- Tabor, przetargi, rozdysponowanie wozów, dane techniczne
-
tiross
- Znawca
- Otrzymał polubienie: 10 razy
Widziałem tylne wyświetlacze w nowych Solarisach, czuję się zawiedzony niewykorzystaniem ich potencjału. Nie dość że wyświetlacz jest mniejszy niż miejsce przewidziane na niego to i rozmiar liter nie powala.
Przy okazji będąc na Kombinacie, chcąc nie chcąc słyszałem jak „242” zbierał się do odjazdu, wg zapowiedzi głosowej jedzie do… Krzęcin Pętla

-
cynamon
- Znawca
- Polubił: 39 razy
- Otrzymał polubienie: 37 razy
Sposób zaprogramowania tych wyświetlaczy to naprawdę ogromny niewypał. Z przodu nie jest dużo lepiej. Numer jest duży i wyraźny, ale przy dłuższych nazwach krańcówek wygląda to naprawdę tragicznie. Tak nieczytelnego rozwiązania chyba jeszcze nigdzie nie widziałem.
-
fubukiers
- Specjalista
- Polubił: 5 razy
- Otrzymał polubienie: 26 razy
-
Kontakt:
Napis Górka Narodowa na przedniej tablicy jest mikroskopijny w nowych elektrykach. Nie wiem co ten pixel tam odwalił.
-
Tancin
- Znawca
- Polubił: 1 raz
Może i nie jest największy, ale na pewno lepszy niż ten duży, ale przewijany.
-
tiross
- Znawca
Pokłosiem zmiany nazw niektórych przystanków, w tym tych końcowych jest różne zaprogramowanie wyświetlaczy zewnętrznych. Jak wiadomo mają ograniczoną wielkość i tak: (widziałem tylko tylne) tegoroczny Solaris na 168 miał w górnej linijce Bronowice Wielkie, w dolnej Wschód. Górna linijka się przewijała. Natomiast na 501 widziałem: Bronowice w górnej linijce, Wielkie Wschód w dolnej - napis się nie przewijał. Nawiążę do swojej poprzedniej wypowiedzi, może zamiast tworzyć takie długie nazwy, które na dodatek są mało precyzyjne, po prostu Stawowa, skoro nazwa obiektu handlowego nie wchodzi w grę.
-
Stopiatka
- Pasażer
- Polubił: 4 razy
- Otrzymał polubienie: 17 razy
fubukiers pisze: 27 cze 2026, 12:43
Napis Górka Narodowa na przedniej tablicy jest mikroskopijny w nowych elektrykach. Nie wiem co ten pixel tam odwalił.
Czy Pixel w ostatniej dekadzie kiedykolwiek odwalił dobrą robotę, jeśli chodzi o SIP? Bo poza kasownikami, które są faktycznie innowacyjne i wyglądają nowocześnie, ich wyświetlacze zewnętrzne zawsze leżą. Mimo że ma się do czynienia z fabrycznie nowym autobusem, napis na tablicy jest albo mało wyraźny, albo ma beznadziejny font, który wizualnie dodaje pojazdowi lat. Wystarczy zobaczyć, jak wygląda R&G w najstarszych przegubach czwartej generacji i porównać tamte wyświetlacze z Pixelem z najnowszych dostaw. Nie wiem, czemu w MPK musi panować taka wolna amerykanka w kwestii sip – sprawy tak ważnej w KM dla tak dużego miasta. Raz dostajemy R&G, raz beznadziejną Novamedię, a raz Pixela. I potem każdy pojazd z innej parafii…
-
krawiec
- Specjalista
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 25 razy
Widziałem dzisiaj Bronowice Wielkie Wschód w jednej linijce w 511. Maskara, nawet z bliska trudno odczytać. Już lepsze były stare malowane tabliczki w Ikarusach.
-
tiross
- Znawca
Stopiatka pisze: 28 cze 2026, 13:38
Czy Pixel w ostatniej dekadzie kiedykolwiek odwalił dobrą robotę, jeśli chodzi o SIP? Bo poza kasownikami, które są faktycznie innowacyjne i wyglądają nowocześnie, ich wyświetlacze zewnętrzne zawsze leżą. Mimo że ma się do czynienia z fabrycznie nowym autobusem, napis na tablicy jest albo mało wyraźny, albo ma beznadziejny font, który wizualnie dodaje pojazdowi lat.
O ile w ogóle działa ten ich SIP. W DN083 przedni podsufitowy ekran migał nieregularnie, jakby jakiś kabel nie stykał, teraz widziałem DN095 na linii 144 (to wiem dzięki bocznemu wyświetlaczowi z lewej strony pojazdu), który miał zupełnie nieczynny tylny wyświetlacz.
-
krawiec
- Specjalista
- Otrzymał polubienie: 25 razy
Biorąc pod uwagę stan bus pasów, to nie dziwię się, że ekrany migają. Jadąc przez wiadukt na 29.XI trzeba mocno trzymać telefon, żeby nie wypadł, bo tak telepie.
-
ant_sm
- Specjalista
- Otrzymał polubienie: 38 razy
krawiec pisze: wczoraj, 22:09
Biorąc pod uwagę stan bus pasów, to nie dziwię się, że ekrany migają. Jadąc przez wiadukt na 29.XI trzeba mocno trzymać telefon, żeby nie wypadł, bo tak telepie.
Ale mówimy o nowych autobusach. Sam zauważyłem podobny problem w jednym wozie, a wsiadłem do pierwszego liniowego kursu na pętli w Kurdwanowie w dniu premiery. Więc ewidentnie problem leży chyba po stronie montażu/podłączenia urządzeń. Nie wspomnę o tym, że SIP różni się od tego w wozach z innych dostaw. Więc MPK niby robi według nowego wzoru, ale jednak nie do końca i znowu jest bałagan.
-
cynamon
- Znawca
- Polubił: 39 razy
- Otrzymał polubienie: 37 razy
Cały problem z MPK polega na tym, że oni wiele rzeczy robią nie do końca. Ustawienia SIPu, obecne innowacje w malaturze, podobnie jak wcześniejsze swobodne podejście do księgi identyfikacji wizualnej, brak małych bocznych wyświetlaczy dla niedowidzących w najnowszych Autosanach itp. Na „usprawiedliwienie” ich dodam, że to problem z miejskimi przewoźnikami, który występuje w wielu miastach (GOP/ZTM, Kielce, Gdańsk). Nigdy jednak nie zrozumiem dlaczego miasto od spółki w której ma udziały pewnych rzeczy nie jest w stanie skutecznie wyegzekwować.