Błędy w rozkładach, komunikatach, schematach KMK

- Bilety, działalność Miejskich Jednostek, pozostałe tematy związane z krakowską komunikacją miejską
Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 258 razy
Otrzymał  polubienie: 614 razy
Kontakt:

Re: Błędy w rozkładach, komunikatach, schematach KMK

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 22:44

pjetrek pisze: wczoraj, 21:21Niestety usuwając linie metra nie zrobiono tego zbyt dokładnie, bo w przynajmniej jednym miejscu został napis "projekt linii metra".
Znalazłem przynajmniej siedem takich napisów:
- na południe od pętli "Os. Pod Fortem"
- nad przystankiem "Konopczyńskiego"
- między przystankami "Rostworowskiego" i "Lipińskiego"
- pod napisem "Ludwinów"
- pod przystaniem "Brodowicza"
- nad przystankiem "Akacjowa"
- nad przystankiem "Struga"

Co do detali mapy - stadionów czy fortów nie oceniam, natomiast z czysto miłośniczego odniesienia dawne przystanki są dla mnie na plus - jako ciekawostka gdzie km kiedyś docierała, i gdzie mogłaby znów docierać.

Awatar użytkownika
Bautosz
Specjalista
Polubił: 237 razy
Otrzymał  polubienie: 72 razy

Post autor: Bautosz » dzisiaj, 0:16

pjetrek pisze: wczoraj, 21:21 Widać, że urzędnicy ZTP chyba nie kibicują Cracovii, bo ich logo nie ma na mapie. :lol:
Też na to zwróciłem uwagę, ale na piłce nożnej się nie znam i stwierdziłem, że może już nie grają na swoim stadionie albo spadli niżej...
Ale z innych "niezbędnych" informacji komunikacyjnych, są oznaczenia fortów Twierdzy Kraków pierwszego pierścienia, które rozebrano jakieś... 120 lat temu 8-)
No popatrz się, nawet nie wiedziałem. Powinni oznaczyć kolorem szarym, żeby jakiś pasażer przypadkiem nie szukał jakiegoś fortu niczym przystanku pod Koniewem.

pjetrek
Ekspert
Polubił: 31 razy
Otrzymał  polubienie: 86 razy

Post autor: pjetrek » dzisiaj, 0:22

Kaszmir pisze: wczoraj, 22:44 Znalazłem przynajmniej siedem takich napisów:
Nie chciałem właśnie tego wymieniać tak dokładnie, żeby nie ułatwiać zadania specjalistom z ZTP, niech się trochę pomęczą nad szukaniem własnych błędów ;)
Kaszmir pisze: wczoraj, 22:44 Co do detali mapy - stadionów czy fortów nie oceniam, natomiast z czysto miłośniczego odniesienia dawne przystanki są dla mnie na plus - jako ciekawostka gdzie km kiedyś docierała, i gdzie mogłaby znów docierać.
Z miłośniczego punktu widzenia bardzo fajny pomysł i daje dużo ciekawych informacji. Zresztą kiedyś bardzo podobna mapa istniała w serwisie Atlas Kolejowy.

Tylko, że tu mamy główny portal informacyjny Organizatora komunikacji dla milionowego miasta... Wyobrażam sobie, że przyjeżdżam na weekend z jakiegoś innego miasta w PL albo nawet i z zagranicy, próbuję się ogarnąć w tutejszej sieci komunikacyjnej i widzę tory kolejowe rozrysowane nad brzegiem Wisły, myślę fajnie tu mają, dojadę kolejką na Bulwary, a tu error - tory w tym miejscu były, ale stacja Kraków-Wisła przestała istnieć jakieś 30 lat temu.

Za dużo informacji na jednej grafice i to utrudnia przekaz.

Awatar użytkownika
Bautosz
Specjalista
Polubił: 237 razy
Otrzymał  polubienie: 72 razy

Post autor: Bautosz » dzisiaj, 7:11

Ja bym nie wieszał psów na grafikach ZTP, że nie mogą usunąć tego biednego metra. Przy takim natłoku piktogramów jest to naprawdę zrozumiałe.

piotrekkrk
Pasażer

Post autor: piotrekkrk » dzisiaj, 8:55

pjetrek pisze: dzisiaj, 0:22 Z miłośniczego punktu widzenia bardzo fajny pomysł i daje dużo ciekawych informacji. Zresztą kiedyś bardzo podobna mapa istniała w serwisie Atlas Kolejowy.
Skoro ta sama osoba, która prowadzi Atlas Kolejowy oraz pracuje w ZTP i robi te schematy to zamieszczała swój schemat również na swojej stronie.

Ydhflx
Ekspert
Polubił: 334 razy
Otrzymał  polubienie: 236 razy

Post autor: Ydhflx » dzisiaj, 9:10

Bautosz pisze: dzisiaj, 7:11 Ja bym nie wieszał psów na grafikach ZTP, że nie mogą usunąć tego biednego metra. Przy takim natłoku piktogramów jest to naprawdę zrozumiałe.
Co chyba najlepiej dowodzi zasadności tych wszystkich informacji. Mapa jest kompletnie przeładowana do tego stopnia, że samo ZTP się na niej gubi - a co dopiero jakiś turysta który właśnie przyjechał i chciałby zobaczyć jak może dojechać?

Tramwajolog14
Ekspert
Polubił: 133 razy
Otrzymał  polubienie: 35 razy

Post autor: Tramwajolog14 » dzisiaj, 10:49

To prawda, że ilość informacji zaburza czytelność mapy dla przeciętnych użytkowników. Jednocześnie te informacje są niekiedy bardzo ciekawe i szkoda byłoby ich się pozbywać.

Dlatego idealnie by było, gdyby domyślnie mapa pokazywała tylko podstawowe informacje, a dla zainteresowanych żeby była możliwość kliknięcia opcji, która pokazywałaby wszytko.

pjetrek
Ekspert
Polubił: 31 razy
Otrzymał  polubienie: 86 razy

Post autor: pjetrek » dzisiaj, 11:12

Nie wiem czy to by się udało zrobić jako warstwę, bo plik jest raczej graficzny jednowarstwowy.

Albo niech będzie stały układ komunikacji, gdzie byłyby zawarte te wszystkie informacje-ciekawostki i bieżący, gdzie byłyby wszystkie aktualne zmiany i tylko te informacje, które są obowiązujące w danym dniu.

ODPOWIEDZ