Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

- Linie, trasy, rozkłady
Księżyc
Miłośnik
Otrzymał  polubienie: 3 razy

Re: Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

Post autor: Księżyc » 11 maja 2026, 18:27

Ydhflx pisze: 11 maja 2026, 17:30 Twoja propozycja przekracza przepustowość Mogilskiej, którą można przyjąć na 40poc/h. Ty proponujesz 44.

Analogicznie, ul. Lubicz jest na krawędzi przepustowości. Dodanie linii z 8 kursy/h będzie oznaczać konieczność wywalenia takiej samej liczby kursów. Powiedzmy że 4 kursy to "124", a drugie 4?

Również analogicznie z pętlami. Proponujesz co drugi kurs 19 na Os. Piastów. I jak rozumiem również kończyłaby tam 52 i 21. W takim razie, nie ma tam miejsca na więcej kursów. Jednocześnie na Meissnera proponujesz 9. Ta jednak mając f7,5 nie może kończyć na Mistrzejowicach więcej niż co drugim kursem, gdyż tam się razem z 16 nie zmieści. Gdzie więc miałyby jechać pozostałe kursy?

Podobnie, 20poc/h na dość małym Salwatorze się nie zmieści. Tak samo jak 24 poc/h na Bronowicach Małych.

Wrzucając propozycje warto przynajmniej takie podstawowe rzeczy dograć, a nie mówić "Do tych zmian powinno się dostosować siatkę komunikacji tramwajowej i autobusowej". No tak, zdecydowanie się powinno. Właśnie w tym rzecz: jak dostosować? Zmiany siłą rzeczy trzeba oceniać całościowo. Bo teraz jak mam oceniać twoją propozycję, jeżeli w zaprezentowanym kształcie jest niemożliwa? Na przykład, czy mam krytykować za pomysł zostawienia Cichego Kącika tylko z jedną linią f15, czy może w ramach tych innych zmian właśnie coś innego byś chciał tam przenieść?

W mojej propozycji na Mogilskiej jest 40 poc/h, na Bronowicach Małych 20 poc/h , na Salwatorze 16 poc/h , na Cichym Kąciku 8 poc/h, a na Mistrzejowicach na pętli jest 12 poc/h. Na Lubicz na odcinku od Teatru Słowackiego do Rakowickiej jest 44 poc/h więc ten ciąg może być na granicy wytrzymałości .Tak wynika z mojego wcześniejszego postu gdzie uwzględniłem propozycje tras i częstotliwości kursowania wszystkich linii tramwajowych i wybranych autobusowych. Na Cichym Kąciku jest linia 6 i 16 obie co 15 minut. W Bronowicach Małych jest 20 poc/h ponieważ linia 24 co drugi kurs ma skrócony do pętli w Bronowicach z której została wyrzucona linia 14. Mistrzejowice pętla mają dwie linie 9 co 7,5 minuty oraz linię 14 co 15 minut.

Fortissimo
Pasażer
Polubił: 4 razy
Otrzymał  polubienie: 15 razy

Post autor: Fortissimo » 11 maja 2026, 18:32

karol dżonson pisze: 11 maja 2026, 18:10 + te posty strasznie zaśmiecają wątek, ten i inne. Od propozycji zmiany siatki jest osobne subforum, a i nie każdej dyskusji sprzyja sugerowanie zmian na drugim końcu miasta xd, nijak niezwiązanych z omawianym obszarem.
Chyba już po prostu tracimy cierpliwość, bo ZTP obiecało nową siatkę "za kilka tygodni" już dobrą chwilę temu.

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca
Polubił: 186 razy
Otrzymał  polubienie: 183 razy

Post autor: karol dżonson » 11 maja 2026, 19:06

Fortissimo pisze: 11 maja 2026, 18:32 Chyba już po prostu tracimy cierpliwość, bo ZTP obiecało nową siatkę "za kilka tygodni" już dobrą chwilę temu.
Przed referendum nie ma na nią szans. Nawet przy najlepszej (albo najmniej złej ;----) ) siatce Czyżyny i Bieńczyce będą o nią wściekłe, niewykluczone zresztą że nie tylko one

MichalTyniec
Ekspert
Polubił: 7 razy
Otrzymał  polubienie: 12 razy

Post autor: MichalTyniec » 11 maja 2026, 19:37

Jeżeli tramwaj nie ruszy w czerwcu tylko po wakacjach, to o zmianach poinformują w sierpniu przed samym otwarciem. Nie myślcie, że ZTP wcześniej ogłosi zmiany.

canoe_bart
Specjalista
Polubił: 135 razy
Otrzymał  polubienie: 112 razy
Kontakt:

Post autor: canoe_bart » 11 maja 2026, 19:44

ZTP mógł obiecać że ogłosi wyniki w kwietniu, ale do postulatów z warsztatów miał się odnieść ośrodek prezydencki i pytanie, czy to w ogóle miało miejsce. Co do reakcji poszczególnych dzielnic - przedstawiciele Bieńczyc przez cały ten czas w ogóle zdawali się nie rozumieć uwarunkowań sieci, brnąc w utrzymanie status quo, mimo przedstawianych im prognoz ruchu czy możliwych alternatyw. Obstawiam, że reakcja Czyżyn nie będzie tak zdecydowana jak w przypadku tej pierwszej dzielnicy. Najważniejsze pytanie, jak zareaguje Prądnik Czerwony i Mistrzejowice, z racji że w czasie warsztatów nie zostały przedyskutowane zmiany w obsługującej te dzielnice siatce autobusowej, a tam będzie ich przynajmniej tyle samo, co w tramwajach.

Ydhflx
Ekspert
Polubił: 321 razy
Otrzymał  polubienie: 225 razy

Post autor: Ydhflx » 11 maja 2026, 20:41

Księżyc pisze: 11 maja 2026, 18:27 W mojej propozycji na Mogilskiej jest 40 poc/h, na Bronowicach Małych 20 poc/h , na Salwatorze 16 poc/h , na Cichym Kąciku 8 poc/h, a na Mistrzejowicach na pętli jest 12 poc/h. Na Lubicz na odcinku od Teatru Słowackiego do Rakowickiej jest 44 poc/h więc ten ciąg może być na granicy wytrzymałości .Tak wynika z mojego wcześniejszego postu gdzie uwzględniłem propozycje tras i częstotliwości kursowania wszystkich linii tramwajowych i wybranych autobusowych. Na Cichym Kąciku jest linia 6 i 16 obie co 15 minut. W Bronowicach Małych jest 20 poc/h ponieważ linia 24 co drugi kurs ma skrócony do pętli w Bronowicach z której została wyrzucona linia 14. Mistrzejowice pętla mają dwie linie 9 co 7,5 minuty oraz linię 14 co 15 minut.
Ja się w takim razie podłączę i również zaproponuję abyś założył osoby wątek w subforum "Propozycje zmian układu linii". Nie możesz oczekiwać że odnosząc się do jednego postu w dość ogólnym wątku zmian będę go kartkował w poszukiwaniu poprzednich postów. Zbierz to wszystko razem, z chęcią się odniosę mając pełne informacje w jednym miejscu. Z mojej strony koniec offtopu, poza dodaniem (jednak trochę na temat), że na Mistrzejowicach 12 poc/h nie wejdzie, szczególnie jeśli mają się tam odbywać przerwy (a pewnie mają, bo na Bronowicach nie wejdą 2 wagony "14", a na Kopcu Wandy nie ma punktu socjalnego dla "16"). Górny limit to jest tam ledwie 8 poc/h. Nie bez powodu "9" jest skrócona.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 247 razy
Otrzymał  polubienie: 579 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 18:06

Bautosz pisze: wczoraj, 16:03Czeka nas otwarcie trasy przez Meissnera. A co za tym idzie - zwiększenie udziału transportu tramwajowego w terenach zdominowanych obecnie przez usługi autobusowe. Czy, mając na uwadze ilość kierowców pracujących w MPK, istnieje szansa ażeby utracone w tej części miasta wozokilometry spożytkować na poczet poprawy siatki autobusowej? Być może jest to pytanie czysto teoretyczne, więc pytam szczególnie osoby doświadczone w kwestiach organizacyjnych.
Mam wrażenie, że zmian autobusowych nie będzie aż tak dużo, a zaoszczędzone wzkm w dużej mierze mogły już zostać zagospodarowane.

Jeśli chodzi o ograniczenia, wstępnie zakładano likwidację "482", skrócenie "182" do Mistrzejowic i... tyle z tych większych. Czyli ok. 8 brygad w tygodniu i 2-3 w weekendy. Na pewno jeszcze wiele się zmieni, natomiast pokazuje to o jakiej skali mówimy. Jeszcze "2x2" mają być skrócone do Wzgórz, choć tu ciężko na razie ocenić jakie oszczędności to przyniesie.

A w zamian już:
- uruchomiono "150" (+2 brygady cały tydzień),
- uruchomiono "137" (+2 brygady w tygodniu, +1 w weekendy),
- wydłużono "198" przez Wawelską (+1 brygada w weekendy)

Do tego ogłoszono że rozważane jest:
- uczynienie "511" całotygodniowym (+6 brygad w święta, plus wydłużenie pracy w pozostałe dni),
- zwiększenie częstotliwości "198" (+2 brygady w tygodniu),
- wydłużenie "183" do Lesiska, a w drugą stronę może "183" przez Życzkowskiego (+2/3 brygady w tygodniu bo musiałaby dojechać do jakiejś pętli z punktem socjalnym np. Mistrzejowic, w weekendy +1?)
- strona społeczna zaproponowała też skierowanie "124/424" przez Lema do al. Pokoju (skoro nie pojedzie na Życzkowskiego jak planowano, +1 brygada w tygodniu i w weekendy?)

Może być więc tak, że brygady które się zwolnią już zagospodarowano "przedreferendalnie".

scyzor663
Ekspert
Polubił: 49 razy
Otrzymał  polubienie: 197 razy

Post autor: scyzor663 » wczoraj, 18:11

2x2 - wszystkie po jednej brygadzie + szczytówka na 232. Nie wiem ile obecnie jeździ bo tam są co kurs jakieś przebieranki. Ale wygląda na to że będzie w sumie 5 brygad całodziennych i jedna szczytowa.

krawiec
Specjalista
Polubił: 1 raz

Post autor: krawiec » wczoraj, 18:16

182 nie będzie obsługiwać już dworca, ale co będzie w zamian? Spacer z Dworca do tramwaju? Akurat na odcinku Dworzec - Mistrzejowice 182 ma bardzo dobre zapełnienie, więc, kolejne działania sprzyjające przeciwko pasażerom ...
Chyba, że 16 wyląduje w tunelu, albo coś innego jadącego nową trasą.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 247 razy
Otrzymał  polubienie: 579 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 18:24

krawiec pisze: wczoraj, 18:16182 nie będzie obsługiwać już dworca, ale co będzie w zamian? Spacer z Dworca do tramwaju? Akurat na odcinku Dworzec - Mistrzejowice 182 ma bardzo dobre zapełnienie, więc, kolejne działania sprzyjające przeciwko pasażerom ...
Chyba, że 16 wyląduje w tunelu, albo coś innego jadącego nową trasą.
Dla "16" rozważane są różne scenariusze, jeden zakłada skierowanie do Tunelu.
No i pytanie co ze "132", ono też obecnie zapewnia połączenie Mistrzejowic z Dworcem Głównym.
scyzor663 pisze: wczoraj, 18:112x2 - wszystkie po jednej brygadzie + szczytówka na 232. Nie wiem ile obecnie jeździ bo tam są co kurs jakieś przebieranki. Ale wygląda na to że będzie w sumie 5 brygad całodziennych i jedna szczytowa.
Obecnie w dni powszednie jest osiem brygad:

* dwie na "222" (222-01, 222-02), obie z przerwami po szczycie porannym:
https://tomekzaw.pl/ttss/linie/222

* jedna na "262" (262-01):
https://tomekzaw.pl/ttss/linie/262

* pięć które przewija się między "202", "212" i "232" (202-01, 202-02, 212-01, 232-01, 232-02)
https://tomekzaw.pl/ttss/linie/202
https://tomekzaw.pl/ttss/linie/212
https://tomekzaw.pl/ttss/linie/232

Czyli łącznie osiem, zostałoby z tego co piszesz sześć czyli dwie mniej. Acz pytanie jak to będzie, czy protesty pasażerów jeszcze coś jeszcze zmienią?

Fortissimo
Pasażer
Polubił: 4 razy

Post autor: Fortissimo » wczoraj, 18:39

Kaszmir pisze: wczoraj, 18:24 Dla "16" rozważane są różne scenariusze, jeden zakłada skierowanie do Tunelu.
A to ciekawe. W 2021 słyszało się o przedłużeniu "16" do Łagiewnik przy uruchomieniu linii (np. "12") na trasie Mistrzejowice - Salwator. Ostatnio najczęściej podaje się opcję "16" na trasie Bardosa - Mistrzejowice - Salwator, a o "12" słuch zaginął. Ale o poprowadzeniu tej pierwszej przez Tunel pod dworcem nie słyszałem (być może jestem po prostu niedoinformowany). Jak dalej miałaby wyglądać trasa tej linii? Pytam z czystej ciekawości :D

krawiec
Specjalista
Polubił: 1 raz

Post autor: krawiec » wczoraj, 18:41

Kaszmir pisze: wczoraj, 18:24 Dla "16" rozważane są różne scenariusze, jeden zakłada skierowanie do Tunelu.
No i pytanie co ze "132", ono też obecnie zapewnia połączenie Mistrzejowic z Dworcem Głównym.
132 z Ogrodowej jest tak samo atrakcyjne jak tramwaj z Teatru Słowackiego albo Lubicz/Mogilskiego, czyli nie jest.
182 obsługuje jeszcze R. Mogilskie i Pilotów, więc nijak się ma do tego 132.
189 ma fatalny rozkład i w zasadzie też może wylecieć.
Brak 182 będzie odczuwalny.
Brak 132 mało osób zauważy, bo jest 105, 129 i 405.

scyzor663
Ekspert
Polubił: 49 razy
Otrzymał  polubienie: 197 razy

Post autor: scyzor663 » wczoraj, 20:32

Kaszmir pisze: wczoraj, 18:24 Acz pytanie jak to będzie, czy protesty pasażerów jeszcze coś jeszcze zmienią?
Jak zawsze wszyscy milczą. Ale na obecną chwilę to MPK akceptuje tylko takie zmiany rozkładu które mieszczą się w zakresie obsługi jedną brygadą.

canoe_bart
Specjalista
Polubił: 135 razy
Otrzymał  polubienie: 112 razy
Kontakt:

Post autor: canoe_bart » wczoraj, 23:28

Fortissimo pisze: wczoraj, 18:39 A to ciekawe. W 2021 słyszało się o przedłużeniu "16" do Łagiewnik przy uruchomieniu linii (np. "12") na trasie Mistrzejowice - Salwator. Ostatnio najczęściej podaje się opcję "16" na trasie Bardosa - Mistrzejowice - Salwator, a o "12" słuch zaginął. Ale o poprowadzeniu tej pierwszej przez Tunel pod dworcem nie słyszałem (być może jestem po prostu niedoinformowany). Jak dalej miałaby wyglądać trasa tej linii? Pytam z czystej ciekawości :D
Pytałem się pracowników ZTP o ten układ w czasie warsztatów transportowych i dostałem odpowiedź, że ówczesna propozycja miała na celu wybadanie gruntu pod kątem przepustowości sieci. I jak się wczytać w treść dokumentu, to trudno nie dojść do podobnych wniosków. Zresztą to, co wtedy zaproponowano, nie miało za wiele wspólnego z obecnymi uwarunkowaniami infrastrukturalnymi, bo zakładano niemal równoczesną budowę łącznika w Lema czy później np. budowę KST w Stella-Sawickiego.

W temacie 16 - najbardziej prawdopodobnym scenariuszem, w mojej opinii, byłoby zakończenie linii na Dworcu Towarowym z uwagi na bardzo ograniczoną przepustowość ciągu wzdłuż Doktora Twardego i kwestię priorytetów dla danych relacji. Jestem pewien, że utrzyma się relacja z Górki Narodowej przez Długą w stronę dworca z uwagi na obłożenie 18, tym bardziej, że wariacja 44 pn. 75 tam kursuje, z pewnymi przerwami, od przeszło dwóch lat. Podobnie spodziewałbym się, że dojdzie do przebiegunowania potoków po otwarciu Azorów i zwiększenia znaczenia 3 z uwagi na bezpośredni dojazd do I obwodnicy. Sama 16 wydłużona w głąb KG nie wniosłaby większej wartości dodanej z uwagi na to, że w kontekście połączenia z Prądnikiem Czerwonym wciąż byłoby szybciej dojechać 138 z samej pętli albo nawet podejść na Sosabowskiego i łapać 172, i to pomimo wiadomej sytuacji na Opolskiej/Lublańskiej.

Ydhflx
Ekspert
Polubił: 321 razy
Otrzymał  polubienie: 225 razy

Post autor: Ydhflx » dzisiaj, 0:41

canoe_bart pisze: wczoraj, 23:28 W temacie 16 - najbardziej prawdopodobnym scenariuszem, w mojej opinii, byłoby zakończenie linii na Dworcu Towarowym z uwagi na bardzo ograniczoną przepustowość ciągu wzdłuż Doktora Twardego i kwestię priorytetów dla danych relacji. Jestem pewien, że utrzyma się relacja z Górki Narodowej przez Długą w stronę dworca z uwagi na obłożenie 18, tym bardziej, że wariacja 44 pn. 75 tam kursuje, z pewnymi przerwami, od przeszło dwóch lat. Podobnie spodziewałbym się, że dojdzie do przebiegunowania potoków po otwarciu Azorów i zwiększenia znaczenia 3 z uwagi na bezpośredni dojazd do I obwodnicy. Sama 16 wydłużona w głąb KG nie wniosłaby większej wartości dodanej z uwagi na to, że w kontekście połączenia z Prądnikiem Czerwonym wciąż byłoby szybciej dojechać 138 z samej pętli albo nawet podejść na Sosabowskiego i łapać 172, i to pomimo wiadomej sytuacji na Opolskiej/Lublańskiej.
Tyle że w teorii na DT od strony tunelu już kończą 17 i 19, a tam jest jeden tor. 16 się tam nie zmieści, chyba że 19 już tam nie wróci...

ODPOWIEDZ