Śledzenie pojazdów na żywo (TTSS)

tomekzaw
Pasażer

Re: Śledzenie pojazdów na żywo (TTSS)

Post autor: tomekzaw » 26 lis 2024, 12:05

Kaszmir - dzięki za miłe słowa :)
Kaszmir pisze: 26 lis 2024, 11:55 Mam wrażenie, że teraz strony dla poszczególnych brygad ładują się troszkę dłużej - to kwestia obróbki danych, albo samych danych?
Mam podobne odczucie, prawdopodobnie składa się na to kilka czynników. Z pewnością jest więcej danych do pobrania i przetworzenia (tj. pliki GTFS Static i Realtime od Mobilisa), natomiast już parę tygodni temu wprowadziłem optymalizację dla tej podstrony polegającą na pobieraniu i przetwarzaniu danych A, T i M równolegle. Największym problemem jest to, że brygad jest coraz więcej i raz pobrana lista brygad (wraz z dodatkowymi informacjami) nie mieści się już w local storage'u przeglądarki i serwer jest odpytywany o listę brygad przy każdej odsłonie strony – postaram się to poprawić.
Kaszmir pisze: 26 lis 2024, 11:55 Z małych rzeczy które może warto rozważyć do dodania - obok kolumn "Odjazd" i "Przyjazd", może też jedna licząca ile przerwy jest między przyjazdem na pętlę i następnym odjazdem? Ja regularnie używam stron dla danych brygad by ręcznie przeliczać czasy przerw prowadzących - a tak byłoby to od razu podane :) Co sądzicie?
Jasne, postaram się to dodać w bliskiej przyszłości.

marcio15
Pasażer

Post autor: marcio15 » 26 lis 2024, 12:10

Można się przerzucić na IndexedDB, gdzie limit danych w przeglądarce jest zdecydowanie większy :)

fubukiers
Pasażer

Post autor: fubukiers » 26 lis 2024, 14:51

tomekzaw pisze: 26 lis 2024, 12:05 Jasne, postaram się to dodać w bliskiej przyszłości.
O, to by było dobre.

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Ekspert

Post autor: pasazer_mobilisu » 26 lis 2024, 16:47

Czy jest szansa, żeby autobusy Mobilisu wyświetlały się po wybraniu przystanku?

https://tomekzaw.pl/ttss/stops/Pilot%C3%B3w/departures
Nie karmić troli :!:

tomekzaw
Pasażer

Post autor: tomekzaw » 27 lis 2024, 8:31

pasazer_mobilisu pisze: 26 lis 2024, 16:47 Czy jest szansa, żeby autobusy Mobilisu wyświetlały się po wybraniu przystanku?
Docelowo tak. W obecnej wersji odjazdy z przystanków są pobierane bezpośrednio z systemu TTSS, który nie jest zintegrowany z autobusami Mobilis, stąd brak informacji o numerze taborowym oraz opóźnieniu. Sam TTSS nie zawiera informacji o numerze taborowym, ale istnieje korelacja identyfikatów z danymi w formacie GTFS Realtime od MPK.

Rozwiązaniem jest generowanie listy odjazdów na podstawie statycznego rozkładu jazdy w formacie GTFS Static i łączenie z danymi z GTFS Realtime od Mobilisa.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 27 lis 2024, 9:03

tomekzaw pisze: 27 lis 2024, 8:31 Docelowo tak. W obecnej wersji odjazdy z przystanków są pobierane bezpośrednio z systemu TTSS, który nie jest zintegrowany z autobusami Mobilis, stąd brak informacji o numerze taborowym oraz opóźnieniu. Sam TTSS nie zawiera informacji o numerze taborowym, ale istnieje korelacja identyfikatów z danymi w formacie GTFS Realtime od MPK.

Rozwiązaniem jest generowanie listy odjazdów na podstawie statycznego rozkładu jazdy w formacie GTFS Static i łączenie z danymi z GTFS Realtime od Mobilisa.
Czytając ten wątek widzę - przynajmniej teoretyczną - możliwość zrobienia aplikacji z rozkładami jazdy w czasie rzeczywistym.
Brakuje takiego narzędzia, w którym możesz sprawdzić faktyczny czas przyjazdu (faktyczny w sensie aproksymowany).
Stąd pytanie czy to co robisz, co tu prezentujesz mogłoby być podstawą do stworzenia takiej aplikacji?
Samej idei wprowadzenia takiego rozwiązania tłumaczyć nie trzeba, natomiast to co robisz można by wykorzystać dla szerokiego grona odbiorców.

fubukiers
Pasażer

Post autor: fubukiers » 28 lis 2024, 22:22

Z danych statycznych GTFS_KRK_A 2 grudnia zostaną usunięte dane na temat rozkładów mobilisa. Więc nie będzie zduplikowanych linii w GTFS_KRK_A i GTFS_KRK_M. ZTP do końca roku planuje udostępnić 4 zestaw GTFS, które będą zawierać dane i Tramwajów i Autobusów MPK i Mobilis.

fubukiers
Pasażer

Post autor: fubukiers » 29 lis 2024, 13:52

tomekzaw, strona coś szwankuje dzisiaj. Przeprowadzasz jakieś prace?

tomekzaw
Pasażer

Post autor: tomekzaw » 29 lis 2024, 16:20

fubukiers pisze: 29 lis 2024, 13:52 tomekzaw, strona coś szwankuje dzisiaj. Przeprowadzasz jakieś prace?
Niestety nie, po prostu serwer już nie nadąża obsługiwać ruchu, szczególnie po dodaniu Mobilisa. Postaram się wprowadzić jakieś optymalizacje aby zwiększyć przepustowość.

fysztof
Ekspert

Post autor: fysztof » 02 gru 2024, 8:44

Po raz kolejny w ciągu kilkunastu dni leży śledzenie pojazdów. Przynajmniej ja w żadnej apce/stronie nie widzę ani jednego autobusu... XXI wiek, a w Krakowie to jakby wciąż "rocket - science"...

tomekzaw
Pasażer

Post autor: tomekzaw » 02 gru 2024, 8:47

fysztof pisze: 02 gru 2024, 8:44 Po raz kolejny w ciągu kilkunastu dni leży śledzenie pojazdów. Przynajmniej ja w żadnej apce/stronie nie widzę ani jednego autobusu... XXI wiek, a w Krakowie to jakby wciąż "rocket - science"...
Od kilku dni mamy awarię systemu TTSS dla autobusów (http://ttss.mpk.krakow.pl/internetservice), która swoją drogą spowodowała znaczną regresję wydajności mojej strony i jestem zmuszony tymczasowo wyłączyć to źródło danych. Natomiast GTFS działa w porządku.

fubukiers
Pasażer

Post autor: fubukiers » 02 gru 2024, 12:14

W pliku GTFS_KRK_A już zostały usunięte rozkłady dla linii mobilisowych. Wszystko jest już osobne.

fubukiers
Pasażer

Post autor: fubukiers » 03 gru 2024, 10:36

tomekzaw pisze: 02 gru 2024, 8:47 Od kilku dni mamy awarię systemu TTSS dla autobusów (http://ttss.mpk.krakow.pl/internetservice), która swoją drogą spowodowała znaczną regresję wydajności mojej strony i jestem zmuszony tymczasowo wyłączyć to źródło danych. Natomiast GTFS działa w porządku.
Moja teoria jest taka, że być może MPK prowadzi prace nad wdrożeniem nowej strony internetowej, bo teraz cała strona mpk siadła. Nowa strona miała być na święta gdzieś.

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » 03 gru 2024, 11:08

Jest grubsza awaria informatyczna w MPK.

Warren
Pasażer

Post autor: Warren » 03 gru 2024, 21:47

MPK zostało zhakowane :DD

ODPOWIEDZ