Ydhflx pisze: 11 maja 2026, 17:30 Twoja propozycja przekracza przepustowość Mogilskiej, którą można przyjąć na 40poc/h. Ty proponujesz 44.
Analogicznie, ul. Lubicz jest na krawędzi przepustowości. Dodanie linii z 8 kursy/h będzie oznaczać konieczność wywalenia takiej samej liczby kursów. Powiedzmy że 4 kursy to "124", a drugie 4?
Również analogicznie z pętlami. Proponujesz co drugi kurs 19 na Os. Piastów. I jak rozumiem również kończyłaby tam 52 i 21. W takim razie, nie ma tam miejsca na więcej kursów. Jednocześnie na Meissnera proponujesz 9. Ta jednak mając f7,5 nie może kończyć na Mistrzejowicach więcej niż co drugim kursem, gdyż tam się razem z 16 nie zmieści. Gdzie więc miałyby jechać pozostałe kursy?
Podobnie, 20poc/h na dość małym Salwatorze się nie zmieści. Tak samo jak 24 poc/h na Bronowicach Małych.
Wrzucając propozycje warto przynajmniej takie podstawowe rzeczy dograć, a nie mówić "Do tych zmian powinno się dostosować siatkę komunikacji tramwajowej i autobusowej". No tak, zdecydowanie się powinno. Właśnie w tym rzecz: jak dostosować? Zmiany siłą rzeczy trzeba oceniać całościowo. Bo teraz jak mam oceniać twoją propozycję, jeżeli w zaprezentowanym kształcie jest niemożliwa? Na przykład, czy mam krytykować za pomysł zostawienia Cichego Kącika tylko z jedną linią f15, czy może w ramach tych innych zmian właśnie coś innego byś chciał tam przenieść?
W mojej propozycji na Mogilskiej jest 40 poc/h, na Bronowicach Małych 20 poc/h , na Salwatorze 16 poc/h , na Cichym Kąciku 8 poc/h, a na Mistrzejowicach na pętli jest 12 poc/h. Na Lubicz na odcinku od Teatru Słowackiego do Rakowickiej jest 44 poc/h więc ten ciąg może być na granicy wytrzymałości .Tak wynika z mojego wcześniejszego postu gdzie uwzględniłem propozycje tras i częstotliwości kursowania wszystkich linii tramwajowych i wybranych autobusowych. Na Cichym Kąciku jest linia 6 i 16 obie co 15 minut. W Bronowicach Małych jest 20 poc/h ponieważ linia 24 co drugi kurs ma skrócony do pętli w Bronowicach z której została wyrzucona linia 14. Mistrzejowice pętla mają dwie linie 9 co 7,5 minuty oraz linię 14 co 15 minut.