Dworzec PKP Płaszów

- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
Kojak
Ekspert

Dworzec PKP Płaszów

Post autor: Kojak » 08 paź 2024, 7:51

Zauważyłem, że na dworcu brakuje jednej istotnej rzeczy, która bardzo ułatwiłaby korzystanie z tego dworca pasażerom, którzy dostają się na niego od tramwaju.
Dzisiaj jadąc Pendolino do Warszawy wysiadłem z tramwaju 50 na estakadzie i nie bardzo wiedziałem, na który peron się udać. Bilet kupiłem przez internet, a na bilecie nie ma peronu, z którego odjeżdża pociąg, tylko jest informacja, że na stacji to sprawdzę.
Ludzie, którzy podróżują stale, doskonale wiedzą, z którego peronu pociąg odjeżdża, ale pasażerowie okazjonalni już nie.
Myślę, że sporym ułatwieniem byłaby wyświetlana tablica informacyjna na estakadzie, bądź blisko estakady, tak by od razu można było zobaczyć na który peron się udać, zwłaszcza że nie na każdy peron zjedziemy bezpośrednio z estakady.

Kacper
Znawca

Re: Dworzec PKP Płaszów

Post autor: Kacper » 08 paź 2024, 8:13

Dobry pomysł!
Przy okazji, mi takiej tablicy bardzo brakuje także w tunelu rowerowym pod dworcem głównym. Okolica się rozbudowała i coraz więcej osób korzysta z tej drogi na perony (chociażby rowerzyści i studenci PK)

Awatar użytkownika
Kowalik
Ekspert

Post autor: Kowalik » 08 paź 2024, 9:29

Przy okazji Płaszowa, to powinna oferta połączeń dalekobieżnych wrócić do czasu sprzed przebudowy. Kilkadziesiąt pociągów dziennie rozpoczyna bieg na tej stacji, albo odjeżdżają z torów bez peronu, albo nie otwierają drzwi. Wielka szkoda, bo dla większości południowych dzielnic i miejscowości pod Krakowem jest dużo lepszy dojazd na Płaszów niż zatłoczony Kraków Główny. Oczywiście do pełni szczęścia brakuje jeszcze windy i schodów na peron 4 z estakady.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 08 paź 2024, 10:14

No właśnie, wiadomo czemu od razu tego nie zrobili? Windy dla peronu 4?
Co prawda stamtąd mało pociągów odjeżdża, chyba tylko te relacje Katowickie ale mimo wszystko, przez brak tej windy ten peron jest niepełnowartościowy.

pjetrek
Ekspert

Post autor: pjetrek » 08 paź 2024, 10:57

Kojak pisze: 08 paź 2024, 10:14 No właśnie, wiadomo czemu od razu tego nie zrobili? Windy dla peronu 4?
Co prawda stamtąd mało pociągów odjeżdża, chyba tylko te relacje Katowickie ale mimo wszystko, przez brak tej windy ten peron jest niepełnowartościowy.
Jak budowali estakadę to jeszcze w tym miejscu trawa rosła... A jak budowali peron, to wyszło to co zwykle w PL przy różnych inwestycjach... każdy element tej układanki ma swojego właściciela i brakło współpracy...

Bądź Wola Twoja
Znawca

Post autor: Bądź Wola Twoja » 09 paź 2024, 7:28

Wydaje mi się, że na estakadzie są gabloty z rozkładem PKP, a przynajmniej kiedyś tak było.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 09 paź 2024, 8:31

Bądź Wola Twoja pisze: 09 paź 2024, 7:28Wydaje mi się, że na estakadzie są gabloty z rozkładem PKP, a przynajmniej kiedyś tak było.
Sprawdzałem kilka tygodni temu i były.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 09 paź 2024, 12:25

Kaszmir pisze: 09 paź 2024, 8:31 Sprawdzałem kilka tygodni temu i były.
Bądź Wola Twoja pisze: 09 paź 2024, 7:28 Wydaje mi się, że na estakadzie są gabloty z rozkładem PKP, a przynajmniej kiedyś tak było.
Gabloty może i są. Ale mi bardziej chodziło o tablice wyświetlane. Idea jest taka: wysiadasz z tramwaju, patrzysz z daleka na wyświetlacz i wiesz, który peron.
Grzebanie po papierowych gablotach, trochę kłopotliwe na szybkości, pociągów jest dużo, ludzi na przystanku dużo.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 09 paź 2024, 12:51

Zgadzam się z Wami, elektroniczne tablice z odjazdami pociągów na estakadzie czy w tunelu byłyby strzałem w dziesiątkę.

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu_bez_klimatyzacji
Ekspert

Post autor: pasazer_mobilisu_bez_klimatyzacji » 10 paź 2024, 22:02

Zamiast przeglądać gablotę można sprawdzić
https://portalpasazera.pl/KatalogStacji ... ow+Plaszow
lub bardziej przejrzyste:
https://bilkom.pl/stacje/tablica?nazwa= ... ja=5100240

Jednak zgadzam się, że tablice elektroniczne sprawdzają się najlepiej, bo wystarczy na nie spojrzeć.
Nie karmić troli :!:

ODPOWIEDZ