Budżet Obywatelski 2025
Budżet Obywatelski 2025
Do końca miesiąca trwa zbieranie wniosków do Budżetu Obywatelskiego Województwa Małopolskiego edycja 2025

Re: Budżet Obywatelski 2025
7 lutego rozpoczyna się zbieranie projektów w krakowskim BO na 2025. To co mamy z listy pomysłów? 
1. Zadaszenie całoperonowe na Rondzie Grzegórzeckim - przystanek w kierunku Mogilskiego (na północ). Sprawdzałem, jest poza zasięgiem WKZ
Ze względu na znaczenie w skali miasta, można pokusić się o walkę w ogólnomiejskim.
2. Na skrzynkę dostaliśmy pomysł krótkiego chodnika w szerokim pasie rozdziału między przystankiem Rondo Czyżyńskie 01 (w stronę Pl. Centralnego) a nieodległym przejściem dla pieszych. Dzięki temu chociaż w tę stronę dałoby się przejść po powierzchni. Pewnie do dzielnicowego?
3. Kolorowe barierki - ze znajomymi z KRK będziemy zgłaszać je ponownie na pl. Inwalidów. Tylko muszę przekopać się raz jeszcze przez rozporządzenie i pokazać w przykładzie, że w Nowej Hucie takie robią
Coś jeszcze? Próbować zadaszenie całoperonowe gdzieś dzielnicowo? Rok temu myśleliśmy DH Wanda w Bieńczycach (tam jest niewielka konkurencja), ale nie udało nam się podpisów dostatecznie zebrać.

1. Zadaszenie całoperonowe na Rondzie Grzegórzeckim - przystanek w kierunku Mogilskiego (na północ). Sprawdzałem, jest poza zasięgiem WKZ

2. Na skrzynkę dostaliśmy pomysł krótkiego chodnika w szerokim pasie rozdziału między przystankiem Rondo Czyżyńskie 01 (w stronę Pl. Centralnego) a nieodległym przejściem dla pieszych. Dzięki temu chociaż w tę stronę dałoby się przejść po powierzchni. Pewnie do dzielnicowego?
3. Kolorowe barierki - ze znajomymi z KRK będziemy zgłaszać je ponownie na pl. Inwalidów. Tylko muszę przekopać się raz jeszcze przez rozporządzenie i pokazać w przykładzie, że w Nowej Hucie takie robią

Coś jeszcze? Próbować zadaszenie całoperonowe gdzieś dzielnicowo? Rok temu myśleliśmy DH Wanda w Bieńczycach (tam jest niewielka konkurencja), ale nie udało nam się podpisów dostatecznie zebrać.
Cały ten BO to fikcja. Strata czasu na fanaberie. Mamy 2025 rok a nadal nie zrealizowano wielu inwestycji miejskich czy dzielnicowych z lat 2018 i późniejszych (a może i nawet wcześniejszych?). Po co to komu? Dla zabawy?
Kiedyś brałem w tym udział ale teraz zlewam to szerokim łukiem.

Kiedyś brałem w tym udział ale teraz zlewam to szerokim łukiem.

W połowie zgoda. Ale z drugiej strony u mnie na Krowodrzy naprawdę mocno widać wpływ tego projektu na okolicę. Pytanie czy jakby te pieniądze poszły prosto do dzielnic, to też udałoby się tyle małych, a potrzebnych mieszkańcom rzeczy zrobić. Mam wrażenie, że nie.
- Mateuszppp
- Pasażer
Dobry przykład o podobnej charakterystyce, że da się nie dawać barierek patriot to ul. Kościuszki po remoncie.
Jakby spojrzeć na peryferia miasta to tam wiele pieniędzy brakuje nawet na kwestie wodociągowe czy kanalizacyjne. Tymczasem w budżecie obywatelskim przewala się kasę na nieraz bzdetne zadania, których trwałość jest 1-2 lata. Przeraża mnie, że w tym mieście nawet nikt nie pomyśli, że ławki drewniane czy słupki należy zaimpregnować i po kilku latach wszystko zgnite. Takie to mamy zarządzanie publicznym pieniądzem w tym mieście.
Mały shoutout - ma ktoś może jakieś zdjęcie peronu na Rondzie Grzegórzeckim (w stronę Mogilskiego), gdzie w miarę dobrze widać, że nad większością nie ma wiaty? Do BO potrzebujemy
Jak połowa maja, to i czas na głosowanie do Budżetu Obywatelskiego Województwa Małopolskiego 8 edycja.
W czwartek ruszyło głosowanie w BO i potrwa do 13 czerwca.
16 mln złotych, 218 projektów.

https://bo.malopolska.pl/?view=article& ... y&catid=39
W czwartek ruszyło głosowanie w BO i potrwa do 13 czerwca.
16 mln złotych, 218 projektów.
W tym roku Małopolanie będą mogli wybierać spośród 218 pomysłów: 42 zadań ogólnowojewódzkich i 176 regionalnych na które składają się 43 zadania z Regionu Krakowskiego Obszaru Metropolitarnego, 39 zadań z Regionu Małopolska Południowa, 34 zadania z Regionu Małopolska Zachodnia, 60 zadań z Regionu Tarnowskiego.

https://bo.malopolska.pl/?view=article& ... y&catid=39