Rozkłady wakacyjne 2025
Re: Rozkłady wakacyjne 2025
W działaniach miasta sensu i logiki nie widać.
Skoro nie ma kasy, to czemu opłaty za parkowanie ma takie same od lat? Czemu nie wydłużą płatnego okresu parkowania? W Pradze trzeba płacić codziennie od 8 rano do 6 rano. Zostawili 2 godzinne okienko dla dostawców.
Skoro nie ma kasy, to czemu opłaty za parkowanie ma takie same od lat? Czemu nie wydłużą płatnego okresu parkowania? W Pradze trzeba płacić codziennie od 8 rano do 6 rano. Zostawili 2 godzinne okienko dla dostawców.
Pamietacie kilka lat temu komunikaty z "maxymalizacją" ? Nowe linie, częstsze kursy...ech co poszło nie tak ze obecnie w weekend lepiej siedzieć w domu niż jechac gdzieś autobusem ktory jeździ co pół godziny.....
Bo kierowcy to ulubieni wyborcy radnych, których trzeba uważać, by nie urazić. Nie to co pasażerowie, którzy ponarzekają, ponarzekają i albo zacisną zęby i zasiądą w autobus, albo przesiądą się do auta i staną się grupą nr 1...krawiec pisze: 22 cze 2025, 16:15 W działaniach miasta sensu i logiki nie widać.
Rozkładowy kwiatek z "przedwakacyjnych" rozkładów jazdy - synchronizacja tramwajów na ulicy Starowiślnej w kierunku Bieżanowa/Kurdwanowa. Od godziny 19 z wieczornym f=20 mamy fantastyczne zestawienie: 1+3+16! Układ na liniach w kierunku Kabla to 4+16, a układ na liniach w kierunku Kurdwanowa to 3+17. Majstersztyk!
Mam nadzieję, że przy układaniu rozkładów od soboty koordynacja 3+24 zostanie wzięta pod uwagę. Bo tak to mamy klasyczne 'linie co prawda rzadziej, ale za to gorzej skoordynowane':-/
Mam nadzieję, że przy układaniu rozkładów od soboty koordynacja 3+24 zostanie wzięta pod uwagę. Bo tak to mamy klasyczne 'linie co prawda rzadziej, ale za to gorzej skoordynowane':-/
- michal49944
- Ekspert
Jako iż dzisiaj był pierwszy całkowicie powszedni dzień nowych rozkładów przyznać, że to jakaś porażka!
O ile tramwaje jeżdżą z podobnymi częstotliwościami jak zwykle w wakacje to dodatkowe pocięcie autobusów daje się we znaki, bo niby już w ostatnim tygodni prawie nikt do szkół nie chodzi, ale zawsze trochę osób się zbierze...
Przykład z dziś: linia 194 koło 9:30, czyli niedługo po zakończeniu kursowania 494, była tak wypełniona, że na Szwedzkiej zostało ze 20-30 osób, a w środku był taki ścisk, że nawet nie wiedziałem, że da się tyle osób wcisną do przegubowca.
A na następny trzeba czekać JEDYNIE 20 MINUT.
Tramwaje również tak na oko były bardziej zapełnione niż w normalne dni powszednie. Nic tylko dalej szukać oszczędności nie tam gdzie trzeba. Brawo ZTP...

O ile tramwaje jeżdżą z podobnymi częstotliwościami jak zwykle w wakacje to dodatkowe pocięcie autobusów daje się we znaki, bo niby już w ostatnim tygodni prawie nikt do szkół nie chodzi, ale zawsze trochę osób się zbierze...
Przykład z dziś: linia 194 koło 9:30, czyli niedługo po zakończeniu kursowania 494, była tak wypełniona, że na Szwedzkiej zostało ze 20-30 osób, a w środku był taki ścisk, że nawet nie wiedziałem, że da się tyle osób wcisną do przegubowca.

A na następny trzeba czekać JEDYNIE 20 MINUT.

Tramwaje również tak na oko były bardziej zapełnione niż w normalne dni powszednie. Nic tylko dalej szukać oszczędności nie tam gdzie trzeba. Brawo ZTP...
Do 179 na Matecznym na kursie chwilę po 11 w stronę Kurdwanowa też ludzie mieli problem się zmieścić...
Ale co znaczy, że w ostatnim tygodniu uczniowie nie chodzą. Normalnie chodzą, może mają luźniej, może chodzą na krócej ale to nie zmienia faktu, że dalej przemieszczają się do szkoły. Co więcej jest dużo wycieczek które też niejednokrotnie podróżują KM.
Z doświadczenia wiem, że to właśnie pod koniec roku ilość wycieczek wzrasta, więc więcej jest podróży skumulowanych niż jednostkowych. Co sprawia, że aż przyjemnie jest wtedy poruszać sie KMJelczyk pisze: wczoraj, 4:39 Ale co znaczy, że w ostatnim tygodniu uczniowie nie chodzą. Normalnie chodzą, może mają luźniej, może chodzą na krócej ale to nie zmienia faktu, że dalej przemieszczają się do szkoły. Co więcej jest dużo wycieczek które też niejednokrotnie podróżują KM.

"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja
)

No i ma rację, w końcu ludzie stracą cierpliwość i przesiadą się do innych środków lokomocji.Sebastian Kowal z Zarządu Transportu Publicznego przekonuje nas, że przez kilka początkowych tygodni wakacji może rzeczywiście panować tłok w pojazdach komunikacji miejskiej. Później – jak twierdzi – sytuacja się unormuje.

https://lovekrakow.pl/aktualnosci/ostre ... 62206.html Połowa miasta rozkopana, mnóstwo linii zawieszonych w dodatku ostre cięcia pod pretekstem urlopów.
Ten pretektst urlopów mi się najbardziej podoba. Zrobili takie cięcia, że MPK niektórych kierowców na etatach wysyła na pojedyncze dni lub na kilka na przymusowe wolne 

Dlatego pozwoliłem sobie wykpić ten cytat. Bo tyle linii jest zawieszonych, że spokojnie mogliby urlopy zrealizować. Nieraz przy mniejszej skali remontów i cięć się to spinało. Niestety mam wrażenie, że ostatnimi czasy zarówno w urzędach jak i w sejmie mają ludzi za idiotów. Wrzucić narrację do mediów i gotowe. Nie mają kasy to zasłaniają się pracownikami.
No jeżeli 194 już na pętli (Pod Fortem) po 9 jest praktycznie w całości pełne, to powinien być to jakiś impuls do zmian. Konieczne jest dodanie chociaż 2-3 dodatkowych kursów 494 rano, przed 10michal49944 pisze: 23 cze 2025, 22:57 Przykład z dziś: linia 194 koło 9:30, czyli niedługo po zakończeniu kursowania 494, była tak wypełniona, że na Szwedzkiej zostało ze 20-30 osób, a w środku był taki ścisk, że nawet nie wiedziałem, że da się tyle osób wcisną do przegubowca.![]()
A na następny trzeba czekać JEDYNIE 20 MINUT.![]()
-
- Specjalista
A wystarczyło linię 194 "rozciąć na pół" i już by tego problemu nie było
oczywiście to ponury żart... jeździłaby częstsza 136 do Łagiewnik (no może nawet co 15 minut w szczycie i co 20 poza) , a 194 na trasie oczywiście skróconej do oś Podwawelskiego z KG by była na wakacje zawieszona

Witam ponownie wszystkich.
Otóż wczoraj koło godz. 16 nie udało mi się wsiąść do jadącej w kierunku CzM jedenastki (!) na przystanku Lipska (!!), czyli dosłownie drugim od wyjazdu z pętli. Cały tram był napakowany ludźmi, bardzo dużo dzieciaków.
Różne rzeczy mi się przytrafiały, ale żebym został na przystanku, bo w 11 taki tłok, to bym się jednak nie spodziewał.
Otóż wczoraj koło godz. 16 nie udało mi się wsiąść do jadącej w kierunku CzM jedenastki (!) na przystanku Lipska (!!), czyli dosłownie drugim od wyjazdu z pętli. Cały tram był napakowany ludźmi, bardzo dużo dzieciaków.
Różne rzeczy mi się przytrafiały, ale żebym został na przystanku, bo w 11 taki tłok, to bym się jednak nie spodziewał.