Wieliczka, Biskupice
-
WIK
- Specjalista
- Otrzymał polubienie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Wieliczka, Biskupice
Większość radnych była przeciwko likwidacji. Burmistrz tłumaczył się brakiem podziału z zysku. Bilet i jego zyski tylko dla miasta Krakowa oraz województwa. Podobno podczas metropolii wielokrotnie są poruszane tematy o partycypacji zysków. Nie wykluczono jego przywrócenia po zmianach. Likwidacja bezpłatnych przejazdów dla dzieci powyżej 3km oraz 15min biletu. Jednorazowy 5zł. 15min został uznany za nadużywany.. Nowością jest bilet sieciowy miesięczny mieszkańca za 60zł z kartą mieszkańca. I najprawdopodobniej koniec biletomatów w autobusie. Sprzedaż u kierowcy jak w MLD. Zmiany są za szybkie i brak honorowania skutkować będzie odpływem pasażerów na rzecz MLD/KMK. Cennik dostępny pod adresem:
https://www.facebook.com/share/p/1AtCBeqnWt/
https://www.facebook.com/share/p/1AtCBeqnWt/
- Kowalik
- Ekspert
- Polubił: 14 razy
- Otrzymał polubienie: 46 razy
Czyli wracając do linii 224 wyciągając wnioski z pomiarów, że można ją skrócić do NBP od strony Wieliczki. Z drugiej części trasy widać, że istnieje potok z Prokocimia do Kurdwanowa, który zapełnia linię 204 i wypadałoby się pochylić nad uruchomieniem takiej linii miejskiej. W sprawie SBM to najlepszym rozwiązaniem byłby busik na wzór 176, dowożący z Sanktuarium do Kurdwanowa P+R.
-
WIK
- Specjalista
- Otrzymał polubienie: 3 razy
- Kontakt:
Linia 224 od Bieżanowskiej do Wieliczki notorycznie jest przepełniona. Zamiast skracać to może pora pomyśleć o alternatywie w okolicy Bieżanowskiej. NBP NIE jest węzłem przesiadkowym dla Wieliczki. Jedynym sensem mogły być P+R z tramwajem w RŻĄCE (na wzór Górki Narodowej). Pasażer obecnie ma 5 przejść dla pieszych i światła. Jakie z tego centrum przesiadkowe?
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 110 razy
- Otrzymał polubienie: 154 razy
- Kontakt:
Taka linia woziłaby do CJPII jeszcze mniej osób niż "224", za krótka trasa i za mało generatorów ruchu. Chyba lepiej, gdy takie mało popularne punkty są obsługiwane przy okazji głównych potoków, tak jak na "224". Wspomniane "176" to trochę inny przypadek, bo tam linia ma swoje generatory ruchu - jest jedyną do domów w Bodzowie, w szczególności zapewnia dojazdy dzieci stamtąd do szkoły w Kostrzu.Kowalik pisze: dzisiaj, 9:17W sprawie SBM to najlepszym rozwiązaniem byłby busik na wzór 176, dowożący z Sanktuarium do Kurdwanowa P+R.
Do tego MPK nie zgadza się na trasy gdzie jest więcej stania niż jeżdżenia. Zatem taka krótka linia musiałaby wykonywać kursy dużo częściej niż "224" więc wyszłoby drożej. Nie jestem przekonany, czy o to chodzi.
-
Kojak
- Ekspert
- Polubił: 23 razy
- Otrzymał polubienie: 53 razy
A to z jakiego powodu? Przecież tam ludzie jeżdżą nie dlatego, że nie mają co robić i akurat pod nosem jest bezpośredni autobus do Bozi, tylko jeżdżą tam, bo albo tam pracują, albo się tam modlą.Kaszmir pisze: dzisiaj, 9:52 Taka linia woziłaby do CJPII jeszcze mniej osób niż "224", za krótka trasa i za mało generatorów ruchu.
Czyli wypadałoby przynajmniej skoordynować kursy z mszami św.
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 110 razy
- Otrzymał polubienie: 154 razy
- Kontakt:
Skrócenie do Kurdwanowa to mocne ograniczenie możliwości przesiadkowych - taka linia nie obsłużyłaby w szczególności węzła "Bieżanowska". Zatem część osób, które obecnie mogą dojechać z jedną przesiadką, miałaby dwie i prawdopodobnie zrezygnowałaby z takiego połączenia, albo wybierając inne środki transportu, albo jednak tramwaj do TŁ i podejście pieszo.
W weekendy to może być trudne bo "224" ma f80 z racji częściowej koordynacji z "244" (mającym f40), a Msze są co 1,5 godziny lub wielokrotności tego interwału. Acz może trochę przesuwając niektóre kursy, udałoby się zgrać z przynajmniej częścią Mszy.
Inna sprawa to zastanawiam się ile osób jeździ tam na Msze, a ile do innych punktów - muzeum itp.
-
Kojak
- Ekspert
- Polubił: 23 razy
- Otrzymał polubienie: 53 razy
Przy tej ilości osób, która dziennie jest dowożona do papieskiego kościoła można tych ludzi co do jednego zapytać w autobusie o cel podróży.
Poza tym z badań frekwencji wyjdzie Ci ile osób jedzie np z Bieżanowskiej.
Poza tym z badań frekwencji wyjdzie Ci ile osób jedzie np z Bieżanowskiej.
- Kowalik
- Ekspert
- Polubił: 14 razy
- Otrzymał polubienie: 46 razy
Sam ostatnio podjeżdżałem do SBM, gdyż wariantowa 50 do Borku mi uciekła, a z pętli jest rzut beretem do CH Zakopianka. Kierowca ze zdziwieniem patrzył jak na ducha, gdy nie wysiadłem na przystanku Turowicza 
- Aułrora
- Ekspert
- Polubił: 70 razy
- Otrzymał polubienie: 26 razy
Szkoda taka, że ul. J. Marcika nie jest połączona z jego główną częścią po drugiej stronie torów. Dzięki temu 224 można by było w dni powszednie wydłużyć do BF. Przez Armatury czy Park Handlowy Zakopianka.Kowalik pisze: dzisiaj, 11:23 Sam ostatnio podjeżdżałem do SBM, gdyż wariantowa 50 do Borku mi uciekła, a z pętli jest rzut beretem do CH Zakopianka. Kierowca ze zdziwieniem patrzył jak na ducha, gdy nie wysiadłem na przystanku Turowicza![]()
Łososkowice Remiza Enjoyer 
Bo ludzie wsiadają w co przyjedzie pierwsze. Nieważne czy to 204, 304, 244, 301, 224. A nie dlatego że dedykowanie czekają na 224.