W tym miejscu pozwolę się nie zgodzić. Użyteczność "139" nie ogranicza się wyłącznie do Starej Huty, ta linia spaja ze sobą większość dzielnic i najważniejszych punktów w północnej części Krakowa. I nawet jeśli dla Starej Huty nie jest to najszybsze połączenie z centrum miasta i pod tym kątem "501" i "502" są bardziej konkurencyjne to żadna z tych linii nie obsługuje Mistrzejowic, Os. Oświecenia ani Prądnika Czerwonego.Kuba Ciepły Guzik pisze: dzisiaj, 13:50 Nie jestem przeciwnikiem częstych linii - ba, uważam, że ich brakuje. Myślę jednak, że mając na uwadze uwarunkowania, priorytet powinien być następujący: 502, 501, 139. Zwyczajnie w tej kolejności układa się zarówno użyteczność linii dla Starej Huty, jak i łatwość ich wzmocnienia
Podstawowym problemem obecnego układu jest to, że mamy zbyt wiele rzadkich linii jeżdżących w relacji Huta-Centrum - "132", "139", "189", "501", "502", do tego jeszcze z Mistrzejowic i Czyżyn dochodzą "152" i "159", a na Prądniku jeszcze "105" i "199". Nawet przy najlepszych chęciach nie da się tego wszystkiego ze sobą skoordynować, więc jazda stadna i kilkunastominutowe dziury są, niestety, przykrą konsekwencją tego.
Przykład rozcięcia "139" pokazuje, że coś, co na papierze powinno dobrze działać, w rzeczywistości już niekoniecznie wygląda tak kolorowo. Kursów niby przybyło, ale "132" jeździ tak sobie napełnione, podczas gdy "139" bywa niezabieralne na Mistrzejowicach i Prądniku. Nie wiem jak ma się sytuacja ze "199", ale nie zdziwię jeśli pasażerowie też częściej wybierają "139". Swoje robią też opóźnienia i to, że opóźnione "139" podjeżdża na minutę przed punktualnym "132" czy "199", który, w konsekwencji, jedzie prawie pusty. Dobrze to zresztą widać w opiniach jej pasażerów - pomimo tego, że od rozcięcia minęło już kilka ładnych lat to postulat przywrócenia starego układu dalej pojawia się w przestrzeni internetowej bardzo często.
Nie wspomnę już nawet o tym, że "199" nie kursuje w niedziele, a "132" nawet w soboty, więc w te dni pozostaje samo "139" kursujące raz na 20, a rano i wieczorem, nawet co 30 minut. Wspaniała oferta godna drugiego największego miasta w Polsce