Przystanki

- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 265 razy
Otrzymał  polubienie: 620 razy
Kontakt:

Re: Przystanki

Post autor: Kaszmir » dzisiaj, 15:43

LLoan pisze: dzisiaj, 13:54W niewiążącym głosowaniu pod postem na FB Rady Dzielnicy chyba rzeczywiście większość wskazywała "103", jednak w kwietniu Komisja Infrastruktury Komunalnej RD XIV Czyżyny ostatecznie zarekomendowała wybór wariantu W4:
Dzięki za info. Swoją drogą dobrze, że ten rejon będzie miał lepszą obsługę km, jednak nie rozumiem czemu tutaj zwiększa się ofertę trzykrotnie (między Łęgiem a Lesiskiem były 2 kursy/h w szczycie, będzie 6), a Sołtysowską - gdzie autobusy nie wyrabiają - dalej zostawia z okrojoną ofertą.

Rozmawiałem z ZTP, założenie jest takie że "183" podkradnie pasażerów "103", więc w "103" będzie luźniej. Przyznam jednak, że mnie to umiarkowanie przekonuje. Zwłaszcza jeśli "183" ma jechać przez Longinusa Podbipięty, gdzie zabudowań jest mniej niż na Niepokalanej Marii Panny.

kucyk
Ekspert
Polubił: 19 razy
Otrzymał  polubienie: 180 razy

Post autor: kucyk » dzisiaj, 15:46

Kaszmir pisze: dzisiaj, 13:49 Tutaj było o tym:
https://krabok.wordpress.com/2026/03/08 ... o-lesiska/
Tak, wiem - w miarę możliwości czytam na bieżąco artykuły na Twoim blogu. ;)

A o przymiarkach do wysłania KM na Podbipięty to już dobry rok temu wspominałem na forum jak widziałem, że tworzą "pseudo" zatoki autobusowe na tej ulicy i wymalowali na jezdni te linie po ukosie mające służyć autobusom za wyspę przystankową. :D

Awatar użytkownika
LLoan
Moderator globalny
Polubił: 57 razy
Otrzymał  polubienie: 192 razy

Post autor: LLoan » dzisiaj, 16:18

Kaszmir pisze: dzisiaj, 15:43 Dzięki za info. Swoją drogą dobrze, że ten rejon będzie miał lepszą obsługę km, jednak nie rozumiem czemu tutaj zwiększa się ofertę trzykrotnie (między Łęgiem a Lesiskiem były 2 kursy/h w szczycie, będzie 6), a Sołtysowską - gdzie autobusy nie wyrabiają - dalej zostawia z okrojoną ofertą.

Rozmawiałem z ZTP, założenie jest takie że "183" podkradnie pasażerów "103", więc w "103" będzie luźniej. Przyznam jednak, że mnie to umiarkowanie przekonuje. Zwłaszcza jeśli "183" ma jechać przez Longinusa Podbipięty, gdzie zabudowań jest mniej niż na Niepokalanej Marii Panny.
Ja sam jako tako nie rozumiem w obecnej chwili puszczania autobusu przez Podbipięty - pierwsza rzecz to wspomniane przez Ciebie nieuzasadnione zwiększenie oferty. Druga sprawa to fakt, że jest to bardzo ruchliwa droga, bez jakichkolwiek chodników, a w szczycie często jest zakorkowana w kierunku Mostu Wandy. Jeszcze inna kwestia jest taka, że od nowych przystanków do obecnych na NPM będzie dosłownie minuta pieszo. Sama ulica Podbipięty w mojej opinii nie jest jakimś potencjalnie dużym generatorem potoków.

"183" będzie zapewniało jednak inną relację niż "103", które przez mieszkańców Lesiska jest wybierane głównie ze względu na dojazd do Tomexu, SP156 i Urzędu Miasta na Os. Zgody. Może pasażerowie dojeżdżający stricte do tramwajów skuszą się na nowe połączenie, jednak według mnie "183" realnie jednak "103" nie odciąży.

Inna sprawa jest taka, że bez wzmocnienia będzie za to "113", które po przedłużeniu do Galicyjskiej i lepszej częstotliwości poza szczytem oraz powstaniu nowych magazynów przy Ciepłowniczej ma coraz to więcej pasażerów, a wedle założeń powróci ona także na "Siwka".

ODPOWIEDZ