Wieści z Mobilis [A]
- Kowalik
- Ekspert
- Polubił: 10 razy
- Otrzymał polubienie: 37 razy
Re: Wieści z Mobilis [A]
Sądzę, że jako człowiek myślący wyciągnie odpowiednie wnioski i będzie potrafił już się zachować na przejeździe kolejowo-drogowym. Niestety kierowców samochodów osobowych o podobnej brawurze jest całe mnóstwo i mam nieprzyjemność na co dzień spotykać się z ich radosną twórczością.
-
Ankin
- Specjalista
- Polubił: 48 razy
- Otrzymał polubienie: 49 razy
Kierowcy miejskich autobusów kokosów nie zarabiają, więc mandat powyżej trzech klocków za ww. wykroczenie bez wątpienia mocno zaboli i miejmy nadzieję, że będzie najlepszą lekcją na przyszłość.Kowalik pisze: 31 gru 2025, 14:34 Sądzę, że jako człowiek myślący wyciągnie odpowiednie wnioski i będzie potrafił już się zachować na przejedzie kolejowo-drogowym.
Pełna zgoda.Kowalik pisze: 31 gru 2025, 14:34 Niestety kierowców samochodów osobowych o podobnej brawurze jest całe mnóstwo i mam nieprzyjemność na co dzień spotykać się z ich radosną twórczością.
Sam robię sporo km w skali roku i widząc co wyczyniają co poniektórzy "wybitni" za kółkiem, zastanawiam się czy swoje prawko kupili na bazarze czy też może przypadkiem znaleźli w chipsach...
- karol dżonson
- Miłośnik
- Polubił: 31 razy
- Otrzymał polubienie: 55 razy
Z drugiej strony, na social mediach pełno jest komentarzy, które nieważne co by się nie wydarzyło, pierwsze co robią to wychodzą z sugestiami odnośnie narodowości sprawcy - często nawet po ujawnieniu, że sprawca był Polakiem. Wiele z tych komentarzy pada z fałszywych kont, a ich cel jest jeden - stworzyć i podtrzymać narrację, że co złego to imigranci (w naszym przypadku ze wschodu), a "media głównego nurtu" rzekomo mają tuszować o tym informacje, bo to niby niepoprawne politycznie, więc sami w tych komentarzach zazwyczaj nie piszą wprost o kogo chodzi, ale każdy łatwo się domyśla o kogo chodzi. Niestety to działa - tworzy to zbiorową psychozę, w którą wpada wiele osób, a niektórym ta objawia się atakami na Bogu ducha winnych imigrantów, o których słychać od czasu do czasu. I to pomimo, że np. statystyki dot. narodowości przestępców ani trochę nie uzasadniają tej nienawiści.tramwajowy pisze: 31 gru 2025, 10:47 Stanę w obronie Kojaka. Po ponad tygodniu moderacja zareagowała na post, jeszcze niesłusznie. W dobie zatrudniania niepewnych osób w przewozach, którzy mają problem z komunikacją interpersonalną takie pytanie nie dziwi. Nie było ono rasistowskie lub uderzające w jakąkolwiek grupę. Kojak też nie doczekał się odpowiedzi na forum, ale ja mu odpowiem - kierowca był Polakiem.
Powyższy wpis najpewniej nie miał na celu rozpowszechniać tej nagonki, ale brzmiał na tyle podobnie do tych komentarzy, że nie dziwię się że mógł zostać tak odebrany.
-
Kojak
- Ekspert
- Polubił: 6 razy
- Otrzymał polubienie: 36 razy
To ze występuje takie zjawisko w SM to fakt. A co to ma wspólnego z moim postem? Teraz to już pojechałeś bardziej niż Gomez. Co to jakaś odpowiedzialność zbiorowa ? Czy moje konto jest anonimowe? Co to za porównania w ogóle?karol dżonson pisze: 31 gru 2025, 18:57 Z drugiej strony, na social mediach pełno jest komentarzy, [...]
Powyższy wpis najpewniej nie miał na celu rozpowszechniać tej nagonki, ale brzmiał na tyle podobnie do tych komentarzy, że nie dziwię się że mógł zostać tak odebrany.
Wyjmijcie kija z tyłka bo zaraz przegniecie do tego stopnia, że ludzie będą się bali napisać własne zdanie na forum, żeby nie dostać ostrzeżenie, lub nie zostać zwyzywani od rasistów i ksenofobów.
Każdy post trzeba traktować osobno, a nie przypisywać użytkownikowi tego forum intencji innych ludzi z SM.
Poza tym, kwestią efektywnej komunikacji jest to, że jeśli coś Ci się wydaje przekraczające, to dopytaj o co chodzi rozmówcy (na tym chyba polega forum), a nie interpretuj co poeta miał na myśli. To nie język polski w szkole, że interpretujemy teksty ludzi zmarłych 100 czy 200 lat temu. Na forum wszyscy żyjemy i możemy dopytać sie nawzajem.
Co do inkryminowanego tekstu. Pytanie o język jest zasadne.
Bo nie jest problemem to, że jeździ kierowca z Afryki czy z Azji, tylko to czy potrafi się on swobodnie komunikować po polsku. Bo kierowca autobusu to praca z ludźmi. Oraz co chyba ważniejsze, czy zna i rozumie przepisy. Bo jak ma problemy językowe to moze mieć problemy z rozumieniem naszych przepisów.
Druga sprawa... to weryfikacja kwalifikacji, która jest utrudniona wśród ludzi z poza UE. Popatrz co sie dzieje z uberami, gość który wczoraj jeździł na jakimś elefancie dzisiaj wozi ludzi ludzi po mieście. Zwracam uwage, że w każdym kraju jest trochę inna kultura na drodze, trochę inne zwyczaje. I czy się to komuś podoba czy nie, to wschód ustępuje zachodowi kulturą jazdy. Więc przestańmy zakłamywać rzeczywistość w imię politycznej poprawności, bo zaraz obudzimy się z ręką w nocniku.
Tu akurat mieliśmy kierowcę polskojęzycznego, który ignorował przepisy KD i wskazówki pasażerów.
Ale wiemy, że Mobilis zatrudnia obcokrajowców i pozostaje pytanie o weryfikację tych osób, czy są to ludzie z łapanki, czy też ktoś np sprawdza jak potrafią się komunikować w naszym języku, oraz jaki - nazwijmy to - temperament prezentują, bo ten kto podróżował po wschodzie, zauważył, że stosunek do przepisów jest tam dość luźny. Nie chcemy tego w naszym mieście. Chcemy się czuć bezpiecznie, niezależnie od tego skąd pochodzi kierowca.
- karol dżonson
- Miłośnik
- Polubił: 31 razy
- Otrzymał polubienie: 55 razy
Znaczy się, moim celem była próba odgadnięcia toku rozumowania stojącego za tym upomnieniem, a nie rozstrzyganie czy było ono słuszne czy nie. To nie moje zadanie. Po prostu dezinformacja powszechna w social mediach może tworzyć kontrwyczulenie w drugą stronę, zazwyczaj słuszne ale nie twierdzę że nie może czasem być i nadgorliwe.Kojak pisze: 01 sty 2026, 11:48 To ze występuje takie zjawisko w SM to fakt. A co to ma wspólnego z moim postem? Teraz to już pojechałeś bardziej niż Gomez. Co to jakaś odpowiedzialność zbiorowa ? Czy moje konto jest anonimowe? Co to za porównania w ogóle?
Wyjmijcie kija z tyłka bo zaraz przegniecie do tego stopnia, że ludzie będą się bali napisać własne zdanie na forum, żeby nie dostać ostrzeżenie, lub nie zostać zwyzywani od rasistów i ksenofobów.
Każdy post trzeba traktować osobno, a nie przypisywać użytkownikowi tego forum intencji innych ludzi z SM.
Poza tym, kwestią efektywnej komunikacji jest to, że jeśli coś Ci się wydaje przekraczające, to dopytaj o co chodzi rozmówcy (na tym chyba polega forum), a nie interpretuj co poeta miał na myśli. To nie język polski w szkole, że interpretujemy teksty ludzi zmarłych 100 czy 200 lat temu. Na forum wszyscy żyjemy i możemy dopytać sie nawzajem.
Co do kierowców, jak chodzi o język, weryfikację kwalifikacji, i kulturę jazdy, to jest to w pełni prawda i trudno by było się tu sprzeczać, choć (wiem, argument anegdotyczny) jak chodzi o to ostatnie to swego czasu korzystałem z boltów i uberów średnio ~2x tygodniowo i szczerze nie zauważyłem tu różnicy między narodowościami. Na korzyść kierowców ze wschodu może służyć fakt, że, uśredniając oczywiście, do Polski póki co migruje raczej ta mądrzejsza i bardziej zaradna część społeczeństwa. Nawet w którymś ukraińskim serialu sami się śmiali, że "każdy normalny mieszka w Polsce". A czy to wystarczy to nie będę się wykłócał, bo nie mam na to danych którzy kierowcy są bezpieczniejsi a którzy mniej.