy mi się zdarzało patrzyć przez szybę na kasownik, albo telewizorek, żeby sprawdzić jaka to linia

4. A propos wyświetlaczy - strasznie dziwna decyzja z tym Museo Sans do tablic, które mają znacznie za małą rozdzielczość żeby wstawiać tam konkretny font. Trochę smuci fakt, że znikną takie wynalazki jak albinos czy ten dziwny segmentowy wewnętrzny wyświetlacz w niektórych NGT6, ale jednak nie szkoda, bo najważniejsza jest czytelność i przejrzystość. Cieszy też fakt uwarunkowania używania małych liter a nie tylko kapitalików, które pogarszają szybkie orientowanie się co to za kierunek (tu znowu górujemy nad stolicą). Osobiście wolałabym, żeby opisać w księdze jakie litery mają się wyświetlać na jakich wyświetlaczach, nie wierzę że jest ich aż tyle różnych rodzajów, że nie dałoby rady tego ustandardyzować.
5. Idąc dalej o rozdzielczości - już widzę jak ledówki wyświetlają taki symbol kolei

6. Albo może nastąpić połknięcie MPK przez KMK biorąc pod uwagę jak bardzo pchają ich logo i nazwy na wszystko co się da, albo może KMK ma kryzys tożsamości i chce pokazać "Ej! To my to robimy też!"
7. Choinka super, z tym że coś czuję że ten biały będzie raczej walił po oczach, ale tu znowu wygrywa czytelność szczególnie dla osób mających problemy ze wzrokiem i np. dysleksję. Za to telewizorek... nie wiem jak chcą zaimplementować go do tych autobusowych 16:9 czy jeszcze w ogóle 3:4, które obecnie wyświetlają te "powerpointoze" zwaną bus tv. Może tylko połowa ekranu będzie aktywna

8. Nazwy przystanków powinny być jak najkrótsze, nie obchodzi mnie ile protestów zrobią paleokonserwatyści i fani księży - to powinien być Plac Centralny i Rondo Kocmyrzowskie, a nie Pl. Cent. im. R. Reagana i R. Kocm. im. Ks. Gorzelanego. Dziwne, że niektóre kartki na przystanek będą w A4 lub A3, zakładam że to dotknie tylko te nowsze wiaty. Martwi brak ujednolicenia zgodnie z resztą systemu najważniejszej rzeczy na przystanku, czyli samych rozkładów. "Na żądanie" jako mało wyróżniająca się granatowa tabliczka - nietrafione. Powinno być w innym kolorze i jako "NŻ" lub "N/Ż". Już na wizualizacji powinni się kapnąć, że to dla osoby, która nie ma zakodowane granatowy kwadracik - nż, będzie nieczytelne.

W skrócie - spoko, ale w paru momentach nierealistyczne, chyba że to będzie kop do unowocześnienia wiat. Oby nie padło na te "zbierające deszcz" szaraki od AMSu, które mają taką wysokość tylko po to, żeby konsumenci widzieli plakaty wewnątrz konstrukcji z wyższego miejsca w autobusie.
Na koniec mała ciekawostka - w tym nowym herbie wrota są lekko niesymetryczne

ona/jej
Taki offtop ale logo MPK to pikuś przy stronie MPK. To jak ona wygląda to jest jakiś ponury żart. Na informatyce ładniejsze strony robiłem. Jak już odświeżają kolory autobusów i wyświetlacze to fajnie byłoby i stronę odświeżyć. A przynajmniej tak przy okazji ;DCyjan pisze: 27 sie 2024, 15:55 Fajna ta księga, parę rzeczy z dziedziny projektowania co mi się rzucają w oczy:
1. Logo MPK na tle tej nowoczesnej identy wychodzi słabo, wręcz jak z zeszłej epoki, więc przydałoby się też je odświeżyć, nawet używając tego nowego herbu. Przykładowy szkic na szybko:
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja
)

Oj tak, pełna zgoda. Ale patrząc jak informatycy i graficy śrubują ceny za webdev, żeby pospłacać wyśrubowane same w sobie cenowo kursy to raczej się nie zanosi 

ona/jej
https://krakow.eska.pl/krakow-mpk-bedzi ... -qNv3.htmlZorza Polarna pisze: Taki offtop ale logo MPK to pikuś przy stronie MPK. To jak ona wygląda to jest jakiś ponury żart. Na informatyce ładniejsze strony robiłem. Jak już odświeżają kolory autobusów i wyświetlacze to fajnie byłoby i stronę odświeżyć. A przynajmniej tak przy okazji ;D
To bardzo dobrze, że już sie za to wzięli. Dzięki za linka akurat ta informacja mnie ominęła.
)

https://lovekrakow.pl/aktualnosci/co-na ... 57951.html
Teatr Słowackiego, Możliwość dojścia do Dworca Głównego, Possibility to reach the Main Train Station, możliwość przesiadki na inne linie autobusowe lub tramwajowe, bądź życzliwy... ustąp miejsca, zdejmij plecak– Jeżeli chodzi o ściąganie plecaków, to planujemy wprowadzić komunikat emitowany w godzinach szczytu na najbardziej obciążonych przystankach: Rondo Mogilskie, Rondo Grzegórzeckie i Teatr Słowackiego.
ona/jej
-
- Ekspert
Nowa zapowiedź "Stefana Batorego" jest tak szybko zapowiadana że guzik idzie zrozumieć - coś jak Politechnika. Masakra
Tak samo szybko jest wymawiana nazwa Kościuszkowców (z ostatniej zmiany) - strasznie bełkotliwie to brzmi, ciężkie do zrozumienia. Za to o dziwo Gałczyńskiego oraz Nullo jest wypowiadana normalnie spokojnym tempem. Co ciekawe, sam pan Galon gdy go wzięli na lektora 10 lat temu (to już tyle czasu?Scania_9640 pisze: 01 wrz 2024, 13:36 Nowa zapowiedź "Stefana Batorego" jest tak szybko zapowiadana że guzik idzie zrozumieć - coś jak Politechnika. Masakra

Co do Politechniki - to wg internetów tą nazwę zapowiada rektor PK:To żmudna praca bo wszystko czyta się alfabetycznie, trzeba robić duble, dbać o to aby zachować taki sam tembr nawet już przy zmęczeniu, ale efekt daje satysfakcję - zaznacza Damian Galon.
https://dziennikpolski24.pl/nowy-glos-b ... ar/3241980
W pojazdach MPK, które zatrzymują się w pobliżu kampusu głównego uczelni, głos rektora prof. Andrzeja Szaraty zakomunikuje podróżnym nazwę przystanku „Politechnika”.
https://www.pk.edu.pl/index.php?option= ... oz&lang=pl
Takie wgl mam tutaj do was pytanko. Czy jest możliwość aby w przyszłości numery boczne wyświetlały się na wyświetlaczach tak jak przystanki? Jest to opłacalne czy jednak nie warto się w coś takiego bawić? Tak z ciekawości pytam bardziej zaznajomionych z tematem po kilkuminutowej nieudolnej próbie szukania numeru bocznego w 1-ce xD
)

Numer boczny wewnątrz zawsze jest w pobliżu kabiny, na naklejkach nad kasownikami (w starym typie) oraz nad drzwiami wejściowymi (w nowym typie z kodem QR). Czy jest sens wyświetlać je jeszcze na wyświetlaczach z trasą?Zorza Polarna pisze: 02 wrz 2024, 16:25 Takie wgl mam tutaj do was pytanko. Czy jest możliwość aby w przyszłości numery boczne wyświetlały się na wyświetlaczach tak jak przystanki? Jest to opłacalne czy jednak nie warto się w coś takiego bawić? Tak z ciekawości pytam bardziej zaznajomionych z tematem po kilkuminutowej nieudolnej próbie szukania numeru bocznego w 1-ce xD
W sensie jak jest tramwaj pusty to nie ma potrzeby, jednak często problem występuje jak pojazd jest pełen pasażerów i często mogłoby coś takiego się przydać. Tak sobie myślę.LLoan pisze: 02 wrz 2024, 16:51 Numer boczny wewnątrz zawsze jest w pobliżu kabiny, na naklejkach nad kasownikami (w starym typie) oraz nad drzwiami wejściowymi (w nowym typie z kodem QR). Czy jest sens wyświetlać je jeszcze na wyświetlaczach z trasą?
)