Śledzenie pojazdów na żywo (TTSS)

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Re: Śledzenie pojazdów na żywo (TTSS)

Post autor: Kaszmir » 29 paź 2024, 23:20

tomekzaw pisze: 29 paź 2024, 22:47Trzeba też przyznać, że od udostępnienia linka do strony przez profil PKK na Facebooku w zeszły piątek serwery czasami nie są w stanie obsłużyć tak dużego ruchu sieciowego. W piątek strona została odwiedzona przez rekordowe 2200 unikatowych użytkowników i pora rozejrzeć się za mocniejszym serwerem :)
Przepraszamy, popularność ma swoje wymagania :D

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » 30 paź 2024, 10:06

Znowu jakieś jaja są z mapami. Mobilis się nie wyświetla na tomekzaw, a w czynaczas nie ma nic. Czy w tym mieście będzie kiedyś normalnie pod tym względem? Tyle fajnych apek, a ZTP robi co może, żeby ludziom życie utrudnić

fubukiers
Pasażer

Post autor: fubukiers » 30 paź 2024, 10:55

yosujiro pisze: 30 paź 2024, 10:06 Znowu jakieś jaja są z mapami. Mobilis się nie wyświetla na tomekzaw, a w czynaczas nie ma nic. Czy w tym mieście będzie kiedyś normalnie pod tym względem? Tyle fajnych apek, a ZTP robi co może, żeby ludziom życie utrudnić Obrazek
Są jakieś głosy o tym, że ZTP pracuje nad aktualizacją systemu TTSS, które mają się skończyć pod koniec roku. Ale na czym polega ta aktualizacja to już niech radni interpelują o to. Nie wiem czy ktoś z was zauważył natomiast od około wiosny tego roku, w GTFS RT pojawiły się także te najstarsze urbino 12 i widać ich opóźnienia w aplikacjach więc widać że coś tam grzebią w tym roku. Ja natomiast mam wielką nadzieję, że jednak ta "aktualizacja" zmieni coś na lepsze i będzie to działać po prostu dobrze. A przynajmniej w mniej nawiedzony sposób.

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Ekspert

Post autor: pasazer_mobilisu » 30 paź 2024, 11:16

Po 7:30 w ogóle pliki dla Mobilisa się nie aktualizowały, teraz jest już ok i wyświetlają się w czynaczas.
Nie karmić troli :!:

komunikacjakrk
Znawca

Post autor: komunikacjakrk » 30 paź 2024, 16:53

fubukiers pisze: 30 paź 2024, 10:55 Są jakieś głosy o tym, że ZTP pracuje nad aktualizacją systemu TTSS, które mają się skończyć pod koniec roku. Ale na czym polega ta aktualizacja to już niech radni interpelują o to. Nie wiem czy ktoś z was zauważył natomiast od około wiosny tego roku, w GTFS RT pojawiły się także te najstarsze urbino 12 i widać ich opóźnienia w aplikacjach więc widać że coś tam grzebią w tym roku. Ja natomiast mam wielką nadzieję, że jednak ta "aktualizacja" zmieni coś na lepsze i będzie to działać po prostu dobrze. A przynajmniej w mniej nawiedzony sposób.
Cały czas pracują nad własną apką

fubukiers
Pasażer

Post autor: fubukiers » 30 paź 2024, 23:27

komunikacjakrk pisze: 30 paź 2024, 16:53 Cały czas pracują nad własną apką
Bez sensu. Przecież i tak są różne aplikacje, więc nie lepiej uporządkować gtfs'a żeby deweloperzy mieli mniej problemów ze wsparciem Krakowa?

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Ekspert

Post autor: pasazer_mobilisu » 01 lis 2024, 8:22

Na mapie https://tomekzaw.pl/ttss/map część pojazdów Mobilis wyświetla się jako "?". Jednocześnie w czynaczas jest poprawna linia "884" np. MM826, MM835.
Nie karmić troli :!:

tomekzaw
Pasażer

Post autor: tomekzaw » 01 lis 2024, 8:39

pasazer_mobilisu pisze: 01 lis 2024, 8:22 Na mapie https://tomekzaw.pl/ttss/map część pojazdów Mobilis wyświetla się jako "?". Jednocześnie w czynaczas jest poprawna linia "884" np. MM826, MM835.
Dzięki za informację. Rano wszystko działało, ale o 08:30:11 plik GTFS_KRK_M.zip został podmieniony i zmieniły się direction_id niektórych kursów (wcześniej wszystkie wynosiły 0). Naprawione.

tomekzaw
Pasażer

Post autor: tomekzaw » 04 lis 2024, 11:11

Opublikowany dzisiaj plik GTFS_KRK_M.zip zawiera już kształty tras (plik shapes.txt) a także identyfikator brygady (kolumna block_id) w znanym i lubianym formacie np. 109-01 lub 193-06. Dodatkowo, w pliku VehiclePositions_M.pb mamy już informację o azymucie pojazdu (pole bearing). Fajnie, że widać inicjatywę i postęp prac. Zmierzamy w dobrym kierunku :D

komunikacjakrk
Znawca

Post autor: komunikacjakrk » 04 lis 2024, 14:18

tomekzaw pisze: 04 lis 2024, 11:11 Opublikowany dzisiaj plik GTFS_KRK_M.zip zawiera już kształty tras (plik shapes.txt) a także identyfikator brygady (kolumna block_id) w znanym i lubianym formacie np. 109-01 lub 193-06. Dodatkowo, w pliku VehiclePositions_M.pb mamy już informację o azymucie pojazdu (pole bearing). Fajnie, że widać inicjatywę i postęp prac. Zmierzamy w dobrym kierunku :D
Jak widać tu w krótkim czasie dało się już większość ogarnąć, w plikach autobusowych GTFS_KRK_A.zip i tramwajowych GTFS_KRK_T.zip się tego nie doczekamy

Warren
Pasażer

Post autor: Warren » 04 lis 2024, 15:08

tomekzaw pisze: 04 lis 2024, 11:11
Zmierzamy w dobrym kierunku :D
“Zmierzamy” tzn. kto?

fubukiers
Pasażer

Post autor: fubukiers » 23 lis 2024, 10:02

Podobno ZTP czyni kroki w kierunku jednego kompletu plików GTFS (Static + RT). Najpierw mają się pozbyć zduplikowanych danych w postaci statycznych rozkładów jazd mobilisa. (Zgodnie z odpowiedzią od nich)

komunikacjakrk
Znawca

Post autor: komunikacjakrk » 23 lis 2024, 12:14

fubukiers pisze: 23 lis 2024, 10:02 Podobno ZTP czyni kroki w kierunku jednego kompletu plików GTFS (Static + RT). Najpierw mają się pozbyć zduplikowanych danych w postaci statycznych rozkładów jazd mobilisa. (Zgodnie z odpowiedzią od nich)
Tak, na dniach znikną rozkłady statyczne Mobilisa z plików autobusowych MPK

tomekzaw
Pasażer

Post autor: tomekzaw » 25 lis 2024, 18:02

Dzisiaj udało mi się w pełni zintegrować stronę https://tomekzaw.pl/ttss z plikami GTFS Mobilisa.

Paczka GTFS Static od Mobilisa zawiera kilka wersji rozkładu jazdy (np. poprzedni, aktualnie obowiązujący i następny), co umożliwia bezproblemowe połączenie danych z GTFS Realtime o każdej porze dnia, np. nad ranem gdy linie nocne kursują jeszcze wg poprzedniego rozkładu jazdy a linie dzienne już wg nowego. Wersja rozkładu jazdy jest dodatkowo oznaczona liczbą np. 1375_SW.

Obrazek

Z powodu tej różnicy względem danych od MPK, musiałem wprowadzić rozróżnienie na brygady MPK i Mobilisa na podstronie z listą brygad (https://tomekzaw.pl/ttss/blocks) – należy wybrać przewoźnika z listy rozwijanej.

Z dobrych wieści – w pliku trips.txt w GTFS_KRK_M.zip mamy także informację o oznaczeniu brygady, np. 189-01 lub 603-01C. Pojawiły się także kształty tras w pliku shapes.txt (zdarzają się również drobne błędy, np. w przypadku linii 152). W dalszym ciągu brakuje niestety też numerów peronów przystankowych. Warto odnotować, że kształty tras pojawiły się także w pliku GTFS_KRK_T.zip (tramwaje).

Jeśli chodzi o usunięcie brygad Mobilis z pliku GTFS_KRK_A.zip to strona jest już przygotowana na tę zmianę.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 26 lis 2024, 11:55

tomekzaw - jak zwykle kawał dobrej roboty. No, lecz po Tobie nie spodziewałem się niczego mniej :)

Mam wrażenie, że teraz strony dla poszczególnych brygad ładują się troszkę dłużej - to kwestia obróbki danych, albo samych danych?

Z małych rzeczy które może warto rozważyć do dodania - obok kolumn "Odjazd" i "Przyjazd", może też jedna licząca ile przerwy jest między przyjazdem na pętlę i następnym odjazdem? Ja regularnie używam stron dla danych brygad by ręcznie przeliczać czasy przerw prowadzących - a tak byłoby to od razu podane :) Co sądzicie?

ODPOWIEDZ