Kitek pisze: 24 mar 2026, 19:24Podejrzewam, że "75" zostaje na Ptaszyckiego by utrzymać połączenie tego ciągu z I obwodnicą (w końcu "10" nadal omija TS i Pocztę).
Może tak być jak piszesz. Jednocześnie decyzja ZTP mnie nie przekonuje bo "75" jest tylko szczytówką, więc większość czasu i tak tego połączenia nie ma. Wg mnie dużo bardziej jest potrzebne jako wzmocnienie "4".
Mam wrażenie, że ZTP nie do końca zdaje sobie sprawę z tego jakie problemy - i to coraz większe - są na "4".
clash pisze: 24 mar 2026, 20:02Możliwe że obawiają się zatorów na pętli przy 3 ech liniach i najpierw chcą przetestować sytuację z dwoma liniami albo jednak docelowo 9 ka wyląduje na Piastów
Z tego co wiem, ZTP zakłada że Mistrzejowice dadzą radę pomieścić trzy linie, i to w sytuacji gdy trasa będzie przelotowa. Teraz zatem pomieszczą tym bardziej bo miejsca jest zasadniczo więcej.
Bardziej obstawiam że poszło o 1) oszczędności i 2) faktycznie robienie przymiarek pod docelowy układ. Jak wspominałem na
kraboku w listopadzie, ZTP rozważało skierowanie "9" przez Meissnera z zachowaniem obecnej końcówki w Mistrzejowicach. W takim układzie "9" znikłaby ze Srebrnych Orłów.
Tyle, że przecież w zamian ciąg ten dostanie w stronę Wieczystej linię "52". Zatem zabieranie teraz "9", bez rekompensaty, nie jest fair.