A to wszystko w promocyjnej cenie 204 złotych za osobę... :/
Wieliczka, Biskupice
-
pjetrek
- Ekspert
- Polubił: 3 razy
- Otrzymał polubienie: 4 razy
Re: Wieliczka, Biskupice
Może i wprowadzają SCT, żeby ograniczyć wjazdy prywatnymi autami do centrum na rzecz kmk, ale za to likwidują linie kmk do centrum xD
- michal49944
- Ekspert
- Polubił: 72 razy
- Otrzymał polubienie: 112 razy
No przynajmniej można powiedzieć że ZTP rozwiązało problemy z przepełnieniami, jak nie będzie autobusu to nie będzie miało się co przepełnić.lukasmaj pisze: wczoraj, 13:59 Przecież ze względu na liczbę pasażerów wsiadających na Bieżanowskiej i przepełniania zdjęto w dni powszednie nowe autobusy Solaris 2-drzwiowe i zastąpiono je zwykłymi 3-drzwiowymi. Przecież ten węzeł daje wiele możliwości przesiadkowych, dlatego "274" cieszy się tak dużą popularnością!
-
mems
- Specjalista
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 16 razy
Poza tym dobrze, że rząd podjął ważne reformy związane z funduszem rozwoju przewozów autobusowych.michal49944 pisze: wczoraj, 17:02 No przynajmniej można powiedzieć że ZTP rozwiązało problemy z przepełnieniami, jak nie będzie autobusu to nie będzie miało się co przepełnić.![]()
-
Ankin
- Specjalista
- Polubił: 39 razy
- Otrzymał polubienie: 29 razy
Ja widzę w tym jeszcze dodatkowy pozytyw. Zaoszczędzone pieniądze na kursy autobusów aglomeracyjnych, zostaną przekierowane przez ZTP na wzmocnienie komunikacji tramwajowej i autobusowej w 1 strefie biletowej*michal49944 pisze: wczoraj, 17:02 No przynajmniej można powiedzieć że ZTP rozwiązało problemy z przepełnieniami, jak nie będzie autobusu to nie będzie miało się co przepełnić.![]()
* żarcik taki
- karol dżonson
- Miłośnik
- Polubił: 15 razy
- Otrzymał polubienie: 32 razy
Akurat niedawno pisałem o tym że studenci UJ z Wieliczki/Bieżanowa masowo jeżdżą na zajęcia na Ruczaju samochodami bo te są absolutnie bezkonkurencyjne w tej relacji. No to teraz będą jeszcze bardziej bezkonkurencyjne. Choć akurat przyznam, że jeśli szukać oszczędności, to 274 było jednym z bardziej rzucających się w oczy kandydatów.WIK pisze: wczoraj, 11:24 Linia 274 zostaje skrócona do Nowy Bieżanów Południe. Decyzja Krakowa. Źródło FB;Biskupice.
Zmiana wpłynie na przesiadkę na linie 301 oraz 304 przepełnione.
https://www.facebook.com/share/p/1BoM5yhwEw/
Ciekawi mnie, czy kiedyś ZTP zacznie w końcu rozważać budowę pętli autobusowej w okolicach Bieżanowskiej/Kabla. Wbrew pozorom tam jest miejsce na kompaktową, ~trzyperonową pętlę; tych kandydatów jest nawet kilka, np. jeden na zieleńcu między bp, Malborską, a Kamieńskiego, inny przy północnej jezdni Nowosądeckiej, jeszcze Tele-Fonika ma skrawek ziemi między Świątnicką a Braterską którego zdaje się w ogóle nie używać. Tylko nie wiem jak wygląda kwestia własności pierwszych dwóch działek. Wiem natomiast że kandydatów już na dzień dzisiejszy jest kilka - 143, 155, 244, 274, być może także 107, 224, 234, 284, być moooooooże nawet i 133. Ewentualne przyszłe wzmocnienia ze Złocienia/Wieliczki również mogłyby tam kończyć. Kandydatów jest sporo i to nie bez powodu, brak pętli tam jest trochę jak gdyby pętla w Łagiewnikach miała nie istnieć - jak by wtedy wyglądała siatka? 106/136 do Podgórza SKA, 178 również, 196/496 do Borku, a 133/135/433 do Os. Podwawelskiego? Absurd absurdem goniłby absurd.
Edit: biorąc pod uwagę liczbę kursów takiej 143, taka pętla mogłaby nawet sama się zwracać. A ze skrzyżowania Wielicka-Teligi do Kabla jest tylko 500m dalej niż do NBP.
- Pokrzywa
- Ekspert
- Polubił: 7 razy
- Otrzymał polubienie: 20 razy
Rozmarzyłam się o linii z Bieżanowa przez Nowosądecką, Trasę Łagiewnicką na Czerwone Maki... oczywiście ZTP tego nie zrobi bo dubluje to tramwaj (z 1-2 przesiadkami) i przecież jeździ 204karol dżonson pisze: wczoraj, 18:51 Akurat niedawno pisałem o tym że studenci UJ z Wieliczki/Bieżanowa masowo jeżdżą na zajęcia na Ruczaju samochodami bo te są absolutnie bezkonkurencyjne w tej relacji. No to teraz będą jeszcze bardziej bezkonkurencyjne. Choć akurat przyznam, że jeśli szukać oszczędności, to 274 było jednym z bardziej rzucających się w oczy kandydatów.
ona/jej
- karol dżonson
- Miłośnik
Powinna była taka powstać gdy otwierano Trasę Łagiewnicką. 10, 50 na TŁ, a reszta tramwajów bez zmian. Lepsze to niż przekierowywać jedenastkę i tym samym rozwalać połowę komunikacji na południu miastaPokrzywa pisze: wczoraj, 19:49 Rozmarzyłam się o linii z Bieżanowa przez Nowosądecką, Trasę Łagiewnicką na Czerwone Maki... oczywiście ZTP tego nie zrobi bo dubluje to tramwaj (z 1-2 przesiadkami) i przecież jeździ 204
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 51 razy
- Otrzymał polubienie: 77 razy
- Kontakt:
Takie były plany, bodajże jako linia przyspieszona właśnie z N. Bieżanowa przez Nowosądecką, TŁ do Czerwonych Maków. Szkoda, że się nie udało, myślę że byłby hit.Pokrzywa pisze: wczoraj, 19:49Rozmarzyłam się o linii z Bieżanowa przez Nowosądecką, Trasę Łagiewnicką na Czerwone Maki... oczywiście ZTP tego nie zrobi bo dubluje to tramwaj (z 1-2 przesiadkami) i przecież jeździ 204
"107" chyba bym nie ruszał bo na obecnej trasie zapewnia dogodną przesiadkę na główny autobus w rejonie, tj. "107". Z kolei "224" pełni też funkcję miejską jako dojazd do Centrum Jana Pawła II - ta linia i tak ma garstkę kursów, bardziej by był możliwy jakikolwiek dojazd pod drzwikarol dżonson pisze: wczoraj, 18:51Wiem natomiast że kandydatów już na dzień dzisiejszy jest kilka - 143, 155, 244, 274, być może także 107, 224, 234, 284, być moooooooże nawet i 133.
Dla "244" czy "274" taka końcówka byłaby idealna. Póki nie powstanie, mogłyby dojeżdżać przez Kamieńskiego do Zajezdni Wola Duchacka.
- karol dżonson
- Miłośnik
Tak tak, ja to podałem bardziej jako hipotetyczne przykłady, linie dla których dziś nie musiałaby to być optymalna końcówka ale może to się zmienić w przyszłości, np. gdyby ZTP szukało dalszych oszczędności, albo pasażerowie z Kosocic nagle bardzo by chcieli połączenia z Wielicką, albo to, albo tamtoKaszmir pisze: wczoraj, 21:10 "107" chyba bym nie ruszał bo na obecnej trasie zapewnia dogodną przesiadkę na główny autobus w rejonie, tj. "107". Z kolei "224" pełni też funkcję miejską jako dojazd do Centrum Jana Pawła II - ta linia i tak ma garstkę kursów, bardziej by był możliwy jakikolwiek dojazd pod drzwi![]()
Wiadomo może dlaczego nie doszło to do skutku?Takie były plany, bodajże jako linia przyspieszona właśnie z N. Bieżanowa przez Nowosądecką, TŁ do Czerwonych Maków. Szkoda, że się nie udało, myślę że byłby hit.
- michal49944
- Ekspert
- Polubił: 72 razy
- Otrzymał polubienie: 112 razy
Z tego samego powodu co mnóstwo innych dobrych pomysłów przez ostatnie kilka lat, czyli brak pieniędzy, do tego tutaj mają świetny argument "dublowania się z tramwajem".
- Kaszmir
- Administrator
- Kontakt:
Dla "107" akurat Zajezdnia jest najbliższą końcówką więc najmniejsze kosztykarol dżonson pisze: wczoraj, 22:19Tak tak, ja to podałem bardziej jako hipotetyczne przykłady, linie dla których dziś nie musiałaby to być optymalna końcówka ale może to się zmienić w przyszłości, np. gdyby ZTP szukało dalszych oszczędności, albo pasażerowie z Kosocic nagle bardzo by chcieli połączenia z Wielicką, albo to, albo tamto
A i przesiadkowo wyszło nie najgorzej: wprawdzie pasażerowie utracili możliwość przesiadki przy Kablu na tramwaje bieżanowskie, jednak w zamian dostali dogodną przesiadkę na "174" do Alej (główny autobus w rejonie) czy "174" do Huty. A i na tramwaje pewnie większość woli się przesiąść na Nowosądeckiej, niż ryzykować utkwienie w korku na Malborskiej.
Tylko właśnie szkoda połączenia Malborskiej z Kablem. Wciąż nie rozumiem, czemu "155" jedzie przez Bonarkę zamiast przez Kabel, skoro i trasa byłaby krótsza, i tego ludzie chcieli. Przy Bonarce jest "174" w stronę Podgórza SKA które i tak ma lepszy rozkład.
Chyba po części zabrakło na to autobusów, więc ZTP poszło w bardziej "standardowe" rozwiązanie z tramwajem "11".
- Aułrora
- Ekspert
- Polubił: 44 razy
- Otrzymał polubienie: 13 razy
Osobiście stwierdzę, że przekierowanie tam 11-stki przyniosło więcej problemów niż pożytku.Kaszmir pisze: wczoraj, 23:09 Chyba po części zabrakło na to autobusów, więc ZTP poszło w bardziej "standardowe" rozwiązanie z tramwajem "11".
Fakt linia ma swoich stałych pasażerów. Tylko pytanie:
Czy nie wydajniejsze i lepsze byłoby jakby 11-stka wróciła na swoją starą trasę i wspierała 178 kiedy ta stoi w korkach na Tischnera & P. Śląskich (przy okazji przywracając zabrane połączenie tramwajowe Łagiewniki - Podgórze SKA) a po trasie do Bieżanowa (czy do Wieliczki jak kto woli) jechałaby szybciej linia przyspieszona?
11-stka teraz jeździ naokoło strasznie, dubluje ciągle 50-tkę. Jedyna jaka zaleta jest tego połączenia to bezpośrednie połączenie Kobierzyna z SBM. Nie uważam jednak by to połączenie było aż tak potrzebne.
Wydaje się to logiczne rozwiązanie, tyle że tylko dla tych co mają siłę sprawczą...
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja
)
- Kaszmir
- Administrator
- Kontakt:
Nie no, "11" ma więcej zalet. Łączy choćby ciąg kurdwanowski z węzłem w Łagiewnikach, o dziwo przyjęła się też jako połączenie Płaszów - Bieżanowska dla pracowników zakładów przesiadających się na linie w kier. Wieliczki.Aułrora pisze: dzisiaj, 1:3311-stka teraz jeździ naokoło strasznie, dubluje ciągle 50-tkę. Jedyna jaka zaleta jest tego połączenia to bezpośrednie połączenie Kobierzyna z SBM. Nie uważam jednak by to połączenie było aż tak potrzebne.
-
Karol1994
- Znawca
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 4 razy
Jeździłem i jeżdżę "11" często to z Ruczaju ta linia ma najwięcej zapełnień do Bieżanowskiej a potem dużo ludzi się przesiada na tramwaje/autobusy jadące w stronę Bieżanowa/Wieliczki. Pokazuje to tylko, jak mści się likwidacja "23".
Momentami to ja się zastanawiam, czy nie lepsza byłaby linia autobusowa jadąca z Bieżanowa do Kurdwanowa jak "133", potem TŁ do Norymberskiej i w lewo na Maki. Linia ta nie dublowałaby się z tramwajem na jakimś bardzo długim odcinku a i zapewniłaby ciekawe relacje.
Momentami to ja się zastanawiam, czy nie lepsza byłaby linia autobusowa jadąca z Bieżanowa do Kurdwanowa jak "133", potem TŁ do Norymberskiej i w lewo na Maki. Linia ta nie dublowałaby się z tramwajem na jakimś bardzo długim odcinku a i zapewniłaby ciekawe relacje.