Ikarus
Ikarus
Na targach Innotrans 2024 została zaprezentowana zmodernizowana wersja elektrycznego Ikarusa 80e oraz Ikarusa 120e V4.
Niestety nie ma jeszcze wersji przegubowej 180e.
Poniżej kilka zdjęć z zewnątrz, niebawem pewnie będą dostępne zdjęcia wnętrza.
Rzucą się w oczy nieco zmieniona ściana czolowa i brak lusterek, który został zastąpiony kamerami i monitorami przy stanowisku kierowcy
https://www.facebook.com/share/p/yVmP5WEetY3n7Msp/
Niestety nie ma jeszcze wersji przegubowej 180e.
Poniżej kilka zdjęć z zewnątrz, niebawem pewnie będą dostępne zdjęcia wnętrza.
Rzucą się w oczy nieco zmieniona ściana czolowa i brak lusterek, który został zastąpiony kamerami i monitorami przy stanowisku kierowcy
https://www.facebook.com/share/p/yVmP5WEetY3n7Msp/
Re: Ikarus
https://magyarbusz.info/2024/09/25/ket- ... 6xOqf8-Yww
Kolejna porcja zdjęć. Na uwagę zwraca kolor Ikarusa 120e, Węgrzy są już gotowi do przetargu w Krakowie, ich autobusy mają już odpowiedni kolor
Na zdjęciach wnętrza widać, że zostało ono nieco bardziej dopracowane i co ważne, nie ma wieżowej zabudowy silnika, bo jak wiadomo i jak mawiał/pisał dobrze znany starszym miłośnikom niejaki Zbigniew vel Zbyrus - szafa w autobusach kradnie 4 miejsca siedzące
Kolejna porcja zdjęć. Na uwagę zwraca kolor Ikarusa 120e, Węgrzy są już gotowi do przetargu w Krakowie, ich autobusy mają już odpowiedni kolor
Na zdjęciach wnętrza widać, że zostało ono nieco bardziej dopracowane i co ważne, nie ma wieżowej zabudowy silnika, bo jak wiadomo i jak mawiał/pisał dobrze znany starszym miłośnikom niejaki Zbigniew vel Zbyrus - szafa w autobusach kradnie 4 miejsca siedzące
Ale przecież z góry wiadomo, że krakowskie MPK już raczej nie pójdzie w zakupy Ikarusów. Ta epoka w Krakowie raczej już dawno się skończyła.
Też mam takie wrażenie, chociaż jak wskoczył nam Irizar to czemu nie mógłby Ikarus
Jest całkiem ładny. A tym, którzy uważają, że ten obecny Ikarus jest chiński i ma niewiele wspólnego z Ikarusem, polecam zapoznać się z historią Solarisa i odpowiedzieć na pytanie czy Solaris był polski czy nie.
W latach 90-tych rzeczywiście MPK szło w inne zakupy. Testowanego Ikarusa 435 nie wybrano, bo ówczesny kierownik ZAP optował za Scaniami. Potem w przetargu na midi busy Ikarus 405 był 2,5 droższy od Autosana. A potem Ikarus właściwie się skończył, gdy został przejęty przez Iveco (Irisbus), dopiero Gabor Szeles odbudował tą markę po kilkunastu latach przerwy i sprzedawaniu pod marką Ikarus produktów, które Ikarusami nigdy nie były.
Jest całkiem ładny. A tym, którzy uważają, że ten obecny Ikarus jest chiński i ma niewiele wspólnego z Ikarusem, polecam zapoznać się z historią Solarisa i odpowiedzieć na pytanie czy Solaris był polski czy nie.
W latach 90-tych rzeczywiście MPK szło w inne zakupy. Testowanego Ikarusa 435 nie wybrano, bo ówczesny kierownik ZAP optował za Scaniami. Potem w przetargu na midi busy Ikarus 405 był 2,5 droższy od Autosana. A potem Ikarus właściwie się skończył, gdy został przejęty przez Iveco (Irisbus), dopiero Gabor Szeles odbudował tą markę po kilkunastu latach przerwy i sprzedawaniu pod marką Ikarus produktów, które Ikarusami nigdy nie były.
- pasazer_mobilisu
- Ekspert
Z wyglądu bardziej podobał mi się ten testowany w Krakowie, usunięcie wieży to oczywiście plus.
Raz że nie na temat, dwa obywatelstwo założyciela Solarisa nie jest żadną tajemnicą. To gdzie wcześniej pracował też i to jakiej marki wcześniej produkowali autobusy w Bolechowie również nie.Kojak pisze: 26 wrz 2024, 10:50 polecam zapoznać się z historią Solarisa i odpowiedzieć na pytanie czy Solaris był polski czy nie.
Nie karmić troli
Widzę, że zacząłeś wyszukiwać moje wcześniejsze posty, by mieć się do czego przyczepić i sprowokować kolejną g..wnoburzę.pasazer_mobilisu pisze: 05 paź 2024, 20:18 Z wyglądu bardziej podobał mi się ten testowany w Krakowie, usunięcie wieży to oczywiście plus.
Raz że nie na temat, dwa obywatelstwo założyciela Solarisa nie jest żadną tajemnicą. To gdzie wcześniej pracował też i to jakiej marki wcześniej produkowali autobusy w Bolechowie również nie.
To, że w Twojej ocenie coś jest nie na temat, nie oznacza, że faktycznie jest. Fakt, iż nie widzisz związku raczej świadczy o poziomie Twojej percepcji a nie o tym, że tego związku w istocie nie ma. Znasz prawo analogii? Jeśli nie, to może warto rozważyć powrót do szkoły, bo mi się nie chce zastępować Twoich nauczycieli.
Solaris nie od razu był Solarisem, najpierw był Neoplanem, produkowali Neoplany, dopiero po przejęciu Neoplana przez Mana, firma Neoplan Polska zmieniła nazwę na Solaris.
W przypadku Ikarusa mamy nieco podobną sytuację, Gaboro Szeles nawiązał współpracę z Chińczykami i po prostu przykleił znaczek Ikarus na autobus CRRC, a z czasem węgierscy inżynierowie (którzy jak donosiła węgierska prasa, częściowo pracowali jeszcze w pierwotnej emanacji Ikarusa) zwiększają udział węgierskiej myśli w tym produkcie.
Dlatego byłbym ostrożny z takim opiniami, bo przykład Solarisa pokazuje, że przejmując czyjś produkt można wykreować na tym produkcie nową markę i stopniowo zwiększać jej niezależność.
Co do wieży... szkoda, że Solaris jej nie usunął w swoich produktach. Jednak wnętrze w układzie amfiteatralnym jest lepiej zagospodarowane i nie zabiera miejsc siedzących jak wieżowa zabudowa silnika. Odwieczny dylemat kontrukcyjny w autobusach 100% LF.
Neoplan Polska zmienił nazwę na Solaris.. i tak Neoplan w pozostałej części świata był Neoplanem, a w PL - Solarisem
Ta są zupełnie inne podmioty Gospodarcze, a Olszewscy nigdy nie ukrywali, jak powstała marka Solaris.
Ta są zupełnie inne podmioty Gospodarcze, a Olszewscy nigdy nie ukrywali, jak powstała marka Solaris.
To bardzo podobnie jak w przypadku Ikarusa i CRRC Bo Szeles też nie ukrywa i CRRC jest na całym świecie CRRC, a na Węgrzech i jak widać w Europie jest to Ikarus z póniejszymi zmianami.szakal pisze: 06 paź 2024, 13:22 Neoplan Polska zmienił nazwę na Solaris.. i tak Neoplan w pozostałej części świata był Neoplanem, a w PL - Solarisem
A z Tobą da się na poważnie?
OK.
W takim razie, udowodnij nam wszystkim te powiązania, bo rozumiem, że Solaris Bus&Coach jest nadal Neoplanem według Ciebie. Poproszę jakieś dane z KRSu lub innych rejestrów krajowych czy międzynarodowych.
W takim razie, udowodnij nam wszystkim te powiązania, bo rozumiem, że Solaris Bus&Coach jest nadal Neoplanem według Ciebie. Poproszę jakieś dane z KRSu lub innych rejestrów krajowych czy międzynarodowych.
Czy ja twierdziłem że Solaris jest dalej Neoplanem? Gdzie tak napisałem?
Ja nie mam wpływu na to co Ty rozumiesz.
Zwracam uwagę, że próbujesz dyskutować z argumentami czy opiniami, które tutaj nie padły.
To jest tak jak ja bym do Ciebie napisał:
Udowodnij że słoń to krowa, bo rozumiem, że tak uważasz...
Ja nie mam wpływu na to co Ty rozumiesz.
Zwracam uwagę, że próbujesz dyskutować z argumentami czy opiniami, które tutaj nie padły.
To jest tak jak ja bym do Ciebie napisał:
Udowodnij że słoń to krowa, bo rozumiem, że tak uważasz...
https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 85178.html
Przetarg na 30 autobusów dla Gdańska.
Co to oznacza? Że jak w Krakowie będzie przetarg na elektryki to możemy się spodziewać Ikarusa (na razie 12m ale w 2025 ma zadebiutować wersją 18m).
Przetarg na 30 autobusów dla Gdańska.
Najtańsza oferta jest od Ikarusa. I to grubo tańsza.Właśnie poznaliśmy oferty złożone w przetargu. W przypadku dostawy autobusów 12-metrowych wpłynęły 4 oferty. Najtańsza z nich pochodzi od Electrobus Europe Zrt., a więc firmy sprzedającej autobusy Ikarus (12-metrowe pojazdy tego typu zadebiutowały ostatnio w Szczecinku) i ma wartość 49,527 mln złotych brutto. Kolejna oferta, o wartości 55,185 mln złotych brutto pochodzi od Karsana. Na 58,870 mln złotych brutto dostawę 18 autobusów elektrycznych wycenił Irizar, natomiast Solaris chce zrealizować zamówienie za 59,003 mln złotych brutto. Budżet GAiT w tej części to 57,564 mln złotych brutto.
Co to oznacza? Że jak w Krakowie będzie przetarg na elektryki to możemy się spodziewać Ikarusa (na razie 12m ale w 2025 ma zadebiutować wersją 18m).