Dasz pineskę na google maps pod szkołą, bo nie mogę jej znaleźć?Justforfun pisze: 18 lis 2024, 17:37 W małych pod remizą śmiało i wielkich pod szkołą. Znam teren doskonale
Małopolskie Linie Dowozowe (MLD, dawniej ALD)
-
- Specjalista
Re: Małopolskie Linie Dowozowe (MLD, dawniej ALD)
Ustawa metropolitarna dla Krakowa szansą na poprawę transportu w aglomeracji.
-
- Znawca
A widzisz. Mogła zostać zaorana albo przeniesiona dalej w kierunku boiska wg zdjęć streetview z 2013. Ona była naprzeciw remizy. Możliwa zawrotka na skrzyżowaniu wcześniej przy drodze w górę na kościół, chociaż przystanek jest w drugą stronę za tymże skrzyżowaniem.miloszkasperczyk pisze: 18 lis 2024, 17:46 Dasz pineskę na google maps pod szkołą, bo nie mogę jej znaleźć?
Screeny mam za duże i nie mogę ich tu wrzucić, ale zerknij sobie pod osp w wielkich i skrzyżowanie wcześniej z drogą w górę pod kościół przy sklepie, tam akurat mamy w miare nowe zdjęcie.
Ex kierowca MPK, PW.
-
- Specjalista
Skrzyżowanie wyprofilowano i zamiast zatoczki pojawił się szeroki chodnik, więc ta opcja odpada. Myślę, że droga koło kościoła jest za wąska na autobus 12m. Ponad to dojazd do Czapli Wielkich i powrót już zajmuje dosyć dużo czasu w porównaniu do wjazdu wyłącznie do Czapli Małych, gdzie jest pętla i przystanek na niej, więc można bez problemowo tam zawrócić.Justforfun pisze: 18 lis 2024, 18:25 A widzisz. Mogła zostać zaorana albo przeniesiona dalej w kierunku boiska wg zdjęć streetview z 2013. Ona była naprzeciw remizy. Możliwa zawrotka na skrzyżowaniu wcześniej przy drodze w górę na kościół, chociaż przystanek jest w drugą stronę za tymże skrzyżowaniem.
Screeny mam za duże i nie mogę ich tu wrzucić, ale zerknij sobie pod osp w wielkich i skrzyżowanie wcześniej z drogą w górę pod kościół przy sklepie, tam akurat mamy w miare nowe zdjęcie.
-
- Specjalista
W Miechowie start linii raczej na dworcu autobusowych przy ul. Podzamcze, który jest teraz rozbudowywany. Pod dworcem PKP chyba kończy linia miejska, więc obsługa tylko przelotowo.miloszkasperczyk pisze: 18 lis 2024, 14:14 Trasa Linii Axx: KRAKÓW MDA - Zielonki - Trojanowice - Januszowice - Przybysławice - Brzozówka - Cianowice - Skała - Nowa Wieś - Minoga - Barbarka - Gołyszyn - Wysocice - Żarnowica - Gołcza - Rzeżuśnia - Jaksice - Kamieńczyce - Komorów - MIECHÓW PKP - (opcjonalnie obsługa centrum Miechowa np. Rynku).
-
- Specjalista
W Miechowie można byłoby zrobić trasę Dworzec Autobusowy - Rynek - Szpital św. Anny - Rynek - Dworzec Kolejowy - dalej w kierunku Krakowa. Na mapie wyglądałoby to tak:mikolaj.boron pisze: 18 lis 2024, 18:56 W Miechowie start linii raczej na dworcu autobusowych przy ul. Podzamcze, który jest teraz rozbudowywany. Pod dworcem PKP chyba kończy linia miejska, więc obsługa tylko przelotowo.
-
- Znawca
Nie mówię żeby go do góry pchać pod kościół bo tam może być ciasno, ale na skrzyżowaniu bez ŻADNEGO NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU obrócisz się nawet piętnastką. Zawracać w Czaplach Małych też nie musi bo przy remizie jadąc w lewo wyjedziesz w Żarnowicy.miloszkasperczyk pisze: 18 lis 2024, 18:50 Skrzyżowanie wyprofilowano i zamiast zatoczki pojawił się szeroki chodnik, więc ta opcja odpada. Myślę, że droga koło kościoła jest za wąska na autobus 12m. Ponad to dojazd do Czapli Wielkich i powrót już zajmuje dosyć dużo czasu w porównaniu do wjazdu wyłącznie do Czapli Małych, gdzie jest pętla i przystanek na niej, więc można bez problemowo tam zawrócić.
Ex kierowca MPK, PW.
-
- Specjalista
Nie ma szans, chodnik jest w tym miejscu gdzie kiedyś dało się zawrócić. Zdjęcie z 2023 roku.
-
- Znawca
No to gdzie zawraca Cieślik liniowo?
Ex kierowca MPK, PW.
-
- Specjalista
Busem, można na upartego wszędzie zawrócić np. pod kościołem albo w inny sposób. Nie mam pojęcia jak to robi i czy ta linia dalej funkcjonuje, bo nigdy nią nie jechałem.
-
- Znawca
Funkcjonuje i jest obsługiwana autobusem.miloszkasperczyk pisze: 19 lis 2024, 12:40 Busem, można na upartego wszędzie zawrócić np. pod kościołem albo w inny sposób. Nie mam pojęcia jak to robi i czy ta linia dalej funkcjonuje, bo nigdy nią nie jechałem.
Ex kierowca MPK, PW.
https://przelom.pl/pl/755_komunikacja/5 ... LNVMtaLA_APodczas środowego spotkania w Krzeszowicach w sprawie utworzenia nowych połączeń autobusowych w ramach Małopolskich Linii Dowozowych, pojawił się temat przedłużenia linii A44 do Oświęcimia.
Miałoby to nastąpić od stycznia 2025 roku. Autobusy Małopolskich Linii Dowozowych kursowałyby wówczas również przez gminy Babice i Libiąż.
Tak mnie zastanawia czy to nie będzie jednak niszczenie linii A44 i czy ma sens linia która będzie jechać takimi opłotkami skoro już prawie nie ma busiarzy na tej trasie, to ta linia z Oświęcimia nie mogła iść normalnie po drodze wojewódzkiej?
Swoją drogą w artykule nie ma nic na temat połączenia Chrzanowa z Krakowem po dk 79, mimo że spotkanie w Krzeszowicach. Czyżby sprawdziły się przewidywania, że samorządy z tego rejonu będą sępić kasę i skończy się na zapowiedziach? Kuciak?
Nawet nie chce mi się tego komentować.yosujiro pisze: 28 lis 2024, 15:57 https://przelom.pl/pl/755_komunikacja/5 ... LNVMtaLA_A
Tak mnie zastanawia czy to nie będzie jednak niszczenie linii A44 i czy ma sens linia która będzie jechać takimi opłotkami skoro już prawie nie ma busiarzy na tej trasie, to ta linia z Oświęcimia nie mogła iść normalnie po drodze wojewódzkiej?
https://www.facebook.com/Jaroslaw.Okocz ... &ref=notifyosujiro pisze: 28 lis 2024, 15:57 Swoją drogą w artykule nie ma nic na temat połączenia Chrzanowa z Krakowem po dk 79, mimo że spotkanie w Krzeszowicach. Czyżby sprawdziły się przewidywania, że samorządy z tego rejonu będą sępić kasę i skończy się na zapowiedziach? Kuciak?
O to Ci chodzi?
O widzisz, nie pomyślałem, żeby Okoczuka sprawdzić, a on zwykle pierwszy do chwalenia Dzięki
Pojawiły się oferty (w każdym zadaniu była jedna oferta Alior/mLeasing).mems pisze: 31 paź 2024, 18:08 KMł ogłosiło przetarg na leasing 6 autobusów w 5 zadaniach:
Zadanie 1:
jeden autobus przegubowy, 2019 rok lub nowszy, układ drzwi 2-2-2-2, minimalnie 44 miejsca siedzące
Zadanie 2:
jeden autobus przegubowy, 2017 rok lub nowszy, układ drzwi 2-2-2-2, minimalnie 55 miejsc siedzących
Zadanie 3:
dwa autobusy 11.5-13m, 2017 rok lub nowszy, drzwi 1-2-0 lub 2-2-0, minimalnie 42 miejsca siedzące
Zadanie 4:
podobnie jak zadanie 3, tylko dozwolony wyższy przebieg (ktoś zrobił literówke i jest 450 mln kilometrów ) i mniej miejsc stojących
Zadanie 5:
jeden autobus 10-11m, 2019 rok lub nowszy, drzwi 1-2-0 lub 2-2-0, minimalnie 28 miejsc siedzących
Wszystkie autobusy niskopodłogowe/niskowejściowe z klimatyzacją, miejscami na wózek i normą spalin EURO 6.
Źródło:
https://bip.malopolska.pl/malopolskieko ... -3-uz.html
Rozpiska wszystkie ceny brutto + w nawiasie kwoty założone na poszczególne zadania:
Zadanie 1: 1 897 184,18 zł (1 722 147,60 zł, przekroczony kosztorys)
Zadanie 2: 969 755,81 zł (1 057 504,80 zł)
Zadanie 3: 1 613 508,28 zł (1 668 864,00 zł)
Zadanie 4: 790 487,05 zł (911 676,00 zł)
Zadanie 5: 1 362 981,70 zł (1 486 578,00 zł)
Łącznie całość będzie kosztowała ok 6,6 mln, czyli mniej niż zakładał kosztorys (6 846 770,40 zł).