Komunikacja miejska w 2024 roku
Re: Komunikacja miejska w 2024 roku
Mamy już rozkłady 105 do Os. Piastów.
Było jednokierunkowe 405 na wydłużonej trasie względem 105, będzie dwukierunkowe 405 na skróconej trasie względem 105. Ciekawe czy 405 w nowej formie będzie zawieszane przy każdej możliwej okazji? :>
Niestety na to się zapowiada, inaczej daliby "405" jednokierunkoweelot360 pisze: 31 paź 2024, 10:23Ciekawe czy 405 w nowej formie będzie zawieszane przy każdej możliwej okazji? :>
Do Piastów f30/40.
Ładnie rozmontowano tę linię.
I rozkład tej linii też będzie fikcją zapewne przez korki na A29L czy na Powstańców... o koordynacji nawet nie wspomnę. Nóż mi się w kieszeni otwiera jak pasażerowie autobusów są traktowani jak obywatele drugiej kategorii...
Może pasowałoby jakoś nagłośnić ten temat mocniej co robi się u nas z autobusami? (Np. na FB PKK) Bo już przeraża mnie to jak znikają mocne linie i to jeszcze w DRUGIM (!) co do liczby ludności mieście w Polsce! Kiedyś mocnych linii mieliśmy z 5, 6 a teraz tylko jedna, co zresztą w innym poście kiedyś pisałem.
Może pasowałoby jakoś nagłośnić ten temat mocniej co robi się u nas z autobusami? (Np. na FB PKK) Bo już przeraża mnie to jak znikają mocne linie i to jeszcze w DRUGIM (!) co do liczby ludności mieście w Polsce! Kiedyś mocnych linii mieliśmy z 5, 6 a teraz tylko jedna, co zresztą w innym poście kiedyś pisałem.
- michal49944
- Specjalista
Naprawdę szkoda, że jednak nie połączono 105 i 405 w jedną. Można by to zrobić zapewne jedną brygadą, a zyskalibyśmy jedną linię z f15, gdzie każdy kurs będzie podobnie opóźniony, a nie tak, że jeden opóźniony, a drugi nie i jazda stadna.
W tramwajach też to niestety zaczyna się dziać, przykładem coraz większe rozbicie "4/44" - wg mnie ZTP może chcieć zostawić "75" (dawne "44") do GN jako linię "15".Karol1994 pisze: 31 paź 2024, 12:03Nóż mi się w kieszeni otwiera jak pasażerowie autobusów są traktowani jak obywatele drugiej kategorii...
Tak, moim zdaniem warto to nagłośnić. Potrzebujemy linii magistralnych, na których można polegać i stanowią kręgosłup, także w przypadku autobusów.
"Koordynacja" działa tylko w teorii, jak są korki to się wszystko rozjeżdża. Nie da się wtedy na pętli też ustawiać by odjazdy były np w czasie następnej brygady. No i końcówki mają słabszą ofertę siła rzeczy.
Do tego można się powołać na ich własne badania, o których tak trąbili przy zmianie częstotliwości tramwajów, że 8 minut to pasażer uważa że linia jeździ tak często, że nie trzeba patrzeć na rozkład. Albo jak chwalili się grantem jakimś na telebusa 2.0, że celują w 9 minut czasu dojazdu, bo tyle dziś pasażer jest skłonny czekać.
"Koordynacja" działa tylko w teorii, jak są korki to się wszystko rozjeżdża. Nie da się wtedy na pętli też ustawiać by odjazdy były np w czasie następnej brygady. No i końcówki mają słabszą ofertę siła rzeczy.
Do tego można się powołać na ich własne badania, o których tak trąbili przy zmianie częstotliwości tramwajów, że 8 minut to pasażer uważa że linia jeździ tak często, że nie trzeba patrzeć na rozkład. Albo jak chwalili się grantem jakimś na telebusa 2.0, że celują w 9 minut czasu dojazdu, bo tyle dziś pasażer jest skłonny czekać.
Pierwszy kurs „106” dzisiaj niezrealizowany. Dobrze jest móc polegać na komunikacji miejskiej, zwłaszcza gdy w rozkładzie jest jeden autobus na godzinę.
Dojedź sobie do pracy, bądź na inny środek transportu w dalszej podróży.. nie ma co się dziwić, że wczesnym rankiem i nocą to miasto jest królestwem taxi.Quackked pisze: 01 lis 2024, 4:42 Pierwszy kurs „106” dzisiaj niezrealizowany. Dobrze jest móc polegać na komunikacji miejskiej, zwłaszcza gdy w rozkładzie jest jeden autobus na godzinę.
Może Mobilis rzucił wszystkie ręce na linie cmentarne? Co tam linie peryferyjne i to jeszcze pierwsze kursy. To jest nieprawdopodobne co się dzieje z liniami Mobilisa.
-
- Pasażer
No taki jest przecież plan od dawna, tylko czeka na ostateczne zmiany na Górce Narodowej. 75 ma dostać nr 25 i docelowo jeździć do Mistrzejowic.Kaszmir pisze: 31 paź 2024, 12:17 W tramwajach też to niestety zaczyna się dziać, przykładem coraz większe rozbicie "4/44" - wg mnie ZTP może chcieć zostawić "75" (dawne "44") do GN jako linię "15".
Zaznaczyłem Twoją wypowiedź. Ciekawi mnie po jakiej trasie? Coś wiesz?pittorseque pisze: 01 lis 2024, 20:18 No taki jest przecież plan od dawna, tylko czeka na ostateczne zmiany na Górce Narodowej. 75 ma dostać nr 25 i docelowo jeździć do Mistrzejowic.
Jeżeli przez Meissnera, "4" straci wsparcie. Jeżeli na trasie podobnej do obecnej, szybciej z GN do Mistrzejowic będzie pieszo (według Google Maps 50 minut) niż tramwajem. Do tego numer "25" przy wolnej "15". Czy ten plan to na pewno potwierdzona informacja ze strony ZTP, czy jedynie przypuszczenia?pittorseque pisze: 01 lis 2024, 20:18 No taki jest przecież plan od dawna, tylko czeka na ostateczne zmiany na Górce Narodowej. 75 ma dostać nr 25 i docelowo jeździć do Mistrzejowic.
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
Były problemy natury technicznej, auto z tego co kolega mówił dojechało, ale sporo spóźnione.fkolasa pisze:Może Mobilis rzucił wszystkie ręce na linie cmentarne? Co tam linie peryferyjne i to jeszcze pierwsze kursy. To jest nieprawdopodobne co się dzieje z liniami Mobilisa.
Na co jeszcze czekają, na uruchomienie 137?pittorseque pisze: 01 lis 2024, 20:18 No taki jest przecież plan od dawna, tylko czeka na ostateczne zmiany na Górce Narodowej
Numer 25 to informacja nieoficjalna, pochodząca z ZTPBayer2003 pisze: 01 lis 2024, 20:32 Do tego numer "25" przy wolnej "15". Czy ten plan to na pewno potwierdzona informacja ze strony ZTP, czy jedynie przypuszczenia?