Dojazd do lotniska Kraków Airport
Re: Dojazd do lotniska Kraków Airport
Nocna komunikacja jest problematyczna. Ale jeśli chcemy ludzi zachęcić do korzystania z komunikacji miejskiej jadąc na lotnisko, powinniśmy unikać takich kwiatków jak odjazdy 0:17, 0:20, 1:17, 1:20 itp.
Koordynacja pod Dworcem Głównym to jedno, a koordynacja na samym Lotnisku to drugie.
Są przecież kierunki lotów samolotem takie, które można przyrównać do PKS-u... taki Wizzair czy Ryanair, który leci do Londynu, Birmingham i pewnie kilka innych miast to kursuje jak PKS. Ludzie tam latają co tydzień do pracy. I wg mnie komunikacja z lotniskiem powinna być też przynajmniej w jakimś sensie dostosowana pod te główne loty.
Koordynacja pod Dworcem Głównym to jedno, a koordynacja na samym Lotnisku to drugie.
Są przecież kierunki lotów samolotem takie, które można przyrównać do PKS-u... taki Wizzair czy Ryanair, który leci do Londynu, Birmingham i pewnie kilka innych miast to kursuje jak PKS. Ludzie tam latają co tydzień do pracy. I wg mnie komunikacja z lotniskiem powinna być też przynajmniej w jakimś sensie dostosowana pod te główne loty.
-
- Ekspert
Od września będzie dodatkowy kurs SKA o 0:37 z lotniska.
Teraz będzie za to prawie godzinna dziura między 23:25, a 00:17, bo tam już kursu nie dodano
Odjazdy będą w ten sposób:
22: 02, 17, 52
23: 17, 25
00: 17, 20, 37
01: 17, 20
02: 20
Teraz będzie za to prawie godzinna dziura między 23:25, a 00:17, bo tam już kursu nie dodano

Odjazdy będą w ten sposób:
22: 02, 17, 52
23: 17, 25
00: 17, 20, 37
01: 17, 20
02: 20
Ostatnio zmieniony 24 sie 2024, 18:40 przez kot_feliks, łącznie zmieniany 2 razy.
Nocne tramwaje swojego czasu kursowały co 30 minut cały tydzień, acz z tego zrezygnowano. Może czas wrócić do f30. Pamiętam jak "608+618" przed reformą nocną z 2012 dawały wypadkowy takt f30 cały tydzień ("608" odjeżdżał o pełnych, "618" o połówkach). Mieć nocny co pół godziny cały tydzień to było naprawdę coś

Takie trochę głupie pytanie, ale czy po rozpoczęciu nowej umowy z mobilisem nie dałoby się pokombinować z siatką i f linii nocnych? Czy raczej to marzenie ściętej głowy?Kaszmir pisze: 24 sie 2024, 18:36 Nocne tramwaje swojego czasu kursowały co 30 minut cały tydzień, acz z tego zrezygnowano. Może czas wrócić do f30. Pamiętam jak "608+618" przed reformą nocną z 2012 dawały wypadkowy takt f30 cały tydzień ("608" odjeżdżał o pełnych, "618" o połówkach). Mieć nocny co pół godziny cały tydzień to było naprawdę coś![]()
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja
)

Według tabeli z rozkladem od 2 listopada będzie kurs 0:37, ale do 1 listopada istnieją kursy 0:17 i 1:17.
Wspomniany kurs SKA o 0:37, to jest ten sam przesunięty z 0:17. Nic dodatkowego nie ma, wręcz zostanie zlikwidowany ten o 1:17.
Tymczasem w alternatywnej rzeczywistości: https://www.facebook.com/aleksander.mis ... DZUVEqauUl
Czy poza PRem są jakieś konkrety tego rozwoju transportu??Metropolia Krakowska musi się rozwijać. Transport i mobilność jest kluczem tego rozwoju.
Wspólnie z 35 włodarzami gmin obszaru funkcjonalnego Metropolii Krakowskiej, Marszałkiem Łukasz Smółka oraz starostą krakowskim i wielickim podpisałem Plan Zrównoważonej Mobilności Metropolii. To preludium ustawy metropolitalnej, którą zapowiadałem.
Pozwoli ona promować zrównoważoną mobilność, wspólnie planować inwestycje w zakresie transportu publicznego, komunikacji i dróg rowerowych czy przyjąć kryteria jakości powietrza.
To projekt ponad podziałami, bo problemy, których dotyczy nie mają barw ani sympatii politycznych. Jego wdrożenie to sukces wszystkich mieszkańców Małopolski.
To zapieranie się ZTP przed wznowieniem 208 nawet na trasie Kraków Airport - Bronowice Małe to już się robi komiczne. Nikt im nie wmówi że białe jest białe a czarne jest czarne jak to się mówi 

Wczoraj przed północą lądowałem w Balicach, o godz: 0:22 odjechałem 902, autobus był zapełniony tak w 80%, wysiadłem na Alejach, ale zdecydowana większość osób pojechała dalej w kierunku dworca.
Nie wiem ile osób poszło na pociąg, ale widać wyraźnie, że zapełnienie w nocnym autobusie na lotnisko jest bardzo duże, przynajmniej w tym kursie, a nim dosyć często jeżdżę i zawsze jest tak samo. Szczególnie bardzo dużo turystów.
Wynika to też pewnie z tego, że odkąd wprowadzono zmiany w przepisach dotyczące praw jazdy dla taksówek, jest bardzo duży problem żeby zamówić tradycyjne taxi czy ubera. Sam próbowałem i nie było ani wolnej taxi, ani żadnego Ubera w okolicy, który mógłby w ciągu 15 min przyjechać. W efekcie skorzystałem z MPK.
Nie wiem ile osób poszło na pociąg, ale widać wyraźnie, że zapełnienie w nocnym autobusie na lotnisko jest bardzo duże, przynajmniej w tym kursie, a nim dosyć często jeżdżę i zawsze jest tak samo. Szczególnie bardzo dużo turystów.
Wynika to też pewnie z tego, że odkąd wprowadzono zmiany w przepisach dotyczące praw jazdy dla taksówek, jest bardzo duży problem żeby zamówić tradycyjne taxi czy ubera. Sam próbowałem i nie było ani wolnej taxi, ani żadnego Ubera w okolicy, który mógłby w ciągu 15 min przyjechać. W efekcie skorzystałem z MPK.
Dlatego w tym momencie kluczowe powinno być to, by kolej zsynchronizowała się z autobusami KMK (ew. na odwrót) i utworzył się takt w miarę równych odjazdów co 30 minut, a nie z absurdalnymi odstępami 23:17, 00:17 SKA1 i 23:27, 00:22 902.Kojak pisze: 06 paź 2024, 13:40 Wczoraj przed północą lądowałem w Balicach, o godz: 0:22 odjechałem 902, autobus był zapełniony tak w 80%, wysiadłem na Alejach, ale zdecydowana większość osób pojechała dalej w kierunku dworca.
Oj tak, przydałby się takt. W nocy to kolej musiałaby wykazać wolę zsynchronizowania z autobusem bo "902" jest skoordynowane z innymi nocnymi pod Teatrem Słowackiego.LLoan pisze: 06 paź 2024, 13:46Dlatego w tym momencie kluczowe powinno być to, by kolej zsynchronizowała się z autobusami KMK (ew. na odwrót) i utworzył się takt w miarę równych odjazdów co 30 minut
Czy jest szansa aby po przejściu 192 do MPK linia została wydłużona do Lotniska?
Opór nie jest po stronie braku chęci czy taboru u przewoźnika, a polityki rozdzielania potoków miejskich od lotniskowych przez ZTP...Jelczyk pisze: 06 paź 2024, 16:25 Czy jest szansa aby po przejściu 192 do MPK linia została wydłużona do Lotniska?