Przystanki

- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
Woof
Pasażer

Re: Przystanki

Post autor: Woof » 06 lis 2024, 0:44

Nazwa końcówki od pobliskiej przecznicy mówi akurat więcej o tym, gdzie dokładnie można dojechać daną linią niż gdy pętli nada się nazwę od dzielnicy, w której się ona znajduje.
Aczkolwiek to prawda, że Czerwone Maki są raczej wyjątkiem na tle innych nazw pętli i ciekawe, czy kiedyś ta nazwa istotnie ulegnie zmianie.

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 06 lis 2024, 2:42

Ydhflx pisze: 06 lis 2024, 0:23 Kontynuując wątek o nazwie pętli "Czerwone Maki" - uważam tą nazwę za jedną z najgorszych w Krakowie. Otóż prawie każda inna pętla nazwana jest od rejonu, w którym się znajduje. 17 pętli jest nazwane od rejonów dzielnic. Kilka kolejnych jest od obiektów dość charakterystycznych (typu Tauron Arena, Plac Centralny, Cmentarz Rakowicki, a nawet kopiec Wandy) i jedynie 2 nazwane są od losowych rzeczy których nikt nie kojarzy: Dworzec Towarowy i właśnie Czerwone Maki. Jednak Dworzec Towarowy przynajmniej kojarzy się z dworcem, blisko którego pętla się znajduje (chociaż ja bym widział nazwę "Fort Kleparz" / "Fort Nowy Kleparz"). Czerwone Maki nazwane zaś są od malutkiej uliczki w pobliżu, której nie kojarzą nawet mieszkańcy tamtych rejonów, a co dopiero ogół Krakowa. Dla autobusów tak dokładnie nie zliczałem, pewnie by się okazało że jest trochę więcej losowych.

Dlaczego to ma moim zdaniem takie znaczenie? Bo jaki jest cel wyświetlania kierunku, jak nie to właśnie by mówić dokąd tramwaj jedzie? Nazwa "Czerwone Maki" nie spełnia tego podstawowego założenia w żadnym stopniu. Jeśli ktoś już nie wie gdzie to jest, to się nie domyśli. Przecież gdyby ktoś dzisiaj zaproponował zmianę nazwy "Cichy Kącik" na "Domeyki", "Bronowice Małe" na "Zielony Most" czy "Nowy Bieżanów" na "Barbary" to by go śmiechem zabito - i słusznie! Widząc na tramwaju w centrum którąkolwiek z tych 'alternatyw' nikt nie miałby pojęcia, gdzie to jest. Ale przecież dokładnie tak samo jest z Czerwonymi Makami. Nikt nie wie, gdzie jest ta ulica. Sądzę że większość osób nawet nie wie, że w ogóle jest taka ulica - chyba że akurat wie że tak się nazywa pętla na Ruczaju.

Kolejny przykład z rejonu: pętla "Pod Fortem" która jest tak kretyńsko niefortunnie nazwana, że ostatnio chociaż dodano "Osiedle". Dlaczego nazwa była tak zła: fortów w Krakowie mamy mnóstwo, i widząc taką nazwę nie wiadomo było, o co chodzi. W przypadku "Czerwonych Maków" jest na odwrót - czyli nikt nie wie, gdzie to jest - ale ze skutkiem dokładnie tym samym: nikt właśnie nie wie, o co chodzi (chyba że wie gdzie jest dokładnie ta pętla).

Dużo lepszą nazwą byłoby - śladem innych pętli - nazwanie tej pętli "Ruczaj" / "Dębniki" / "Skotniki" / "Kobierzyn" (tudzież coś innego od rejonu). Przy okazji przystanek "Ruczaj" powinien nazywać się "Kampus UJ" (obecny "Kampus UJ" jest de facto za kampusem), a "Kampus UJ" - jakoś inaczej, np. "Drukarska" czy "Ruczaj" (jakby tak nie nazwano pętli).

Po ostatnie dodam, że w Krakowie regularnie zmieniane są nazwy przystanków bez powodu i na obiektywnie gorsze, więc kwestia przyzwyczajenia mnie nie przekonuje. Szczególnie że nazwa akurat pętli nie powinna wymagać przyzwyczajenia. Komunikacja nie jest tylko dla regularnych pasażerów, ale też - czy nawet bardziej - dla osób korzystających rzadko. A przy otwarciu tramwaju na Górkę Narodową uporządkowano nazwy pętli autobusowych w tamtym rejonie, więc ewidentnie ZTP nie boi się zmian.
W 100% się zgadzam w temacie ul. Czerwone Maki.

A co do zmian nazw...
Sądzę, że zmiany nadejdą, ale nieprędko. Dopiero w momencie wydłużenia tramwaju pod Szpital Babińskiego coś się w tym rejonie Kobierzyna zmieni. Jednak gdyby coś miało się zmienić to jako osoba, która tu mieszka tak bym to widział:

Nowa pętla to byłby Kobierzyn P+R ale to było wiadomo bo ja to piszę XD
Czerwone Maki P+R ---> Skotniki P+R . Ogromny rejon sięgający aż pod ul. Frassati-Gawrońskiej już od dawna powinien się tak nazywać (+ krótsza czytelniejsza nazwa, podobna długością do nazwy Os. Piastów).

Kampus UJ -> Zapaście ew. wspomniana Drukarska

Zmiana może być zastanawiająca, jednakże ten rejon tak się nazywał + kiedyś ma powstać tam ulica między przystankami, która nie ma nazwy to tak można byłoby ją nazwać. :D Dzięki temu uczymy pasażerów KM historii lokalnej. Warto również dodać, że skoro miasto było w stanie nadać przystankowi Bociana nazwę lokalną - Zawodzie (tak wiem od ulicy, ale rejonów tamtym miejscu jest? Jest), a tu zdjęcie.

Obrazek

A jak się komuś nie podoba/miasto nie będzie ta Kobierzyńska agenda odpowiadać XD to mamy ul. Drukarską.

Ruczaj -> Kampus UJ propozycja przedstawiona przez przedmówcę jest dobra więc ją przepisuję.

Opcjonalne zmiany nazw przystanków (jeśliby komuś przeszkadzało kolidowało).

Skotniki -> Skotniki Wieża Ciśnień. Nazwa konkretyzuje miejsce położenia pary przystanków.
Kobierzyn -> Pagórek Kobierzyński. Oficjalna nazwa topograficzna górki na której stoi przystanek, którą można by było zastosować po stworzeniu P+R aby się nie myliły nazwy przystanków.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

Kenoip
Pasażer

Post autor: Kenoip » 06 lis 2024, 8:40

Zacznę od Dworca Towarowego. Myślę, że do około 2000 nazwa była klarowna. Z uwagi na marginalną rolę w sieci, a docelowo tylko awaryjną proponowałbym ew. zmianę na Kamienna, ew. Kamienna Fort Kleparz (fort Kleparz jest według mnie bliżej Nowego Kleparza).

Jeśli chodzi o Czerwone Maki, to nie jest to już Ruczaj, ani nie jest to jeszcze Kobierzyn ani Skotniki. Przyznam, że gdy linia powstawała myślałem, że będzie to Nowy Ruczaj, ale tą nazwę zabrał Nowy Kobierzyn. Komercyjnie powiedziałbym, że to osiedle Europejskie (to jest druga nazwa z jaką spotykam się dla tego regionu). Dębniki ogólnie kojarzą mi się z zupełnie innym obszarem - jeśli już można by zrobić np. Dębniki Park Technologiczny (choć nie wiem czy ktokolwiek to kojarzy).

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 06 lis 2024, 8:51

Jako była mieszkanka Ruczaju słyszałam takie dyrdymały jeśli chodzi o to czym Ruczaj jest a czym nie, że gdybyśmy chcieli zrobić taką psychogeograficzną granicę tego osiedla musiałaby wyglądać tak

Obrazek

Identycznie jest z Małym Płaszowem, który stał się w ogóle Płaszowem oraz z Kurdwanowem, który jest całą dzielnicą Podgórze Duchackie i najlepiej Kozłówką bo jest blisko tramwaju. Ciekawe czy a propos puszczenia głupio nazwanego tramwaju na Mistrzejowice mieszkańcy z okolic Olszy będą mówić że mieszkają na Mistrzejowicach :D
ona/jej

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 06 lis 2024, 10:30

Cyjan pisze: 06 lis 2024, 8:51 Jako była mieszkanka Ruczaju słyszałam takie dyrdymały jeśli chodzi o to czym Ruczaj jest a czym nie, że gdybyśmy chcieli zrobić taką psychogeograficzną granicę tego osiedla musiałaby wyglądać tak

Obrazek
I właśnie takie granice (praktycznie w 90% pokrywające się z twoimi granicami) przedstawił ZTP w SIM za nasze pieniądze robiąc jeszcze większy syf na tabliczkach pogłębiając stygmatyzację historycznej nazwy tego miejsca spychając ją do marginesu społecznego jako nazwa szpitala... Najpewniej się go brzydzą XD

A tu focie:
Tak jest

Obrazek

A tak wsm powinno to być (oficjalne zdjęcie z poczetu krakowskiego):

Obrazek

Bo w SIM o Nowym Świecie i Piasku nie zapomnieli, ale tu coś im się umsknęło :lol:

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 06 lis 2024, 12:19

Ja nie widzę problemu z tym co ZTP zrobiło, wystarczy spojrzeć skąd są uczniowie podstawówek 151, 158 i 40 i skąd ludzie przyjeżdżali do Tesco zanim powstało CH na Bunscha. Tramwaj, szkoły i duże sklepy to są współczesne kierunki przynależności do okolicy
ona/jej

Robert
Specjalista

Post autor: Robert » 06 lis 2024, 12:30

Jeszcze co do nazw to usunąłbym z nich "P+R". Raz że one powszednieją bo parkingów coraz więcej, dwa dziwnie brzmią te zapowiedzi z angielską wstawką a trzy jak ktoś szuka parkingu P+R to nie szuka tego w rozkładzie jazdy...

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 06 lis 2024, 12:39

I koniecznie wszystkie im.

Dla mnie powinien być limit znaków na przystanek - jeśli nie mieści się na wyświetlaczu, albo gorzej jak RKiKG to nie zasługuje na taką nazwę i musi być inna.
ona/jej

Ydhflx
Ekspert

Post autor: Ydhflx » 06 lis 2024, 12:47

Robert pisze: 06 lis 2024, 12:30 Jeszcze co do nazw to usunąłbym z nich "P+R". Raz że one powszednieją bo parkingów coraz więcej, dwa dziwnie brzmią te zapowiedzi z angielską wstawka a trzy jak ktoś szuka parkingu P+R to nie szuka tego w rozkładzie jazdy...
O, to też. Nie mówiąc że to zmniejsza czytelność nazwy. Często skutkuje to albo mniejszą czcionką, albo przewijaniem (to drugie np. w Stadlerach jadących na Górkę Narodową).
Woof pisze: 06 lis 2024, 0:44 Nazwa końcówki od pobliskiej przecznicy mówi akurat więcej o tym, gdzie dokładnie można dojechać daną linią niż gdy pętli nada się nazwę od dzielnicy, w której się ona znajduje.
Aczkolwiek to prawda, że Czerwone Maki są raczej wyjątkiem na tle innych nazw pętli i ciekawe, czy kiedyś ta nazwa istotnie ulegnie zmianie.
To prawda. Jak ktoś wie gdzie jest taka ulica, to będzie wiedział dokładniej niż jak nazwane od rejonu - takie zarzuty pojawiają się np. dla nazwy Mistrzejowice. Dlatego też nie mam nic przeciwko nazywaniu lokalnych przystanków od małych uliczek, nawet sam proponowałem zmianę nazwy przystanku "Ruczaj. Tylko że przy nazwie pętli, dochodzi to że jest to kierunek; a nazwet jest to chyba istotnniejsze. Może i "Mistrzejowice" nie mówią dokładnie gdzie jest przystanek, ale za to jak widzę 578 w tamtą stronę, to wiem dokąd (mniej więcej) jedzie. A jak widzę w drugą z kierunkiem "Czerwone Maki P+R" to nie wiem.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2024, 12:51 przez Ydhflx, łącznie zmieniany 1 raz.

Robert
Specjalista

Post autor: Robert » 06 lis 2024, 12:51

Cyjan pisze: 06 lis 2024, 12:39 I koniecznie wszystkie im.

Dla mnie powinien być limit znaków na przystanek - jeśli nie mieści się na wyświetlaczu, albo gorzej jak RKiKG to nie zasługuje na taką nazwę i musi być inna.
Dokładnie. I limit wyrazów, powinny dominować jedno- i dwu- wyrazowe. W bardzo wyjątkowych sytuacjach trzy- (np. odnoszące się do kierunku "Wschód', "Zachód" itp)
Wydaje mi się że nadużywane są też skróty. O ile "SKA" jest pożyteczne to np "UKEN" jest patologicznie.

A za to "Rondo Kocmyrzowskie im. Ks. Gorzelanego" to ktoś powinien stracić pracę a radni powinni zostać publicznie napiętnowani za propagowanie głupot.

Jeszcze jedna bardzo zła praktyka dot. oznakowania na przystankach linii 4x, 4xx. To nie są byty niezależne. Pasażer nie może przeglądać całej gabloty szukając czy jest coś takiego. Rozkłady i oznaczenia musza być zaraz obok linii głównej. Pierwszy przykład z brzegu - 9 i 49. Tutaj jeszcze nie ma tak bardzo dużo linii ale jak jest dużo na jednej trasie zwłaszcza autobusowe 4xx to robi się mało poważnie.

Obrazek

Obrazek

Same nazwy przystanków też takie malutkie, to powinno być znacznie większą czcionką żeby z daleka było czytelne.

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 06 lis 2024, 13:31

Ja myślę że powinniśmy zaproponować ZTP wytyczne do nazywania przystanków. To moje typy:

1. Jeśli przystanek znajduje się obok ważnego i rozpoznawalnego punktu, szczególnie użyteczności publicznej, należącego do miasta, to przystanek powinien się nazywać jak ten punkt, lub jego skrócona nazwa. Koniecznie ważne jest to, jeśli z punktu korzystają osoby spoza miasta, lub rzadko odwiedzające to miejsce - cmentarze, stadiony, duże instytucje kultury, urzędy.

Już wprowadzone:
M1 Al. Pokoju > Ogród Doświadczeń
Cracovia > Muzeum Narodowe

Do wprowadzenia:
Reymana > Stadion Miejski

1. a Jeśli obok przystanku znajdują się dwa istotne punkty powinno się unikać form ABC / XYZ, albo skonsultować z oboma instytucjami decyzję o nazwie przystanku. Sugerowane jest unikanie tej sytuacji szczególnie jeśli jedna instytucja ma już kilka innych przystanków (wyjątkowym nadużycielem jest oczywiście Politechnika).

Do wprowadzenia:
UJ/AST > Piłsudskiego
AGH/UR > Reymonta

2. Jeśli przystanek znajduje się na ulicy, gdzie występują też inne przystanki nie powinien mieć nazwy od tej ulicy. Jeśli nie jest możliwe zastosowanie punktu 1 można nazwać go od przecznicy, najlepiej takiej, która nie jest również przecznicą innego przystanku.

Już wprowadzone:
Centralna > Gałczyńskiego

Do zmiany
Wrocławska > Wójtowska

3. Jeśli istnieje kilka przystanków wokół ważnego punktu powinno się wprowadzić nazwy z kierunkiem geograficznym, po którego stronie względem punktu jest przystanek, docelowo w GTFS i nazwach powinny one być zapisywane skrótowo (Pn. Poł. Wsch. Zach.)

4. Jeśli w obrębie miasta lub jego bliskiej aglomeracji po linii kolejowej porusza się regularnie linia SKA przystanek powinien mieć dopisek SKA zamiast np. PKP. Dodatek PKP powinien szczególnie zostać usunięty jeśli PKP nie jest jedynym przewoźnikiem kolejowym na stacji obok.

Już wprowadzone:
Lubocza PKP > Lubocza SKA

Do wprowadzenia:
Hala Targowa > Grzegórzki SKA
Zabierzów PKP > Zabierzów SKA

5. Należy unikać nazw ogólnych rejonów większych od osiedla, zamiast tego znaleźć punkt lub przecznicę, która jaśniej oddaje miejsce przystanku. Należy również sprawdzać, czy nazwa miejsca jest zgodna z rzeczywistością.

Prądnik Biały > ???
Ruczaj > Kampus UJ
Chełmońskiego Pętla > Stawowa Pętla

6. Nazwy komercyjnych podmiotów są dopuszczone wyłącznie w formie sponsorowania przystanku na rzecz ZTP.
ona/jej

Ydhflx
Ekspert

Post autor: Ydhflx » 07 lis 2024, 10:33

Cyjan pisze: 06 lis 2024, 13:31 2. Jeśli przystanek znajduje się na ulicy, gdzie występują też inne przystanki nie powinien mieć nazwy od tej ulicy. Jeśli nie jest możliwe zastosowanie punktu 1 można nazwać go od przecznicy, najlepiej takiej, która nie jest również przecznicą innego przystanku.

Już wprowadzone:
Centralna > Gałczyńskiego

Do zmiany
Wrocławska > Wójtowska
Punkt dość kontrowersyjny, bo skutkowałby zmianą dużo większej ilości przystanków niż tylko Wrocławskiej. Do głowy przychodzą mi: Czarnowiejska, Kobierzyńska, Grota-Roweckiego, Armii Krajowej, Opolska, Aleja Przyjaźni, Radzikowskiego, Meissnera, Centralna i pewnie wiele więcej.

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 07 lis 2024, 10:57

Cyjan pisze: 06 lis 2024, 13:31 Ja myślę że powinniśmy zaproponować ZTP wytyczne do nazywania przystanków. To moje typy:

1. Jeśli przystanek znajduje się obok ważnego i rozpoznawalnego punktu, szczególnie użyteczności publicznej, należącego do miasta, to przystanek powinien się nazywać jak ten punkt, lub jego skrócona nazwa. Koniecznie ważne jest to, jeśli z punktu korzystają osoby spoza miasta, lub rzadko odwiedzające to miejsce - cmentarze, stadiony, duże instytucje kultury, urzędy.

Już wprowadzone:
M1 Al. Pokoju > Ogród Doświadczeń
Cracovia > Muzeum Narodowe

Do wprowadzenia:
Reymana > Stadion Miejski
Pisałem do ZTP w sprawie zmiany nazwy przystanku Babińskiego na Szpital Babińskiego bo ulica ma 1km a obok szpitala jest 1 przystanek:

Oto odpowiedź...
ZTP pisze: dziękujemy za przesłane propozycje zmian nazw przystanków. Pragniemy jednak zauważyć,
że nazwa Babińskiego nie jest determinowana istnieniem szpitala, a nazwą samej ulicy i przyjęta jest zgodnie z standardami nazewnictwa przystanków od ulic. Istotnym w tym przypadku jest fakt, że teren szpitala jest rozległy, a przystanek Babińskiego nie zawsze będzie najbliższym
do konkretnego budynku szpitala. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku Szpitala Wojskowego na ul. Wrocławskiej, który położony jest pomiędzy dwoma zespołami przystankowymi (Nowy Kleparz i Friedleina) i w jego przypadku również nie zastosowano dedykowanej nazwy przystanku.
Różnica jest taka miedzy szpitalem wojskowym a szpitalem Babińskiego jest taki że on w pobliżu ma tylko jeden przystanek obsługiwany przez KM (Babińskiego) a Wojskowy ma w okół kilka przystanków co jest zrozumiałe, że nie ma przystanku o nazwie Szpital Wojskowy. Jednakże widzisz jakie ZTP ma do tego typu rzeczy podejście...

Awatar użytkownika
Paulow
Miłośnik

Post autor: Paulow » 07 lis 2024, 11:11

Podobnie przystanek Wierzyńskiego, który znajduje się na wylocie ul. Hemara. Czy zatem nie powinien się nazywać właśnie "Hemara"? A od instytucji miejskiej ewentualnie "Klub Kultury Mydlniki"?

Awatar użytkownika
elot360
Specjalista

Post autor: elot360 » 07 lis 2024, 11:22

Ydhflx pisze: 07 lis 2024, 10:33 Punkt dość kontrowersyjny, bo skutkowałby zmianą dużo większej ilości przystanków niż tylko Wrocławskiej. Do głowy przychodzą mi: Czarnowiejska, Kobierzyńska, Grota-Roweckiego, Armii Krajowej, Opolska, Aleja Przyjaźni, Radzikowskiego, Meissnera, Centralna i pewnie wiele więcej.
Opolska nie bo w obu przypadkach masz doprecyzowanie lokalizacji (Estakada albo Kładka). Może myślałeś o ulicy Lublańskiej?

ODPOWIEDZ