Komunikacja aglomeracyjna, agloekspressy

- Linie, trasy, rozkłady
Tomekk
Pasażer

Re: Komunikacja aglomeracyjna, agloekspressy

Post autor: Tomekk » 23 gru 2025, 12:21

Oglądałem wczorajsze wydanie Kroniki i relację m.in z Czulic i tak się zastanawiam. Ludzie protestują przeciwko zmianie rozkładów jazdy w gminie Kocmyrzów Luborzyca. To akurat jestem w stanie zrozumieć. Ale wśród tych ludzi byli radni gminni którzy mają realny wpływ na kształt komunikacji w gminie. Przecież to oni uchwalają budżet gminny i mają realny wpływ na wydatki gminy na komunikację miejską. Skoro chcą większej ilości kursów to w czym problem aby uwzględnić to w budżecie gminy? Tego akurat nie rozumiem.

scyzor663
Ekspert
Polubił: 49 razy
Otrzymał  polubienie: 197 razy

Post autor: scyzor663 » 23 gru 2025, 14:01

Tomekk pisze: 23 gru 2025, 12:21 Oglądałem wczorajsze wydanie Kroniki i relację m.in z Czulic i tak się zastanawiam. Ludzie protestują przeciwko zmianie rozkładów jazdy w gminie Kocmyrzów Luborzyca. To akurat jestem w stanie zrozumieć. Ale wśród tych ludzi byli radni gminni którzy mają realny wpływ na kształt komunikacji w gminie. Przecież to oni uchwalają budżet gminny i mają realny wpływ na wydatki gminy na komunikację miejską. Skoro chcą większej ilości kursów to w czym problem aby uwzględnić to w budżecie gminy? Tego akurat nie rozumiem.
Większość w radzie mają radni którzy zgadzają się na wszystko co im wójt podrzuci do przegłosowania.

WIK
Specjalista
Otrzymał  polubienie: 20 razy
Kontakt:

Post autor: WIK » 12 maja 2026, 11:30

Komunikacja aglomeracyjna dla podkrakowskich gmin staje się za droga. Skawina i Zielonki szukają sposobów na zmiany, ale nie pogorszenie komunikacji. To dwie gminy w powiecie krakowskim, które mają najwięcej linii aglomeracyjnych. Zielonki 19, Skawina 14. Koszty ich utrzymania rosną lawinowo. Alternatywą mogą być linie gminne. Władze w tej sprawie przygotowały konsultacje społeczne. W Zielonkach już mieszkańcy wypowiedzieli się i trwają analizy licznych ankiet. W Skawinie konsultacje trwają do 14 maja.
https://dziennikpolski24.pl/komunikacja ... 2-28990247

impuls
Ekspert
Polubił: 18 razy
Otrzymał  polubienie: 80 razy

Post autor: impuls » 12 maja 2026, 12:45

Cały system jest niespójny i niesprawiedliwy. Jednym gminom pozwolono na wprowadzenie agloekspresów (Wieliczka, Niepołomice, Zielonki i do nich Miasto Kraków dopłaca olbrzymie środki. Innym zabroniono powstanie agloekspresów (Skawina, Liszki). Linie aglomeracyjne się skraca (plany linii Kocmyrzowskich). Trąbki z 274 skrócili, ale kleru się bali i pozostawili 224. Perspektywa kolejnej podwyżki od 2027 powoduje, że gminny ościenne próbują znaleźć inne rozwiązanie. Darmowe busiki gminne do Centrów przesiadkowych, będą tańszą opcją. Kracik w cv będzie mógł sobie wpisać rozwaliłem komunikację aglomeracyjną wokół Krakowa.

Kuba Ciepły Guzik
Pasażer
Polubił: 13 razy
Otrzymał  polubienie: 78 razy

Post autor: Kuba Ciepły Guzik » 12 maja 2026, 13:00

W przypadku Zielonek, cóż. Chciałbym i mógłbym napisać dużo, ale publicznie mi nie wolno. (co najwyżej mógłbym na priv dla ciekawskich przybliżyć, jak wygląda cały proces organizacji zbiorkomu)

Mogę jednak powiedzieć, że jakiekolwiek pomysły "zbiorkom w Zielonkach się zwinie" są przynajmniej gigantycznym naciągnięciem rzeczywistości. Do tego po prostu nie dojdzie. Ani nie będzie też dużych zmian, szczególnie nie będzie masowego zastąpienia KMK komunikacją gminną. Choć wysoce prawdopodobne jest, że w przynajmniej jednym miejscu tak się stanie (tam, gdzie KMK jeździ kilkanaście osób w skali dnia).

ODPOWIEDZ