michal49944 pisze: wczoraj, 20:30
Tyle, że to są rozmowy o tym, co zrobić, aby podwyżka w proponowanym wykonaiu jeśli już musi być, to aby była zrobiona z sensem.
Cenę biletu dobowego należy nie tyle porównywać z innymi miastami, ale przede wszystkim z cenami biletów jednorazowych i czasowych, by to miało sens. Bo jeśli podnosimy cenę wszystkich biletów oprócz dobowych to chyba coś jest nie tak. To są typowe bilety wybierane przed turystów, a bardzo rzadko przez mieszkańców i to właśnie one powinny podrożeć mocniej niż inne, nie na odwrót. Dla takiego turysty z Zachodu nie zrobi różnicy czy zapłaci 20 zł czy 30 zł, a nawet przy 30 zł wciąż się ucieszy, że dużo taniej niż u niego.
Tylko co po podwyżkach cen biletów (jakichkolwiek), kiedy nic nie wskazuje na to, że nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w momencie wprowadzenia nowego cennika, na krakowskich ulicach pojawi się więcej tramwajów i autobusów.
Ja jestem w stanie zrozumieć, że mieszkaniec/turysta ma płacić więcej za transport publiczny w cenie biletu, lecz powinien mieć świadomość za co ta cena, a tutaj usługa coraz droższa a jakość z miesiąca na miesiąc pozostawia coraz więcej do życzenia (cięcia, takt itd.)
Odnoszę subiektywne wrażenie że w zaciszach gabinetów magistratu ktoś wpadł na genialny pomysł aby uczynić KMK środkiem transportu dla tych, którzy nie mają dla niego innej alternatywy a sama nowa taryfa to tylko jeden z elementów tego ww. pomysłu.
fysztof pisze: wczoraj, 20:37
Wiem, że to trochę populistyczne porównanie, ale jednak:
- godzina postoju w SPP dla mieszkańców: 6/5/4 zł w zależności od strefy
- godzina jazdy KMK w propozycji dla mieszkańców: 8 zł
- miesiąc parkowania w SPP dla mieszkańców: 10 zł
- miesiąc jazdy KMK w propozycji dla mieszkańców: 193/109 zł
Hmm... dla mnie jednak trochę daje do myślenia.
to nie jest populistyczne porównanie - to matematyka najczystszej postaci

która jeszcze mocniej rzuca się w oczy kiedy słyszy się te korpo-PR-owskie gadki szmatki "wielkich tego miasta", wyrażających zatroskanie o jakość powietrza pod Wawelem, światłe wizje odnośnie tego jak SCT pozwoli oddychać mieszkańcom czystą jak morska bryza powietrzem itd.
fysztof pisze: wczoraj, 20:37
Edit: ... no i przegłosowane:-/
Tak więc witamy w Krakowie... porównajmy do Warszawy:
- minimalny bilet -> WAW 20 min 3,40 zł [0,17 zł/min] | KRK 15 min 4,00 zł [0,27zł/min] ->
+58% więcej
- okołogodzinny bilet -> WAW 75 min 4,40 zł [~0,06 zł/min] | KRK 60 min 8 zł [0,13 zł/min] ->
+116% więcej!!!
- miesięczny na KM + kolej -> WAW 98 zł [~3,27 zł/dzień] | KRK 193 zł [6,43 zł/dzień] ->
+ 97% więcej!!!
Wypadaliśmy blado, wypadamy jeszcze gorzej...