Przystanki

- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
Awatar użytkownika
Adrian
Administrator

Re: Przystanki

Post autor: Adrian » wczoraj, 12:26

Mr. Passenger pisze: 17 cze 2025, 12:41 Czyli jadąc z centrum w kierunku Czerwonych Maków będziemy mieć najpierw przystanek Kampus UJ, a zaraz potem Kampus UP?
Wspaniały pomysł, na pewno nie będzie to powodować żadnych pomyłek wśród pasażerów :lol:

Swoją drogą używanie skrótu UP jest co najmniej śmieszne, patrząc na to, że dla większości mieszkańców (w tym mnie) on cały czas bardziej kojarzy się z Uniwersytetem Pedagogicznym. Nawet po wpisaniu "Kraków UP" w wyszukiwarkę cała pierwsza strona wyników to strony związane z obecnym UKEN-em
Poczekajmy na 1 października, gdzie nowi studenci będą mylić Kampus UJ z Kampus UP :D
Zgadzam się, że nazwa powinna być "Kampus UP JP2"

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » wczoraj, 14:53

Adrian pisze: wczoraj, 12:26 Poczekajmy na 1 października, gdzie nowi studenci będą mylić Kampus UJ z Kampus UP :D
Zgadzam się, że nazwa powinna być "Kampus UP JP2"
Kampus UP to jakieś nieporozumienie.

Zabawniejsze jest to bardziej o tyle dla mnie że kilka tygodni temu gadałem z pracownikiem ZTP w cztery oczy dlaczego nie mogą zmienić nazwy przystanku Babińskiego -> Szpital Babińskiego.

Mówił, że dążą do utylitarności, że szpital (który stoi przy ulicy Babińskiego) może być mylący itp. Mało tego powiadał, że każda większa instytucja państwowa pisze do nich nieraz z wnioskiem o to aby najbliższy przystanek nazwany był ich placówką. Mówił, że nie zgadzają się na wszystkie bo byłby chaos nazewniczy gdyby były 2 jakieś popularne obiekty itp.

Jednakże patrząc na to co zrobili z przystankiem Chmieleniec to widzę, że ZTP nie tylko robi wszystko po łebkach ale również stosuje podwójne standardy...

Honorowo mogliby jakkolwiek ratować sytuację tak aby nazwać przystanek zgodnie z jakimś prawidłem (idąc wg ich idei).
Tutaj przykład:

Skotniki/Kobierzyn UP JP2 ( tu można byłoby zrobić wzór dla uczelni/obiektów z placówkami w całym Krakowie gdzie główna placówka jest sama w nazwie a wszędzie indziej jest):
  • nazwa rejonu + nazwa uczelni/obiektu.
Ewentualnie zastosować wzór:
  • nazwa placówki + ulica
w tym przypadku byłoby:

UPJP2 Bobrzyńskiego - miałoby to jakiś ład, gdyż tak nazwany jest przystanek UR al. 29 listopada

Następnie aby 2 przystanki obok siebie nie miały podobnej nazwy związanej z kampusem Kampus UJ przenieść na przystanek Ruczaj a dotychczasowy nazwać Drukarska albo Zapaście (tak się ten historycznie teren nazywa).

Akurat każdy przykład teraz wyłożony na stół w tej sytuacji jest lepszy niż to co jest aktualnie. Najbardziej śmieszy w tej sytuacji to, że w walce z bajzlem robiony jest kolejny.
Reasumując... Totalna porażka.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

Awatar użytkownika
Bautosz
Znawca

Post autor: Bautosz » wczoraj, 15:28

Ja jeszcze dodam, że notorycznie pojawiają się na mieście liniówki ze starego kroju. Przykładem dość widocznym są przystanki "784", na Grzegórzeckiej i Dietla pozostałe linie są w nowym kroju, tylko poza tą. Akurat "784" jest dość zastanawiające, bo powinno dostać nowe liniówki jako linia która zaczęła jeździć po wprowadzeniu nowego kroju. Chyba, że wykorzystywane są liniówki z czasów, gdy ta linia jechała na Swoszowice. Mogę się mylić, ale zauważyłem też parę takich przypadków, gdzie za zgubioną liniówkę wchodzi ta ze starego kroju.

GoMeZz391
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: GoMeZz391 » dzisiaj, 17:18

Od soboty przy okazji zmian rozkładów na aglomeracji, nastąpi zmiana nazw przystanków:

zostaną wprowadzone zmiany nazw przystanków:
Rzozów I na Rzozów Centrum PKP (dla linii 213, 263, 273);
Gołuchowice na Gołuchowice Babiniec (dla linii 213);
Gołuchowice Jurczyce na Gołuchowice Skrzyżowanie (dla linii 213, 273);
Grabie Polanka na Polanka Hallera Skrzyżowanie (dla linii 213, 273, 295);
Skawina Szkoła na Skawina Mickiewicza Szkoła (dla linii 203, 213, 223, 233, 235, 263, 273, 293, 295).

https://ztp.krakow.pl/kmk/komunikaty/1467-2025

Awatar użytkownika
Adrian
Administrator

Post autor: Adrian » 57 min temu

Aułrora pisze: wczoraj, 14:53 Kampus UP to jakieś nieporozumienie.

Zabawniejsze jest to bardziej o tyle dla mnie że kilka tygodni temu gadałem z pracownikiem ZTP w cztery oczy dlaczego nie mogą zmienić nazwy przystanku Babińskiego -> Szpital Babińskiego.

Mówił, że dążą do utylitarności, że szpital (który stoi przy ulicy Babińskiego) może być mylący itp. Mało tego powiadał, że każda większa instytucja państwowa pisze do nich nieraz z wnioskiem o to aby najbliższy przystanek nazwany był ich placówką. Mówił, że nie zgadzają się na wszystkie bo byłby chaos nazewniczy gdyby były 2 jakieś popularne obiekty itp.

Jednakże patrząc na to co zrobili z przystankiem Chmieleniec to widzę, że ZTP nie tylko robi wszystko po łebkach ale również stosuje podwójne standardy...

Honorowo mogliby jakkolwiek ratować sytuację tak aby nazwać przystanek zgodnie z jakimś prawidłem (idąc wg ich idei).
Tutaj przykład:

Skotniki/Kobierzyn UP JP2 ( tu można byłoby zrobić wzór dla uczelni/obiektów z placówkami w całym Krakowie gdzie główna placówka jest sama w nazwie a wszędzie indziej jest):
  • nazwa rejonu + nazwa uczelni/obiektu.
Ewentualnie zastosować wzór:
  • nazwa placówki + ulica
w tym przypadku byłoby:

UPJP2 Bobrzyńskiego - miałoby to jakiś ład, gdyż tak nazwany jest przystanek UR al. 29 listopada

Następnie aby 2 przystanki obok siebie nie miały podobnej nazwy związanej z kampusem Kampus UJ przenieść na przystanek Ruczaj a dotychczasowy nazwać Drukarska albo Zapaście (tak się ten historycznie teren nazywa).

Akurat każdy przykład teraz wyłożony na stół w tej sytuacji jest lepszy niż to co jest aktualnie. Najbardziej śmieszy w tej sytuacji to, że w walce z bajzlem robiony jest kolejny.
Reasumując... Totalna porażka.
ZTP uwielbia skróty, więc zamiast Ruczaj można spokojnie zmienić nazwę na WChUJ czyli najbliższy obiekt Wydział Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego :D

kucyk
Ekspert

Post autor: kucyk » 20 min temu

Adrian pisze: 57 min temu ZTP uwielbia skróty, więc zamiast Ruczaj można spokojnie zmienić nazwę na WChUJ czyli najbliższy obiekt Wydział Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego :D
Oj. Beee. :D

ODPOWIEDZ