A co do 11 to pchano ją na siłę przez TŁ zamiast przez Podgórze gdzie była potrzebna i miała swoje zapełnienia - no chyba właśnie celem "wygaszenia popytu" i dania okazji do cięć cięć cięć
Tak się pięknie składa, że akurat ja jeżdżę "11" do Dworca Płaszów, niejeden raz nawet całą trasę z Ruczaju do Małego Płaszowa i - może ja miałem pecha że trafiłem na taki kurs, aczkolwiek ilekroć nią jechałem to najwięcej ludzi jechało do Bieżanowskiej. A dalej do Małego Płaszowa były już tylko pojedyncze osoby. To tylko pokazuje jak bardzo mści się brak dawnej "23"...krk_kmk pisze: 28 sie 2025, 9:06 Sugerujesz, że na nowej trasie nikt nie jeździ "11"? A masz na to jakieś dowody, czy po prostu chcesz jej powrotu na starą trasę?Jeśli już jest problem w zapełnieniach "11", to przez stadne odjazdy z "50" do Borku, jednak zdarzyło mi się nią przejechać parę razy i nie była pusta, szczególnie w godzinach szczytu w dniu powszednim.
Przystanek przelotowy TAKW będzie nieczynny wszak w dalszym ciągu to będzie plac budowy. Więc wymyślono, że z racji jak ważny to przystanek aby tylko linia 5 obsługiwała go na pętli. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce.cynamon pisze: 28 sie 2025, 9:14 Nie widziałem, żeby ktoś to poruszał. Zauważyliście w jaki sposób pojedzie „5”? Ona jako jedyna będzie wykonywać zawijas przez pętlę na TAKW.
Ja również potwierdzam tą obserwację jako pasażer tej mniej zapełnionej części do Płaszowa.Karol1994 pisze: 28 sie 2025, 9:30 Tak się pięknie składa, że akurat ja jeżdżę "11" do Dworca Płaszów, niejeden raz nawet całą trasę z Ruczaju do Małego Płaszowa i - może ja miałem pecha że trafiłem na taki kurs, aczkolwiek ilekroć nią jechałem to najwięcej ludzi jechało do Bieżanowskiej. A dalej do Małego Płaszowa były już tylko pojedyncze osoby. To tylko pokazuje jak bardzo mści się brak dawnej "23"...
Tzn. w ogóle temat przystanków na TAKW wyszedł dopiero 21.08 na ostatniej Radzie Budowy, gdzie pytaliśmy o lokalizację przystanków tymczasowych w tym rejonie, w związku z otwarciem przejazdu dla tramwajów. I nagle okazało się, że nikt o tym nie myślał, a ZDMK najwyraźniej założyło, że żadnego przystanku między MLP, a BIałucha nie będzie. I tyle.fysztof pisze: 28 sie 2025, 13:47 No właśnie kompletnie tego nie rozumiem... I tak jest tam zwężenie i dostępny jest tylko jeden pas ruchu w każdą stronę... więc dlaczego nie zostanie wykorzystany wewnętrzny pas na każdej z jezdni, żeby na nim ułożyć płyty i zrobić tymczasowy przystanek? Mam wrażenie, że po 1.09. kiedy do okolicznych mieszkańców dotrze co ZTP i ZDMK za absurd im zafundowały zrobi się takie larum, że na szybko będą totalną prowizorkę organizować. Bo co, przystanek pozostanie zamknięty do końca budowy tramwaju czyli z dobry rok znając życie? I mają jeździć jedną akurat najmniej tam sensowną linią o szalonej dostępności w szczycie co kwadrans?
Zarówno twórca tej idei jak i ten, kto to zaakceptował powinni z imienia i nazwiska w całej tamtejszej okolicy pochwalić się swoimi osiągnięciami. Jak to dziś ktoś skomentował, "z dwóch półgłówków niestety nie ma jednej mądrej głowy, bo w przypadku głupoty ułamki się mnożą...". Nic dodać, nic ująć.
Oczywiście, że można, bo ten sam wykonawca od 1.11.2024 r. wdrożył przystanek na placu budowy tramwaju na Wzgórzaclash pisze: 28 sie 2025, 13:34 Wychodzi na to że po placu budowy można przejść, przejechać rowerem, hulajnogą wysiąść z autobusu ale z tramwaju to już nie. Widocznie ułożenie tymczasowego peronu przerasta urzędników i budowlańców.
Już od conajmniej kilku lat tak jest. Zamysł jest taki, że jak nie ma studentów to nie potrzeba ~f5 (oszczędności po krakowsku)Ankin pisze: 28 sie 2025, 16:08 Czy jest mi ktoś z was powiedzieć jakim kryterium kierowały się mądre głowy z ZTP, że linia 50 otrzyma 5 minutowy takt w szczycie, dopiero w drugiej połowie września a nie od najbliższego poniedziałku?
Czyli gdzie kończy się standardowa logika, zaczynają się rozkłady KMKkrk_kmk pisze: 28 sie 2025, 17:41 Już od conajmniej kilku lat tak jest. Zamysł jest taki, że jak nie ma studentów to nie potrzeba ~f5 (oszczędności po krakowsku)
Jestem ciekawy czy po skończonym remoncie Monstu Grunwaldzkiego, urzędnicy z ZTP znajdą jakąś wymówkę by jednak nie wzmacniać taktu na 18 bo jak tyle jeździła w oparciu o 4 kursy/godzina w dni robocze, to może z powodzeniem jeździć dalej, tym bardziej że sakiewka ze złotem na funkcjonowanie KMK jest dziurawa nie od wczoraj.Kitek pisze: 28 sie 2025, 17:05 Pozwolę sobie skomentować rozkłady tramwajowe:
[...]
(3) "18" zgodnie z przewidywaniami, co 15 minut
[...]
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości