Bielany, Przegorzały, Liszki, Czernichów
Re: Bielany, Przegorzały, Liszki, Czernichów
Może to akurat oszczedności na wjazd 228 wszystkimi kursami do Morawicy Centrum. O tym była mowa niedawno w Kronice TVP Kraków.
-
scyzor663
- Ekspert
- Polubił: 49 razy
- Otrzymał polubienie: 197 razy
Stawka na 2026 11,89 i dofinansowanie 57,5%.Kaszmir pisze: 02 sty 2026, 23:03 Z ciekawostek, jeśli dobrze przeliczyłem to skrócenie "299" pozwoli gminie Liszki oszczędzić ok. 60-65 tys. zł rocznie.
Przyjąłem że skrócony odcinek to 2,4 km na kółko (1,2 km w każdą stronę). Dziennie było 14 kursów, linia kursuje tylko w dni robocze a tych jest ok. 252 w roku. Stawka za kurs aglomeracyjny wynosiła w połowie 2025 11,39 zł/km (pewnie wzrosła w międzyczasie, więc wynik w przybliżeniu), a gminy miały dopłacać bodajże 65% kosztów. Dawałoby to 2,4 * 14 * 252 * 11,39 * 0.65 = 60-65 tys. zł rocznie.
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 244 razy
- Otrzymał polubienie: 572 razy
- Kontakt:
Od 12 stycznia 2026 r., rusza linia autobusowa „LIS BUS”
https://liszki.pl/lis-bus-nowe-polaczen ... i,art-4895
https://liszki.pl/lis-bus-nowe-polaczen ... i,art-4895
Trasa grafika: https://www.facebook.com/MalBus2000/pos ... TpRDn5QdVlNowa trasa obejmuje następujące miejscowości: Baczyn – Czułów – Mników – Morawica – Cholerzyn – Liszki – Piekary – Rączna – Rączna Osiedle
- yosujiro
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 195 razy
Ja naprawdę nie rozumiem czemu gminy tak się lubują w rozkładach pod uczniów i osoby starsze... Ja wiem, że w ten sposób tylko jeden kierowca jest potrzebny do obsługi, ale tego typu rozkłady to są o kant d... rozbić i większości mieszkańców taka linia nic nie da.
-
scyzor663
- Ekspert
- Polubił: 49 razy
- Otrzymał polubienie: 197 razy
Bo mają to gdzieś, bo się dogadali z busiarzem, bo pozorują, że coś robią, bo nie wiedzą, że to nie wyjdzie bo nie ma w urzędzie specjalistów od transportu, bo mogą organizować transport tylko na terenie gminy, bo nie muszą organizować dodatkowo dowozów do szkółyosujiro pisze: 09 sty 2026, 18:25 Ja naprawdę nie rozumiem czemu gminy tak się lubują w rozkładach pod uczniów i osoby starsze... Ja wiem, że w ten sposób tylko jeden kierowca jest potrzebny do obsługi, ale tego typu rozkłady to są o kant d... rozbić i większości mieszkańców taka linia nic nie da.
Koleje Małopolskie udostępniły rozkład jazdy i cennik linii A60: Kraków os. Podwawelskie - Bielany - Cholerzyn - Morawica - Mników - Rybna - Brodła - Alwernia.
https://www.kolejemalopolskie.com.pl/br ... v-2026.pdf
Zakładana liczba kursów: 10/4/4
https://www.kolejemalopolskie.com.pl/br ... v-2026.pdf
Zakładana liczba kursów: 10/4/4
- Mateuszppp
- Miłośnik
- Polubił: 7 razy
- Otrzymał polubienie: 26 razy
Czyli pierwsza linia w tym kierunku niestartujące z Dworca Głównego. Osobiście uważam, że A14, A44, A60 i A64 powinny jeździć przez Salwator, aby było można je "złapać" na przemian z liniami 2X9. Poza tym te linie są niesamowicie powyginane, szczególnie A44, który dłuży się przez całe Piekary, aby wrócić do Liszek.
- yosujiro
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 195 razy
Jeżdżą przez Grunwaldzkie, bo pasażerowie tego chcieli, żeby po zakończeniu przebudowy Kościuszki tak było.Mateuszppp pisze:Czyli pierwsza linia w tym kierunku niestartujące z Dworca Głównego. Osobiście uważam, że A14, A44, A60 i A64 powinny jeździć przez Salwator, aby było można je "złapać" na przemian z liniami 2X9. Poza tym te linie są niesamowicie powyginane, szczególnie A44, który dłuży się przez całe Piekary, aby wrócić do Liszek.
- Mateuszppp
- Miłośnik
- Polubił: 7 razy
- Otrzymał polubienie: 26 razy
Aglomeracyjne miejskie jeżdzą na Salwator, a MLD na Grunwaldzkie.
Sam jestem jednym z tych mieszkańców i uważam, że wszystkie powinny jeździć przez to samo miejsce.
Główna zaleta 2X9 na Grunwaldzkim polegała na dobrym dostępie do Alei, jeśli MLD i tak mogą dalej przez nie jechać jeżdząc przez Salwator to główny problem z tą pętlą się rozwiązuje, skoro i tak 2X9 na Salwatorze muszą zostać.
Chodzi mi o to, żeby np pasażer dość rzadko jadących A14 i 259 mógł łatwo korzystać z tych linii na przemian, co jadąc z Krakowa przez obecny stan jest utrudnione.
Sam jestem jednym z tych mieszkańców i uważam, że wszystkie powinny jeździć przez to samo miejsce.
Główna zaleta 2X9 na Grunwaldzkim polegała na dobrym dostępie do Alei, jeśli MLD i tak mogą dalej przez nie jechać jeżdząc przez Salwator to główny problem z tą pętlą się rozwiązuje, skoro i tak 2X9 na Salwatorze muszą zostać.
Chodzi mi o to, żeby np pasażer dość rzadko jadących A14 i 259 mógł łatwo korzystać z tych linii na przemian, co jadąc z Krakowa przez obecny stan jest utrudnione.
Pewnie po uruchomieniu A60 linia 209 zostanie skrócona całkowicie do Morawicy.
-
anonim_048
- Specjalista
- Polubił: 87 razy
- Otrzymał polubienie: 14 razy
A dlaczego by tak miało się stać? Owszem, A60 jedzie przez Morawicę i Mników, ale nie obsługuje przystanków Pańska Góra, Zarynnie i Skały. Co innego jeśli frekwencja na tym fragmencie trasy jest znikoma, wtedy pewnie będą kombinować ze skróceniem 209.
-
lukaszpdg
- Pomiarowiec
- Polubił: 8 razy
Nie. Pierwszą linią jest A49 do os. Podwawelskiego.Mateuszppp pisze: 25 mar 2026, 15:53 Czyli pierwsza linia w tym kierunku niestartujące z Dworca Głównego.
-
anonim_048
- Specjalista
- Polubił: 87 razy