A racja, patrzyłem tylko w samą galerięquartson pisze: 04 kwie 2025, 20:32 No ja go stamtąd wziąłem. Popatrz uważnie. Jest na dole artykułu nie w galerii.

A racja, patrzyłem tylko w samą galerięquartson pisze: 04 kwie 2025, 20:32 No ja go stamtąd wziąłem. Popatrz uważnie. Jest na dole artykułu nie w galerii.
Przy takiej konstrukcji wagonów przegub musi uwzględniać jeszcze to, że człony na łukach będą przesuwać się względem siebie.
Pytanie jak duże pole do popisu miała tutaj PESA, bo na tej wizualizacji drzwi są w każdym możliwym miejscu.Kaszmir pisze: 04 kwie 2025, 20:52 Jeśli ta wizualizacja z drzwiami odległymi od siebie jest prawdziwa, to wcale tak dużo w PESIE się nie zmieniło![]()
O, dokładnie to miałem na myśli pisząc że mi tak z geometrii wychodziquartson pisze: 04 kwie 2025, 22:32 Przy takiej konstrukcji wagonów przegub musi uwzględniać jeszcze to, że człony na łukach będą przesuwać się względem siebie.
Połączenie między członowe nie może się tylko zginać w jednym miejscu, a musi pracować bardziej jak klasyczny sprzęg.
Tutaj widać jak czoła 105 rozjeżdżają się na łuku. Podobna zasada tylko masz 2 wagony oparte na 2 wózkach połączone ze sobą, zamiast 2 członów opartych na 2 wózkach.
Na przegubie powinno to wyglądać mniej więcej tak:
Pytanie jak duże pole do popisu miała tutaj PESA, bo na tej wizualizacji drzwi są w każdym możliwym miejscu.
Oczywiście można by usunąć czwarty wózek i wstawić tam drzwi, ale pytanie czy taki wagon mieściłby się w skrajni? A jeśliby się mieścił to czy miałby wymaganą w przetargu długość?
Bardzo możliwe, że taki układ jest jedynym który spełnia wszystkie wymagania przetargu.
Z tego co czytałem to wózki jacobsa stosuje tylko skoda i nie jest to takie rewelacyjne rozwiązanie bo bardzo zawęża przejście w przegubie.michal49944 pisze: 05 kwie 2025, 12:26 Aż się prosi o zastosowanie wózka Jacobsa na środku. Raczej nie powinno to przekroczyć dopuszczalnych nacisków, a zyskujemy więcej miejsca i drzwi. Pytanie jedynie jak z doświadczeniem Pesy w tym zakresie. Być może nie chcą "eksperymentować", aby wypaść jak najlepiej.
Człon oparty na jednym wózku zawsze będzie krótszy od takiego opartego o dwa.Kojak pisze: 06 kwie 2025, 3:05
W tej Skodzie jest inny przegub niż w proponowanej Pesie. I ten jednowózkowy człon jest krótszy.
Tak, tyle że sieć w Tampere jest całkowicie nowa, dostosowana pod szerokie pojazdy (wg wikipedii 2,65m), więc takie rozwiązanie niekoniecznie by u nas zadziałało.Dmytro Bondar pisze: 05 kwie 2025, 23:11 Czytając dyskusję o układzie wózków, przypomniałem sobie fińskie miasto Tampere, które postanowiło wydłużyć swoje 37-metrowe tramwaje (układ członów jak NGT8/STL) o dodatkowy 10-metrowy człon akurat z jednym wózkiem, a nie dwoma.
Nie tylko Skoda. Wózki Jacobsa stosował też Stadler (Bazylea) czy nawet Solaris (Lipsk).clash pisze: 06 kwie 2025, 21:01 Z tego co czytałem to wózki jacobsa stosuje tylko skoda i nie jest to takie rewelacyjne rozwiązanie bo bardzo zawęża przejście w przegubie.
Pesa zrobiła to co MPK wymagało i w odpowiedniej cenie.Tomasz.M. pisze: 06 kwie 2025, 23:10 Układ członów i wózków jest taki aby ograniczyć koszty. Tramwaj pesy 4-członowy od 3-członowego z przetargu rożni się tylko zdublowanym środkowym członem oraz dodano dodatkowy przegub. Tramwaj jest "symetryczny", dzięki czemu wygrali przetarg osiągając najniższą cenę, bo dla całego przetargu na 90 tramwajów budują tylko 3 różne człony, z odpowiednio drzwiami po jednej lub dwóch stronach. Można było zaprojektować 43 metrowy tramwaj inaczej, ale to byłaby całkiem inna konstrukcja względem 33 metrowca.
Krakowiak nie jest symetryczny, pierwszy człon ma 1 wózek i 2 pary podwójnych drzwi, a 4 człon 2 wózki i jedne podwójne drzwi, środkowe człony są względem siebie całkowicie różne.
Taki krakowiak z dodatkowym wózkiem nad członem wiszącym miałby 6 wózków i odpowiednią ilość drzwi. Tylko czy budując drugą konstrukcję dla przetargu dla jednego miasta pesa cenowo wygrałaby z konkurentem? Nie sądzę.
Odległość pomiędzy drzwiami to zemsta za kary umowne za krakowiaki i niepodpisanie umowy na 50? kolejnych 33 metrowych, który to przypominam pesa wygrała. Kraków w s.i.w.z. nie umie, a pesa po raz kolejny to wykorzystuje.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości