Sugeruję nieśmiało tę dyskusję przenieść do odpowiedniego tematu.
Zrobione - adm. K
Nazwy przystanków
- Bautosz
- Specjalista
- Polubił: 256 razy
- Otrzymał polubienie: 80 razy
Re: Nazwy przystanków
Tak sobie myślałem od dłuższego czasu odnośnie nazw przystanków w Bronowicach. Wielu z was wspominało o przystankach "Przybyszewskiego" i "Wesele". Ja bym zwrócił uwagę dodatkowo na ilość przystanków zawierających "Bronowice" z nazwie. Wymieniam: Bronowice, Bronowice SKA, Bronowice Małe, Bronowice Wielkie. Z historycznego punktu widzenia teren tj. Bronowice nie istniał. Tereny os. Widok to Bronowice Małe, tak samo jak rejon ul. Tetmajera. Bronowice Wielkie znajdują się po przeciwnej stronie ul. Pasternik. Dla mieszkańców termin "pętla w Bronowicach" oznacza przystanek "Bronowice Małe" (jeśli jest inaczej to proszę powiedzieć), z kolei pętla "Bronowice" jest znana jako "pętla przy Rydla" Śmiem twierdzić, że koncept Bronowic został wymyślony na potrzeby administracyjne. Do czego zmierzam? Otóż, uważam, że przystanek "Bronowice" ma myląca nazwę. Znajduję się on poza centrum dzielnicy Bronowice, czy któregokolwiek obszaru powiązanego z tą nazwą. Dodatkowo, mamy przystanek "Bronowice SKA", który bardziej odpowiada noszeniu "bronowickiej" nazwy, z racji na umiejscowienie przy stacji kolejowej o tej nazwie oraz w centrum komunikacyjnym Bronowic.
Odpowiednią nazwą dla przystanku "Bronowice" byłaby nazwa "Rydla". Pętla nie znajduję w żadnym konkretnym obszarze, żeby ją sklasyfikować. Jeśli chcielibyśmy ją nazwać po rejonie miasta, to skłaniałbym się bardziej do nazwy "Łobzów" lub "Bronowice Wschód" (chociaż brzmi absurdalnie).
Odnośnie dwóch wspominanych przezemnie przystanków. Co byście powiedzieli na przemianowanie "Wesela" na "Przybyszewskiego", a "Przybyszewskiego" na "Małe Błonia"?
Odpowiednią nazwą dla przystanku "Bronowice" byłaby nazwa "Rydla". Pętla nie znajduję w żadnym konkretnym obszarze, żeby ją sklasyfikować. Jeśli chcielibyśmy ją nazwać po rejonie miasta, to skłaniałbym się bardziej do nazwy "Łobzów" lub "Bronowice Wschód" (chociaż brzmi absurdalnie).
Odnośnie dwóch wspominanych przezemnie przystanków. Co byście powiedzieli na przemianowanie "Wesela" na "Przybyszewskiego", a "Przybyszewskiego" na "Małe Błonia"?
Można w wielu miejscach się czepiać. Np. nazwy przystanków: Szczyglice Autostrada, Rząska Autostrada są niepoprawne. Droga szybkiego ruchu nazwana tutaj "autostradą" to jest S52. Może to szczegół, ale w takim wypadku nazwy powinny brzmieć przykładowo: Szczyglice Wiadukt S52, Rząska Wiadukt S52 albo Rząska Cicha - od przecznicy.
-
Kuba Ciepły Guzik
- Pasażer
- Polubił: 14 razy
- Otrzymał polubienie: 89 razy
A ja w ramach eksperymentu przejdę się przez wszystkie nazwy przystanków od Os. Piastów w stronę centrum.
Os. Piastów - pętla leży na os. Bohaterów Września
Piasta Kołodzieja - dlaczego akurat ten przystanek się tak nazywa, skoro przy tej ulicy są trzy przystanki?
Kleeberga - trudno się doczepić
Dunikowskiego - przystanek leży ponad 100 metrów od tej ulicy, za to tuż obok Samorządowej i na Mikołajczyka
Rondo Hipokratesa - ok
DH Wanda - można się kłócić, dlaczego nie Rondo Maczka
Rondo Kocmyrzowskie, Bieńczycka, Rondo Czyżyńskie - ok
Czyżyny - dlaczego nazwa dzielnicy na takim przystanku
Stella-Sawickiego - skąd nazwa długiej ulicy w takim miejscu?
AKF/PK - ok
Muzeum Lotnictwa - przystanek leży prawie pół kilometra od tego budynku
Wieczysta - to nie jest jedyny przystanek na tym osiedlu
Białucha - przystanek od nazwy długiej rzeki
Cystersów - przystanek na końcu ulicy, którą jeździ KMK
Tak skromnie licząc, można się by było przyczepić do połowy nazw. A to tylko w powiedzmy bardziej zurbanizowanym obszarze. Na trasie 120 między przystankami Ojcowska Dworek a Tonie da się znaleźć "ale" do KAŻDEJ nazwy. Na całej Bieżanowskiej utrzymałyby się wyłącznie Cmentarz Prokocim i Duża Góra.
Nie tędy droga. Nazwę należy zmienić tylko jeżeli:
- jest niespójna z systemem nazewnictwa
- realnie wprowadza w błąd
Oczywiście, że nazwa Przybyszewskiego jest nie do końca precyzyjna. Czy też Bronowice. Ale powiem Wam coś w sekrecie - ludzie mają to naprawdę gdzieś. W Zielonkach 3 z 5 przystanków nazywają się od typów skrzyżowań. Jeden nazywa się po prostu Zielonki Skrzyżowanie. I trudno! Ludzie wiedzą, gdzie się znajdują. MKM-a w oczy kole, to jasne, mnie też. Ale naprawdę nie zmieniajmy nazwy Bronowice, która funkcjonuje od lat czterdziestych... Gdybyśmy zmienili nazwę przystanku Przybyszewskiego, prawdopodobnie naturalną reakcją byłoby "139 zmieniła trasę?". A ta nazwa w błąd nie wprowadza. Chełmońskiego Pętla jednak wprowadzało, szczególnie w świetle otwarcia innej pętli na tamtej ulicy.
Jedyne dwie nazwy, które znam i wymagają radykalnej zmiany nazwy to Plitza (bo dwa przystanki o tej samej nazwie to nie jest dobry pomysł) oraz Ojcowska Wągroda (bo słowo wągroda nie istnieje we współczesnej polszczyźnie). Mógłbym jeszcze dorzucić Czyżyny. Poza tym serio, nie zmieniajmy ludziom życia na siłę.
I tak na marginesie powiem, że parę lat temu wrzuciłem na pewne forum mieszkańców propozycję zmian układu linii. Dostałem pogróżki od mieszkańca jednego z osiedli, bo "zabrałem im linię i jestem oplaconym lobbystą" [nie żartuję]. Osiedle to dostało w projekcie dwukrotnie lepszą ofertę, ten człowiek nawet się o tym nie zorientował. Przeciętny człowiek naprawdę nie nadąża za zmianami.
Os. Piastów - pętla leży na os. Bohaterów Września
Piasta Kołodzieja - dlaczego akurat ten przystanek się tak nazywa, skoro przy tej ulicy są trzy przystanki?
Kleeberga - trudno się doczepić
Dunikowskiego - przystanek leży ponad 100 metrów od tej ulicy, za to tuż obok Samorządowej i na Mikołajczyka
Rondo Hipokratesa - ok
DH Wanda - można się kłócić, dlaczego nie Rondo Maczka
Rondo Kocmyrzowskie, Bieńczycka, Rondo Czyżyńskie - ok
Czyżyny - dlaczego nazwa dzielnicy na takim przystanku
Stella-Sawickiego - skąd nazwa długiej ulicy w takim miejscu?
AKF/PK - ok
Muzeum Lotnictwa - przystanek leży prawie pół kilometra od tego budynku
Wieczysta - to nie jest jedyny przystanek na tym osiedlu
Białucha - przystanek od nazwy długiej rzeki
Cystersów - przystanek na końcu ulicy, którą jeździ KMK
Tak skromnie licząc, można się by było przyczepić do połowy nazw. A to tylko w powiedzmy bardziej zurbanizowanym obszarze. Na trasie 120 między przystankami Ojcowska Dworek a Tonie da się znaleźć "ale" do KAŻDEJ nazwy. Na całej Bieżanowskiej utrzymałyby się wyłącznie Cmentarz Prokocim i Duża Góra.
Nie tędy droga. Nazwę należy zmienić tylko jeżeli:
- jest niespójna z systemem nazewnictwa
- realnie wprowadza w błąd
Oczywiście, że nazwa Przybyszewskiego jest nie do końca precyzyjna. Czy też Bronowice. Ale powiem Wam coś w sekrecie - ludzie mają to naprawdę gdzieś. W Zielonkach 3 z 5 przystanków nazywają się od typów skrzyżowań. Jeden nazywa się po prostu Zielonki Skrzyżowanie. I trudno! Ludzie wiedzą, gdzie się znajdują. MKM-a w oczy kole, to jasne, mnie też. Ale naprawdę nie zmieniajmy nazwy Bronowice, która funkcjonuje od lat czterdziestych... Gdybyśmy zmienili nazwę przystanku Przybyszewskiego, prawdopodobnie naturalną reakcją byłoby "139 zmieniła trasę?". A ta nazwa w błąd nie wprowadza. Chełmońskiego Pętla jednak wprowadzało, szczególnie w świetle otwarcia innej pętli na tamtej ulicy.
Jedyne dwie nazwy, które znam i wymagają radykalnej zmiany nazwy to Plitza (bo dwa przystanki o tej samej nazwie to nie jest dobry pomysł) oraz Ojcowska Wągroda (bo słowo wągroda nie istnieje we współczesnej polszczyźnie). Mógłbym jeszcze dorzucić Czyżyny. Poza tym serio, nie zmieniajmy ludziom życia na siłę.
I tak na marginesie powiem, że parę lat temu wrzuciłem na pewne forum mieszkańców propozycję zmian układu linii. Dostałem pogróżki od mieszkańca jednego z osiedli, bo "zabrałem im linię i jestem oplaconym lobbystą" [nie żartuję]. Osiedle to dostało w projekcie dwukrotnie lepszą ofertę, ten człowiek nawet się o tym nie zorientował. Przeciętny człowiek naprawdę nie nadąża za zmianami.