Wszystkich Świętych 2024

- Linie, trasy, rozkłady
suchy
Ekspert

Re: Wszystkich Świętych 2024

Post autor: suchy » 05 lis 2024, 15:54

sorig pisze: 05 lis 2024, 15:27 A może prościej zmienić nazwę cmentarza? :D
Na przykład - Cmentarz Prądnicki (tak jak Rakowicki czy Podgórski) :D

Awatar użytkownika
kbieniu7
Ekspert

Post autor: kbieniu7 » 05 lis 2024, 17:39

Cyjan pisze: 05 lis 2024, 15:31 Myślę, że mamy to zupełnie na odwrót - ludzie nazywają okolice i punkty niekiedy od nazwy przystanku, notorycznie słyszę że ktoś mieszka "Na Koronie" albo "Na Birpostalu". Z Cmentarzami jest trochę gorzej bo jest to teren odwiedzany dość rzadko, ale strzelam że jeszcze parę lat i nazwa "Cmentarz Batowice" zniknie z użytku szczególnie u młodszych pasażerów.
Najlepsze moim zdaniem i tak "na Pędzichowie". I to słyszałem już 15 lat temu, także od starszych ;)

zubrzyk111
Znawca

Post autor: zubrzyk111 » 05 lis 2024, 18:42

kbieniu7 pisze: 05 lis 2024, 17:39 Najlepsze moim zdaniem i tak "na Pędzichowie". I to słyszałem już 15 lat temu, także od starszych ;)
Na Pędzichowie to jak najbardziej właściwa forma odmiany tej ulicy, bo nie jest to ulica poświęcona pamięci jakichś państwa o nazwisku Pędzich, tylko nawiązanie do dawnego obszaru o takiej nazwie. Mnie za to razi często używane "na Piastowie" w odniesieniu do osiedla z już odmienioną nazwą, a także permanentne "na Zaklikach", tak jakby istniały jakieś Zakliki w mnogiej liczbie, które należy odmienić, podczas gdy mowa tu o postaci imieniem Zaklika.

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 05 lis 2024, 18:50

Najlepsze oczywiście pod tym względem jest słynne wzniesienie Górka Krowodrza, ale chodzi też legenda o studentach, którzy szukali tej Groty Roweckiego
ona/jej

Awatar użytkownika
kbieniu7
Ekspert

Post autor: kbieniu7 » 05 lis 2024, 21:44

zubrzyk111 pisze: 05 lis 2024, 18:42 Na Pędzichowie to jak najbardziej właściwa forma odmiany tej ulicy, bo nie jest to ulica poświęcona pamięci jakichś państwa o nazwisku Pędzich, tylko nawiązanie do dawnego obszaru o takiej nazwie. Mnie za to razi często używane "na Piastowie" w odniesieniu do osiedla z już odmienioną nazwą, a także permanentne "na Zaklikach", tak jakby istniały jakieś Zakliki w mnogiej liczbie, które należy odmienić, podczas gdy mowa tu o postaci imieniem Zaklika.
O rety, no to się wygłupiłem :x Byłem przekonany, że to właśnie na odwrót. Moja kulpa.

A "na Piastowie" - tak, to też spotykam.

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 05 lis 2024, 22:30

zubrzyk111 pisze: 05 lis 2024, 18:42 Na Pędzichowie to jak najbardziej właściwa forma odmiany tej ulicy, bo nie jest to ulica poświęcona pamięci jakichś państwa o nazwisku Pędzich, tylko nawiązanie do dawnego obszaru o takiej nazwie. Mnie za to razi często używane "na Piastowie" w odniesieniu do osiedla z już odmienioną nazwą, a także permanentne "na Zaklikach", tak jakby istniały jakieś Zakliki w mnogiej liczbie, które należy odmienić, podczas gdy mowa tu o postaci imieniem Zaklika.
Niestety miasto dzięki używaniu takich nazw w przystankach jak chociażby Zakliki SKA - które osobie nieznającej Mikołaja Zaklika może się wydawać, że skoro jest Podgórze SKA, Łobzów SKA to i Zakliki to jakaś dawna wieś. Niestety już od dawna można zauważyć, że w rejonach poza dzielnicą I i ogólnie Starym Miastem i jego pierścieniem można zauważyć chaos nazewniczy czy używanie nazw ulic i dawanie jej statusu Rejonu. Idealnym przykładem są takie miejsca jak Ruczaj czy Czerwone Maki, które pochodzą od nazwy ulicy i w ciągu kilka lat wykorzeniają lokalne historyczne nazwy tych przysiółków i "pod-rejoników" Kobierzyna: Zalesie, Moczary, Zapaście. Niestety w mieście nie ma odpowiednich osób, które na takie detale zwrócą uwagę i nie używa historycznych nazw, prawidłowych nazw tylko jakieś wykreowane widzimisię. Skoro Magistrat przy takich sprawach jak poprawne nazwy rejonów polega to jak może wgl podejmować się takich wyzwań jak metro... a nie czekaj.

PS: Przepraszam z góry za trochę awątkowy post bo jest to temat o Wszystkich Świętych ale chciałem trochę napomknąć problemu, jakim jest brak konsekwencji mieszkańców i magistratu w kwestii nazewnictwa czegokolwiek w Krakowie.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

Awatar użytkownika
sorig
Specjalista

Post autor: sorig » 05 lis 2024, 22:54

Miasto jest żywym organizmem, wszyscy na bieżąco je tworzymy i nie ma co się moim zdaniem przesadnie przywiązywać do nazw kilku chałup sprzed stuleci. Oczywiście można o nich pamiętać, dbać o regionalne ciekawostki, ale bez wielkiej przesady. Czerwone Maki to bardzo ładna nazwa, miło że się przyjęła.

Tak samo z Batowicami. Naprawdę sądzę, że zmiana nazwy cmentarza jest warta rozważenia.

suchy
Ekspert

Post autor: suchy » 06 lis 2024, 7:27

Cyjan pisze: 05 lis 2024, 18:50 Najlepsze oczywiście pod tym względem jest słynne wzniesienie Górka Krowodrza, ale chodzi też legenda o studentach, którzy szukali tej Groty Roweckiego
Niech poszukają w Poniedziałkowym Dole :lol:

krawiec
Specjalista

Post autor: krawiec » 06 lis 2024, 12:17

suchy pisze: 06 lis 2024, 7:27 Niech poszukają w Poniedziałkowym Dole :lol:
W Meksyku albo na Niebieskiej Autostradzie :)
PSNSP

suchy
Ekspert

Post autor: suchy » 06 lis 2024, 23:29

krawiec pisze: 06 lis 2024, 12:17 W Meksyku albo na Niebieskiej Autostradzie :)
PSNSP
Gdybyśmy żyli na Śląsku, to bym jeszcze dodał - na Wesołej Kopalni :lol:

Zablokowany