Śledzenie pojazdów na żywo (TTSS)
Re: Śledzenie pojazdów na żywo (TTSS)
To nie do końca tak, jeśli ktoś chce się włamać to się włamie do każdego systemu.
Wg mnie przywracanie systemów może potrwać nawet miesiąc.
Zastanawiam się nad tym phishingiem na backup, bo z założenia backup powinien być poza dostępem zwykłych userów.
Wg mnie przywracanie systemów może potrwać nawet miesiąc.
Zastanawiam się nad tym phishingiem na backup, bo z założenia backup powinien być poza dostępem zwykłych userów.
- pasazer_mobilisu
- Ekspert
Zgoda.bartm pisze: 05 gru 2024, 21:09 To nie do końca tak, jeśli ktoś chce się włamać to się włamie do każdego systemu.
Może, ale dla niejednej firmy miesiąc przestoju to byłby koniec. Wyobrażasz sobie miesiąc z brakiem dostępu do konta w banku albo miesiąc braku dostępu do Internetu? MPK zaliczy wtopę wizerunkową i nic więcej.
No właśnie, user powinien co najwyżej móc zaszyfrować sobie urządzenie na którym pracuje i... po kilku godzinach wrócić do pracy na nowym/przeinstalowanym przez IT sprzęcie.bartm pisze: 05 gru 2024, 21:09 Zastanawiam się nad tym phishingiem na backup, bo z założenia backup powinien być poza dostępem zwykłych userów.
Chyba że na phishing złapał się ktoś z uprawnieniami administratora, ale w dużych organizacjach nie ma nawet jednego "super admina", który jest w stanie zaorać wszystko.
Nie karmić troli 

Na stronie https://gtfs.ztp.krakow.pl/ pojawił się komunikat:
Za to został zaktualizowany plik GTFS_KRK_A.zip (?)
A na podstronie https://gtfs.ztp.krakow.pl/rozklady/ pojawił się rozkład jazdy.
Więc na powrót autobusów chyba nie ma co liczyć w najbliższej przyszłości.W związku z atakiem hakerskim na infrastrukturę serwerową MPK, pliki GTFS autobusowe (_A) nie są aktualizowane do odwołania
Za to został zaktualizowany plik GTFS_KRK_A.zip (?)
A na podstronie https://gtfs.ztp.krakow.pl/rozklady/ pojawił się rozkład jazdy.
Podobny komunikat pojawia się dzisiaj w mMPK, że w związku z atakiem hakerskim nie dostali aktualizacji rozkładów. Także zmian zieleneckich nie widać w tej apce.
Z jakdojade zniknęły wszystkie linie 2x7 i 337. Zapewne ma to związek ze zmianą rozkładów, a organizator nie wystawił nowych...
Ktoś się orientuje jak to wygląda w sytuacji zakupu biletu przez apkę na takiej linii? Da się wpisać numer linii, której "nie ma" w bazie?
Ktoś się orientuje jak to wygląda w sytuacji zakupu biletu przez apkę na takiej linii? Da się wpisać numer linii, której "nie ma" w bazie?
Jest nawet o tym komunikat gdy się uruchamia jakdojadepjetrek pisze: 07 gru 2024, 22:13 Z jakdojade zniknęły wszystkie linie 2x7 i 337. Zapewne ma to związek ze zmianą rozkładów, a organizator nie wystawił nowych...
- pasazer_mobilisu
- Ekspert
MPK twierdzi, że coś już przywróciło ale lokalizacji ich pojazdów nadal nie ma :/
Przy okazji w weekend z czynaczas zniknęły "152" i "189"

a teraz to w ogóle jest dziwne, bo po kliknięciu w przystanek jako najbliższe pokazuje jutrzejsze odjazdy.

a teraz to w ogóle jest dziwne, bo po kliknięciu w przystanek jako najbliższe pokazuje jutrzejsze odjazdy.

Nie karmić troli 

- michal49944
- Ekspert
Na Google Maps autobusy MPK również odjazdy dopiero od jutro.pasazer_mobilisu pisze: 08 gru 2024, 21:05 a teraz to w ogóle jest dziwne, bo po kliknięciu w przystanek jako najbliższe pokazuje jutrzejsze odjazdy.
- pasazer_mobilisu
- Ekspert
Tak czułem, że problemem będzie "jakość" danych a nie konkretna aplikacja. Co ciekawe na mapach od nagryzionego jabłka jest ok, zgaduję że nie pobrały aktualizacji rozkładów.
Nie karmić troli 

Dane GTFS Realtime dla autobusów są już aktualizowane.
Akurat z czynaczas zniknęły między innymi 152 z przystanków ponieważ przystanki bazują na rozkładach statycznych autobusowych mpk i tam rozkłady dla linii mobilisowych zostały usunięte. Jedynie co jest to tylko lokalizacja tych autobusów ale bez widocznej ich trasy. Przystanki mobilisa ciężko dodać bo by się po prostu zduplikowały, jako że dane rozkładowe mobilisa mają zupełnie inne identyfikatory przystanków. Póki ZTP nie udostępni jednej paczki GTFS do wszystkiego to tak będzie. Ostatnio dostałem odpowiedź od ZTP w tej sprawie i do końca roku mają udostępnić GTFS'a do wszystkiego. W rozwiązaniu docelowym rozkłady będą generowane przez system należący do ZTP i to ma być wdrożone dopiero w przyszłym roku.pasazer_mobilisu pisze: 08 gru 2024, 21:05 MPK twierdzi, że coś już przywróciło ale lokalizacji ich pojazdów nadal nie ma :/
![]()
Ostatnio zmieniony 09 gru 2024, 13:55 przez fubukiers, łącznie zmieniany 1 raz.
Od jutra będą w czynaczas trasy i przystanki Mobilisa z ich GTFSa, ale tak, przystanki na mapie mogą być zduplikowane
Cześć! Znalazłem to forum szukając informacji o ostatniej awarii. Jestem autorem aplikacji BusLive. Jak dotąd w Krakowie aplikacja działała bardzo kiepsko, ze względu na ciągłe zmiany w danych, za którymi nie nadążałem a nawet przestałem próbować. Mam nadzieję, że teraz po przepięciu na aktualne źródło danych GTFS-RT będzie już stabilnie. Pozdrawiam wszystkich, mam nadzieję na współpracę i konstruktywną krytykę.
Przed południem w czynaczasie były elegancko wszystkie autobusy. Teraz natomiast znów zdechło i są tylko te Mobilisu. W mMPK rano i teraz cisza dla każdego przewoźnika i rodzaju środka transportu
Ostatnia aktualizacja autobusów była o 20:30, widać na https://gtfs.ztp.krakow.pl/