Bautosz pisze: 02 lis 2024, 21:15
Bardziej chodziło mi o przystanki w okolicy dworca, zrobiłem skrót myślowy. Kiedyś jeszcze na Teatrze Słowackiego lektor informował o możliwości dojścia do dworca głównego (tylko po angielsku).
Moim zdaniem, to idealna okazja by dorobić zapowiadania po angielsku wszystkich przystanków w rejonie dworca głównego. Mamy w Krakowie dużo turystów z innych krajów i napewno ułatwiłoby im to poruszanie. Żeby być bardziej ścisłym mam na myśli przystanki: DG(Dworzec Główny) Zachód, DG Wschód, DG Tunel i Teatr Słowackiego, przy którym mogłaby być mówiona informacja o możliwości dojścia do dworca głównego w obu językach. Można też zastanowić się nad angielskojęzyczną informacją pod Wawelem.
Już widzę zapowiadanie Teatru Słowackiego: "Przystanek: Teatr Słowackiego. Możliwość przesiadki na pociągi aglomeracyjne. Możliwość przesiadki na inne linie tramwajowe i autobusowe. Możliwość dojścia do Dworca Głównego. Possibility to reach the main train station". Tożto tramwaj już pewnie będzie drzwi zamykał zanim to zostanie wypowiedziane xD A można po prostu zmienić nazwę skoro tak istotne dla tego przystanku jest bycie przy dworcu (a jest).
Zresztą, moim zdaniem to nie w zapowiedzi leży problem. Przecież mało kto wsiada to tramwaju w obcym kraju i wysiada jak usłyszy zapowiedź dworca. Praktycznie każdy sobie sprawdzi w rozkładzie albo aplikacji i właśnie tu leży problem: w rozkładzie tego nie ma i raczej nie będzie. Swego czasu po wydarzeniu w Tauron Arenie, na przystanku TAKW-Wieczysta, jacyś turyści szukali w rozkładach 4 i 52 dworca. Oczywiście nie znaleźli. I to jest moim zdaniem problemem. Przypomniejmy bowiem jak tłumaczono się ze zmiany (zgodnie z tym, co mówi @Bautosz - znalazłem jednak cytat):
Dworzec kolejowy przeniesiono pod perony, a zwyczajowa nazwa przystanku pozostała i wprowadzała pasażerów w błąd - twierdzą w Zarządzie Infrastruktury Komunalnej i Transportu
Jednak, czy faktycznie wprowadza to w błąd, skoro i tak zapowiadamy że ten przystanek jest koło dworca? Przecież to z jednej strony tworzy jescze większe zamieszanie, a z drugiej - udowadnia, że ta informacja jest istotna (i nic dziwnego, wystarczy spojrzeć które linie jeżdżą tędy, a które tunelem). Przyznano się do błędu z 'rondem Grunwaldzkim' (daw. 'Centrum Kongresowe ICE'), należy przyznać się i tutaj i przywrócić 'Dworzec Główny', ew. 'Dworzec Główny Południe'.
PS Alternatywnie nazwać przystanek "Poczta przy dworcu głównym". Wówczas będzie i nazwany od czegoś bardzo blisko, i będzie mówił że jest przy dworcu