Wieliczka, Biskupice

- Linie, trasy, rozkłady
pjetrek
Ekspert
Polubił: 14 razy
Otrzymał  polubienie: 17 razy

Re: Wieliczka, Biskupice

Post autor: pjetrek » 18 gru 2025, 15:42

Może i wprowadzają SCT, żeby ograniczyć wjazdy prywatnymi autami do centrum na rzecz kmk, ale za to likwidują linie kmk do centrum xD 😆
A to wszystko w promocyjnej cenie 204 złotych za osobę... :/

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert
Polubił: 216 razy
Otrzymał  polubienie: 253 razy

Post autor: michal49944 » 18 gru 2025, 17:02

lukasmaj pisze: 18 gru 2025, 13:59 Przecież ze względu na liczbę pasażerów wsiadających na Bieżanowskiej i przepełniania zdjęto w dni powszednie nowe autobusy Solaris 2-drzwiowe i zastąpiono je zwykłymi 3-drzwiowymi. Przecież ten węzeł daje wiele możliwości przesiadkowych, dlatego "274" cieszy się tak dużą popularnością!
No przynajmniej można powiedzieć że ZTP rozwiązało problemy z przepełnieniami, jak nie będzie autobusu to nie będzie miało się co przepełnić. :twisted:

mems
Specjalista
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 20 razy

Post autor: mems » 18 gru 2025, 17:08

michal49944 pisze: 18 gru 2025, 17:02 No przynajmniej można powiedzieć że ZTP rozwiązało problemy z przepełnieniami, jak nie będzie autobusu to nie będzie miało się co przepełnić. :twisted:
Poza tym dobrze, że rząd podjął ważne reformy związane z funduszem rozwoju przewozów autobusowych.

Ankin
Specjalista
Polubił: 56 razy
Otrzymał  polubienie: 63 razy

Post autor: Ankin » 18 gru 2025, 17:28

michal49944 pisze: 18 gru 2025, 17:02 No przynajmniej można powiedzieć że ZTP rozwiązało problemy z przepełnieniami, jak nie będzie autobusu to nie będzie miało się co przepełnić. :twisted:
Ja widzę w tym jeszcze dodatkowy pozytyw. Zaoszczędzone pieniądze na kursy autobusów aglomeracyjnych, zostaną przekierowane przez ZTP na wzmocnienie komunikacji tramwajowej i autobusowej w 1 strefie biletowej*

* żarcik taki
:lol:

Awatar użytkownika
karol dżonson
Miłośnik
Polubił: 59 razy
Otrzymał  polubienie: 80 razy

Post autor: karol dżonson » 18 gru 2025, 18:51

WIK pisze: 18 gru 2025, 11:24 Linia 274 zostaje skrócona do Nowy Bieżanów Południe. Decyzja Krakowa. Źródło FB;Biskupice.

Zmiana wpłynie na przesiadkę na linie 301 oraz 304 przepełnione.
https://www.facebook.com/share/p/1BoM5yhwEw/
Akurat niedawno pisałem o tym że studenci UJ z Wieliczki/Bieżanowa masowo jeżdżą na zajęcia na Ruczaju samochodami bo te są absolutnie bezkonkurencyjne w tej relacji. No to teraz będą jeszcze bardziej bezkonkurencyjne. Choć akurat przyznam, że jeśli szukać oszczędności, to 274 było jednym z bardziej rzucających się w oczy kandydatów.

Ciekawi mnie, czy kiedyś ZTP zacznie w końcu rozważać budowę pętli autobusowej w okolicach Bieżanowskiej/Kabla. Wbrew pozorom tam jest miejsce na kompaktową, ~trzyperonową pętlę; tych kandydatów jest nawet kilka, np. jeden na zieleńcu między bp, Malborską, a Kamieńskiego, inny przy północnej jezdni Nowosądeckiej, jeszcze Tele-Fonika ma skrawek ziemi między Świątnicką a Braterską którego zdaje się w ogóle nie używać. Tylko nie wiem jak wygląda kwestia własności pierwszych dwóch działek. Wiem natomiast że kandydatów już na dzień dzisiejszy jest kilka - 143, 155, 244, 274, być może także 107, 224, 234, 284, być moooooooże nawet i 133. Ewentualne przyszłe wzmocnienia ze Złocienia/Wieliczki również mogłyby tam kończyć. Kandydatów jest sporo i to nie bez powodu, brak pętli tam jest trochę jak gdyby pętla w Łagiewnikach miała nie istnieć - jak by wtedy wyglądała siatka? 106/136 do Podgórza SKA, 178 również, 196/496 do Borku, a 133/135/433 do Os. Podwawelskiego? Absurd absurdem goniłby absurd.

Edit: biorąc pod uwagę liczbę kursów takiej 143, taka pętla mogłaby nawet sama się zwracać. A ze skrzyżowania Wielicka-Teligi do Kabla jest tylko 500m dalej niż do NBP.

Awatar użytkownika
Pokrzywa
Ekspert
Polubił: 25 razy
Otrzymał  polubienie: 66 razy

Post autor: Pokrzywa » 18 gru 2025, 19:49

karol dżonson pisze: 18 gru 2025, 18:51 Akurat niedawno pisałem o tym że studenci UJ z Wieliczki/Bieżanowa masowo jeżdżą na zajęcia na Ruczaju samochodami bo te są absolutnie bezkonkurencyjne w tej relacji. No to teraz będą jeszcze bardziej bezkonkurencyjne. Choć akurat przyznam, że jeśli szukać oszczędności, to 274 było jednym z bardziej rzucających się w oczy kandydatów.
Rozmarzyłam się o linii z Bieżanowa przez Nowosądecką, Trasę Łagiewnicką na Czerwone Maki... oczywiście ZTP tego nie zrobi bo dubluje to tramwaj (z 1-2 przesiadkami) i przecież jeździ 204
ona/jej

Awatar użytkownika
karol dżonson
Miłośnik

Post autor: karol dżonson » 18 gru 2025, 20:00

Pokrzywa pisze: 18 gru 2025, 19:49 Rozmarzyłam się o linii z Bieżanowa przez Nowosądecką, Trasę Łagiewnicką na Czerwone Maki... oczywiście ZTP tego nie zrobi bo dubluje to tramwaj (z 1-2 przesiadkami) i przecież jeździ 204
Powinna była taka powstać gdy otwierano Trasę Łagiewnicką. 10, 50 na TŁ, a reszta tramwajów bez zmian. Lepsze to niż przekierowywać jedenastkę i tym samym rozwalać połowę komunikacji na południu miasta

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 142 razy
Otrzymał  polubienie: 265 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 18 gru 2025, 21:10

Pokrzywa pisze: 18 gru 2025, 19:49Rozmarzyłam się o linii z Bieżanowa przez Nowosądecką, Trasę Łagiewnicką na Czerwone Maki... oczywiście ZTP tego nie zrobi bo dubluje to tramwaj (z 1-2 przesiadkami) i przecież jeździ 204
Takie były plany, bodajże jako linia przyspieszona właśnie z N. Bieżanowa przez Nowosądecką, TŁ do Czerwonych Maków. Szkoda, że się nie udało, myślę że byłby hit.
karol dżonson pisze: 18 gru 2025, 18:51Wiem natomiast że kandydatów już na dzień dzisiejszy jest kilka - 143, 155, 244, 274, być może także 107, 224, 234, 284, być moooooooże nawet i 133.
"107" chyba bym nie ruszał bo na obecnej trasie zapewnia dogodną przesiadkę na główny autobus w rejonie, tj. "107". Z kolei "224" pełni też funkcję miejską jako dojazd do Centrum Jana Pawła II - ta linia i tak ma garstkę kursów, bardziej by był możliwy jakikolwiek dojazd pod drzwi ;)

Dla "244" czy "274" taka końcówka byłaby idealna. Póki nie powstanie, mogłyby dojeżdżać przez Kamieńskiego do Zajezdni Wola Duchacka.

Awatar użytkownika
karol dżonson
Miłośnik

Post autor: karol dżonson » 18 gru 2025, 22:19

Kaszmir pisze: 18 gru 2025, 21:10 "107" chyba bym nie ruszał bo na obecnej trasie zapewnia dogodną przesiadkę na główny autobus w rejonie, tj. "107". Z kolei "224" pełni też funkcję miejską jako dojazd do Centrum Jana Pawła II - ta linia i tak ma garstkę kursów, bardziej by był możliwy jakikolwiek dojazd pod drzwi ;)
Tak tak, ja to podałem bardziej jako hipotetyczne przykłady, linie dla których dziś nie musiałaby to być optymalna końcówka ale może to się zmienić w przyszłości, np. gdyby ZTP szukało dalszych oszczędności, albo pasażerowie z Kosocic nagle bardzo by chcieli połączenia z Wielicką, albo to, albo tamto
Takie były plany, bodajże jako linia przyspieszona właśnie z N. Bieżanowa przez Nowosądecką, TŁ do Czerwonych Maków. Szkoda, że się nie udało, myślę że byłby hit.
Wiadomo może dlaczego nie doszło to do skutku?

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert
Polubił: 216 razy
Otrzymał  polubienie: 253 razy

Post autor: michal49944 » 18 gru 2025, 22:21

karol dżonson pisze: 18 gru 2025, 22:19 Wiadomo może dlaczego nie doszło to do skutku?
Z tego samego powodu co mnóstwo innych dobrych pomysłów przez ostatnie kilka lat, czyli brak pieniędzy, do tego tutaj mają świetny argument "dublowania się z tramwajem".

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 18 gru 2025, 23:09

karol dżonson pisze: 18 gru 2025, 22:19Tak tak, ja to podałem bardziej jako hipotetyczne przykłady, linie dla których dziś nie musiałaby to być optymalna końcówka ale może to się zmienić w przyszłości, np. gdyby ZTP szukało dalszych oszczędności, albo pasażerowie z Kosocic nagle bardzo by chcieli połączenia z Wielicką, albo to, albo tamto
Dla "107" akurat Zajezdnia jest najbliższą końcówką więc najmniejsze koszty ;) Uważam, że w przypadku "107" zrobiono to uczciwie te kilka lat temu: skrócono trasę, jednak w zamian wzmocniono częstotliwość - miałem (nie)przyjemność korzystać z tej linii dawniej, przez parę lat gdy miała f35/70. Poza szczytem czy w weekendy to było istne polowanie na autobus. Teraz jest f20/30 i da się z tej linii w miarę korzystać.

A i przesiadkowo wyszło nie najgorzej: wprawdzie pasażerowie utracili możliwość przesiadki przy Kablu na tramwaje bieżanowskie, jednak w zamian dostali dogodną przesiadkę na "174" do Alej (główny autobus w rejonie) czy "174" do Huty. A i na tramwaje pewnie większość woli się przesiąść na Nowosądeckiej, niż ryzykować utkwienie w korku na Malborskiej.

Tylko właśnie szkoda połączenia Malborskiej z Kablem. Wciąż nie rozumiem, czemu "155" jedzie przez Bonarkę zamiast przez Kabel, skoro i trasa byłaby krótsza, i tego ludzie chcieli. Przy Bonarce jest "174" w stronę Podgórza SKA które i tak ma lepszy rozkład.
karol dżonson pisze: 18 gru 2025, 22:19Wiadomo może dlaczego nie doszło to do skutku?
Chyba po części zabrakło na to autobusów, więc ZTP poszło w bardziej "standardowe" rozwiązanie z tramwajem "11".

Awatar użytkownika
Aułrora
Ekspert
Polubił: 83 razy
Otrzymał  polubienie: 39 razy

Post autor: Aułrora » 19 gru 2025, 1:33

Kaszmir pisze: 18 gru 2025, 23:09 Chyba po części zabrakło na to autobusów, więc ZTP poszło w bardziej "standardowe" rozwiązanie z tramwajem "11".
Osobiście stwierdzę, że przekierowanie tam 11-stki przyniosło więcej problemów niż pożytku.

Fakt linia ma swoich stałych pasażerów. Tylko pytanie:

Czy nie wydajniejsze i lepsze byłoby jakby 11-stka wróciła na swoją starą trasę i wspierała 178 kiedy ta stoi w korkach na Tischnera & P. Śląskich (przy okazji przywracając zabrane połączenie tramwajowe Łagiewniki - Podgórze SKA) a po trasie do Bieżanowa (czy do Wieliczki jak kto woli) jechałaby szybciej linia przyspieszona?

11-stka teraz jeździ naokoło strasznie, dubluje ciągle 50-tkę. Jedyna jaka zaleta jest tego połączenia to bezpośrednie połączenie Kobierzyna z SBM. Nie uważam jednak by to połączenie było aż tak potrzebne.

Wydaje się to logiczne rozwiązanie, tyle że tylko dla tych co mają siłę sprawczą...
Łososkowice Remiza Enjoyer 8-)

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 19 gru 2025, 9:49

Aułrora pisze: 19 gru 2025, 1:3311-stka teraz jeździ naokoło strasznie, dubluje ciągle 50-tkę. Jedyna jaka zaleta jest tego połączenia to bezpośrednie połączenie Kobierzyna z SBM. Nie uważam jednak by to połączenie było aż tak potrzebne.
Nie no, "11" ma więcej zalet. Łączy choćby ciąg kurdwanowski z węzłem w Łagiewnikach, o dziwo przyjęła się też jako połączenie Płaszów - Bieżanowska dla pracowników zakładów przesiadających się na linie w kier. Wieliczki.

Karol1994
Znawca
Polubił: 4 razy
Otrzymał  polubienie: 4 razy

Post autor: Karol1994 » 19 gru 2025, 11:53

Jeździłem i jeżdżę "11" często to z Ruczaju ta linia ma najwięcej zapełnień do Bieżanowskiej a potem dużo ludzi się przesiada na tramwaje/autobusy jadące w stronę Bieżanowa/Wieliczki. Pokazuje to tylko, jak mści się likwidacja "23".

Momentami to ja się zastanawiam, czy nie lepsza byłaby linia autobusowa jadąca z Bieżanowa do Kurdwanowa jak "133", potem TŁ do Norymberskiej i w lewo na Maki. Linia ta nie dublowałaby się z tramwajem na jakimś bardzo długim odcinku a i zapewniłaby ciekawe relacje.

Mr. Passenger
Specjalista
Polubił: 9 razy
Otrzymał  polubienie: 15 razy

Post autor: Mr. Passenger » 19 gru 2025, 13:54

Kaszmir pisze: 18 gru 2025, 23:09 Tylko właśnie szkoda połączenia Malborskiej z Kablem. Wciąż nie rozumiem, czemu "155" jedzie przez Bonarkę zamiast przez Kabel, skoro i trasa byłaby krótsza, i tego ludzie chcieli. Przy Bonarce jest "174" w stronę Podgórza SKA które i tak ma lepszy rozkład
"155" pod Bonarką zapewnia bezpośrednie połączenie autobusowe ze Swoszowic. Nie działa to idealnie ze względu na okrężną trasę przez Malborską i nie wiem jak wyglądają realne napełnienia, ale jakichś pasażerów na pewno ma. Chociaż nadal uważam, że lepszym rozwiązaniem dla tej linii byłoby wyprostowanie trasy (np. po trasie "174"), lepszy rozkład i ewentualne wydłużenie gdzieś bliżej centrum, jeśli budżet w przyszłości pozwoli
Karol1994 pisze: 19 gru 2025, 11:53 Momentami to ja się zastanawiam, czy nie lepsza byłaby linia autobusowa jadąca z Bieżanowa do Kurdwanowa jak "133", potem TŁ do Norymberskiej i w lewo na Maki. Linia ta nie dublowałaby się z tramwajem na jakimś bardzo długim odcinku a i zapewniłaby ciekawe relacje.
Koncepcja ciekawa, ale ma zasadniczą wadę - czas przejazdu. Przejazd samochodem z Norymberskiej na Prokocim Szpital przez TŁ zajmuje 14 minut (wg Google Maps, realnie prawdopodobnie nawet i szybciej), wariant "11" + jakikolwiek autobus z Bieżanowskiej (dajmy sobie 2 minuty na oczekiwanie) to mniej więcej 30 minut. Hipotetyczna linia po wskazanej przez Ciebie trasie prawdopodobnie też jechałaby około 30-32 minut (przelot "196" z Rostworowskiego do Łagiewnik SKA to 5 minut, "133" z Turowicza na Prokocim Szpital jedzie 22 minuty, brakujące odcinki to mniej więcej 4-5 minut). Do tego Bieżanowska wydaje się być większym generatorem potoków niż Os. Kurdwanów, Piaski Wielkie czy Kosocicka, więc obawiam się, że tą linią za bardzo nie jeździłby nikt.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby przekierowanie "204" na trasę obecnego "244" przez Krzyszkowice, likwidacja "244", a w zamian za to uruchomienie hipotetycznego "314" po trasie z Wieliczki przez Wielicką, Nowosądecką, Witosa, TŁ i Bobrzyńskiego do Czerwonych Maków. Sugerowana przeze mnie lista przystanków: Wieliczka Miasto, Wieliczka Cmentarz, Wieliczka Klasztor, Wieliczka Stacja Paliw, Jerzmanowskiego, Prokocim Szpital, Bieżanowska, Nowosądecka, Kurdwanów P+R, Łagiewniki SKA, Krokusowa, Rostworowskiego, Norymberska, Ruczaj, Kampus UP JP II, Czerwone Maki P+R

W takim układzie można w ogóle przemyśleć dalsze istnienie "11". Dzięki temu lepiej spinamy południe miasta, Ruczaj zyskuje lepsze połączenie z kompleksem szpitali w Prokocimiu, a Wieliczka i Bieżanów z Kampusem UJ

ODPOWIEDZ