PESA Krakowiak 2014N
Re: PESA Krakowiak 2014N
HG926 był remontowany w TR? Bo chyba w poniedziałek wygrzewał się od strony Brożka, natomiast dziś jest na "4".
- kbieniu7
- Ekspert
- Polubił: 47 razy
- Otrzymał polubienie: 45 razy
MPK na swój fanpejdż wrzuciło fotomontaż Krakowiaka w biało-czerwonych barwach. W sumie moim zdaniem ciekawie się prezentuje*

*Żeby nie było - nie, nie chcę, by je przemalowywać

*Żeby nie było - nie, nie chcę, by je przemalowywać
- kbieniu7
- Ekspert
- Polubił: 47 razy
- Otrzymał polubienie: 45 razy
...wiedeńskiWoof pisze: 11 lis 2022, 14:16 Jakby był taki jeden - podobnie jak papieski biało-żółty - to byłby to fajny miły akcent...![]()
-
Tramwajolog14
- Ekspert
Dzisiaj PESA kursująca na brygadzie 4-01 RG 906 coś nie ma swojego dnia, potrafiła w ciągu kursu na trasie BM - Wzg.Krzesławickie się kilka razy sama restartować wprowadzając lekką lecz zauważalną dezorientację wśród motorniczego. W trakcie trasy podczas większości ruszań z przystanku czy też z świateł w całym tramwaju było słychać dość głuche z wózków stuknięcie. Po trzecie co chwilę któreś drzwi się nie domykały za pierwszym zamknięciem przez co motorniczy musiał zamykać podwójnie. Po zwróceniu uwagi powiedział że wie o problemie ale zmianę musi dojeździć... czy naprawdę w Podgórzu nie było rezerwy sprawniejszej i z większym komfortem dla pasażerów??
Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
-
Gołąb_NGT8
- Znawca
- Polubił: 7 razy
- Otrzymał polubienie: 7 razy
-
miki3uwu
- Miłośnik
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 10 razy
Wiecie może czy Krakowiaki mogłyby kursować na 18? Coś słyszałem odnośnie tego, że ten tabor nie ma wstępu na mały tor na Czerwonych Makach. Czy nowo zamówione Pesy jednak mogłyby tak kursować? W sumie dość ważne pytanie odnośnie przyszłej eksploatacji tego taboru w Krakowie
- michal49944
- Ekspert
- Polubił: 135 razy
- Otrzymał polubienie: 173 razy
Zakaz wjazdu na mały tor na CM wynika z tego, że taki tramwaj podczas postoju zastawiłby wyjazd dla autobusów z pętli, więc zarówno obecne Pesy jak i nowe "Krakowiaki" nie będą miały tam wstępu.miki3uwu pisze: 14 sty 2026, 22:00 Wiecie może czy Krakowiaki mogłyby kursować na 18? Coś słyszałem odnośnie tego, że ten tabor nie ma wstępu na mały tor na Czerwonych Makach. Czy nowo zamówione Pesy jednak mogłyby tak kursować? W sumie dość ważne pytanie odnośnie przyszłej eksploatacji tego taboru w Krakowie
Generalnie przy odpowiednio długich przerwach na Os. Piastów i GN dałoby się zrobić 18 i 52 w taborze 40m+, choć wtedy przerwy na CM musiałyby się mieścić w 7-8 minutach, zamiast obecnych 10 minut. A przy aktualnym porzuceniu jakiegokolwiek przedłużenia linii tramwajowej z Czerwonych Maków na Kliny bądź w stronę Skawiny, czyli braku perspektyw na jakąkolwiek sensowną pętlę w tej części miasta, podejrzewam, że byłby problem z realizacją tego pomysłu, niestety ze sporą stratą dla pasażerów. Choć osobiście bardzo popieram takie wydłużenie taboru, szczególnie patrząc co dzieje się obecnie w godzinach szczytu.
-
clash
- Znawca
- Polubił: 6 razy
- Otrzymał polubienie: 22 razy
Na Piastów na dużej pętli mieszczą się tylko 3 Krakowiaki więc nie za bardzo wydłużysz postojemichal49944 pisze: 14 sty 2026, 22:11
Generalnie przy odpowiednio długich przerwach na Os. Piastów i GN dałoby się zrobić 18 i 52 w taborze 40m+,
- michal49944
- Ekspert
- Polubił: 135 razy
- Otrzymał polubienie: 173 razy
Osobiście liczę na to, że jednak uda się w perspektywie najbliższych kilku lat wreszcie przedłużyć linię tramwajową do przystanku kolejowego i że wtedy pęlta zostanie mądrze zaprojektowana z miejscem dla co najmniej 4-5 Krakowiaków na jednym z torów.clash pisze: 15 sty 2026, 20:20 Na Piastów na dużej pętli mieszczą się tylko 3 Krakowiaki więc nie za bardzo wydłużysz postoje
-
kucyk
- Ekspert
- Polubił: 6 razy
- Otrzymał polubienie: 22 razy
Myślę, że ten temat już dawno w głowach urzędników upadł. Osobiście również uważam, że tego tematu nie ma i nie będzie. Jeździcie tamtędy? Tam nie ma miejsca na torowisko tramwajowe. No chyba, że zlikwiduje się drogę. Ale w takie cuda nie wierzę.michal49944 pisze: 15 sty 2026, 20:24 Osobiście liczę na to, że jednak uda się w perspektywie najbliższych kilku lat wreszcie przedłużyć linię tramwajową do przystanku kolejowego i że wtedy pęlta zostanie mądrze zaprojektowana z miejscem dla co najmniej 4-5 Krakowiaków na jednym z torów.
-
kot_feliks
- Ekspert
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 18 razy