Nazwy przystanków
- Bautosz
- Specjalista
- Polubił: 257 razy
- Otrzymał polubienie: 81 razy
Re: Nazwy przystanków
Tak sobie myślałem od dłuższego czasu odnośnie nazw przystanków w Bronowicach. Wielu z was wspominało o przystankach "Przybyszewskiego" i "Wesele". Ja bym zwrócił uwagę dodatkowo na ilość przystanków zawierających "Bronowice" z nazwie. Wymieniam: Bronowice, Bronowice SKA, Bronowice Małe, Bronowice Wielkie. Z historycznego punktu widzenia teren tj. Bronowice nie istniał. Tereny os. Widok to Bronowice Małe, tak samo jak rejon ul. Tetmajera. Bronowice Wielkie znajdują się po przeciwnej stronie ul. Pasternik. Dla mieszkańców termin "pętla w Bronowicach" oznacza przystanek "Bronowice Małe" (jeśli jest inaczej to proszę powiedzieć), z kolei pętla "Bronowice" jest znana jako "pętla przy Rydla" Śmiem twierdzić, że koncept Bronowic został wymyślony na potrzeby administracyjne. Do czego zmierzam? Otóż, uważam, że przystanek "Bronowice" ma myląca nazwę. Znajduję się on poza centrum dzielnicy Bronowice, czy któregokolwiek obszaru powiązanego z tą nazwą. Dodatkowo, mamy przystanek "Bronowice SKA", który bardziej odpowiada noszeniu "bronowickiej" nazwy, z racji na umiejscowienie przy stacji kolejowej o tej nazwie oraz w centrum komunikacyjnym Bronowic.
Odpowiednią nazwą dla przystanku "Bronowice" byłaby nazwa "Rydla". Pętla nie znajduję w żadnym konkretnym obszarze, żeby ją sklasyfikować. Jeśli chcielibyśmy ją nazwać po rejonie miasta, to skłaniałbym się bardziej do nazwy "Łobzów" lub "Bronowice Wschód" (chociaż brzmi absurdalnie).
Odnośnie dwóch wspominanych przezemnie przystanków. Co byście powiedzieli na przemianowanie "Wesela" na "Przybyszewskiego", a "Przybyszewskiego" na "Małe Błonia"?
Odpowiednią nazwą dla przystanku "Bronowice" byłaby nazwa "Rydla". Pętla nie znajduję w żadnym konkretnym obszarze, żeby ją sklasyfikować. Jeśli chcielibyśmy ją nazwać po rejonie miasta, to skłaniałbym się bardziej do nazwy "Łobzów" lub "Bronowice Wschód" (chociaż brzmi absurdalnie).
Odnośnie dwóch wspominanych przezemnie przystanków. Co byście powiedzieli na przemianowanie "Wesela" na "Przybyszewskiego", a "Przybyszewskiego" na "Małe Błonia"?
Można w wielu miejscach się czepiać. Np. nazwy przystanków: Szczyglice Autostrada, Rząska Autostrada są niepoprawne. Droga szybkiego ruchu nazwana tutaj "autostradą" to jest S52. Może to szczegół, ale w takim wypadku nazwy powinny brzmieć przykładowo: Szczyglice Wiadukt S52, Rząska Wiadukt S52 albo Rząska Cicha - od przecznicy.
-
Kuba Ciepły Guzik
- Miłośnik
- Polubił: 16 razy
- Otrzymał polubienie: 98 razy
A ja w ramach eksperymentu przejdę się przez wszystkie nazwy przystanków od Os. Piastów w stronę centrum.
Os. Piastów - pętla leży na os. Bohaterów Września
Piasta Kołodzieja - dlaczego akurat ten przystanek się tak nazywa, skoro przy tej ulicy są trzy przystanki?
Kleeberga - trudno się doczepić
Dunikowskiego - przystanek leży ponad 100 metrów od tej ulicy, za to tuż obok Samorządowej i na Mikołajczyka
Rondo Hipokratesa - ok
DH Wanda - można się kłócić, dlaczego nie Rondo Maczka
Rondo Kocmyrzowskie, Bieńczycka, Rondo Czyżyńskie - ok
Czyżyny - dlaczego nazwa dzielnicy na takim przystanku
Stella-Sawickiego - skąd nazwa długiej ulicy w takim miejscu?
AKF/PK - ok
Muzeum Lotnictwa - przystanek leży prawie pół kilometra od tego budynku
Wieczysta - to nie jest jedyny przystanek na tym osiedlu
Białucha - przystanek od nazwy długiej rzeki
Cystersów - przystanek na końcu ulicy, którą jeździ KMK
Tak skromnie licząc, można się by było przyczepić do połowy nazw. A to tylko w powiedzmy bardziej zurbanizowanym obszarze. Na trasie 120 między przystankami Ojcowska Dworek a Tonie da się znaleźć "ale" do KAŻDEJ nazwy. Na całej Bieżanowskiej utrzymałyby się wyłącznie Cmentarz Prokocim i Duża Góra.
Nie tędy droga. Nazwę należy zmienić tylko jeżeli:
- jest niespójna z systemem nazewnictwa
- realnie wprowadza w błąd
Oczywiście, że nazwa Przybyszewskiego jest nie do końca precyzyjna. Czy też Bronowice. Ale powiem Wam coś w sekrecie - ludzie mają to naprawdę gdzieś. W Zielonkach 3 z 5 przystanków nazywają się od typów skrzyżowań. Jeden nazywa się po prostu Zielonki Skrzyżowanie. I trudno! Ludzie wiedzą, gdzie się znajdują. MKM-a w oczy kole, to jasne, mnie też. Ale naprawdę nie zmieniajmy nazwy Bronowice, która funkcjonuje od lat czterdziestych... Gdybyśmy zmienili nazwę przystanku Przybyszewskiego, prawdopodobnie naturalną reakcją byłoby "139 zmieniła trasę?". A ta nazwa w błąd nie wprowadza. Chełmońskiego Pętla jednak wprowadzało, szczególnie w świetle otwarcia innej pętli na tamtej ulicy.
Jedyne dwie nazwy, które znam i wymagają radykalnej zmiany nazwy to Plitza (bo dwa przystanki o tej samej nazwie to nie jest dobry pomysł) oraz Ojcowska Wągroda (bo słowo wągroda nie istnieje we współczesnej polszczyźnie). Mógłbym jeszcze dorzucić Czyżyny. Poza tym serio, nie zmieniajmy ludziom życia na siłę.
I tak na marginesie powiem, że parę lat temu wrzuciłem na pewne forum mieszkańców propozycję zmian układu linii. Dostałem pogróżki od mieszkańca jednego z osiedli, bo "zabrałem im linię i jestem oplaconym lobbystą" [nie żartuję]. Osiedle to dostało w projekcie dwukrotnie lepszą ofertę, ten człowiek nawet się o tym nie zorientował. Przeciętny człowiek naprawdę nie nadąża za zmianami.
Piasta Kołodzieja - dlaczego akurat ten przystanek się tak nazywa, skoro przy tej ulicy są trzy przystanki?
Dunikowskiego - przystanek leży ponad 100 metrów od tej ulicy, za to tuż obok Samorządowej i na Mikołajczyka
Rondo Hipokratesa - ok
AKF/PK - ok
Tak skromnie licząc, można się by było przyczepić do połowy nazw. A to tylko w powiedzmy bardziej zurbanizowanym obszarze. Na trasie 120 między przystankami Ojcowska Dworek a Tonie da się znaleźć "ale" do KAŻDEJ nazwy. Na całej Bieżanowskiej utrzymałyby się wyłącznie Cmentarz Prokocim i Duża Góra.
Oczywiście, że nazwa Przybyszewskiego jest nie do końca precyzyjna. Czy też Bronowice. Ale powiem Wam coś w sekrecie - ludzie mają to naprawdę gdzieś. W Zielonkach 3 z 5 przystanków nazywają się od typów skrzyżowań. Jeden nazywa się po prostu Zielonki Skrzyżowanie. I trudno! Ludzie wiedzą, gdzie się znajdują. MKM-a w oczy kole, to jasne, mnie też. Ale naprawdę nie zmieniajmy nazwy Bronowice, która funkcjonuje od lat czterdziestych... Gdybyśmy zmienili nazwę przystanku Przybyszewskiego, prawdopodobnie naturalną reakcją byłoby "139 zmieniła trasę?". A ta nazwa w błąd nie wprowadza. Chełmońskiego Pętla jednak wprowadzało, szczególnie w świetle otwarcia innej pętli na tamtej ulicy.
Jedyne dwie nazwy, które znam i wymagają radykalnej zmiany nazwy to Plitza (bo dwa przystanki o tej samej nazwie to nie jest dobry pomysł) oraz Ojcowska Wągroda (bo słowo wągroda nie istnieje we współczesnej polszczyźnie). Mógłbym jeszcze dorzucić Czyżyny. Poza tym serio, nie zmieniajmy ludziom życia na siłę.
I tak na marginesie powiem, że parę lat temu wrzuciłem na pewne forum mieszkańców propozycję zmian układu linii. Dostałem pogróżki od mieszkańca jednego z osiedli, bo "zabrałem im linię i jestem oplaconym lobbystą" [nie żartuję]. Osiedle to dostało w projekcie dwukrotnie lepszą ofertę, ten człowiek nawet się o tym nie zorientował. Przeciętny człowiek naprawdę nie nadąża za zmianami.
-
clash
- Znawca
- Polubił: 8 razy
- Otrzymał polubienie: 75 razy
Masz rację. Pętla leży na Bohaterów Września ale autobusowa już na Piastów więc musi być ta spójność. A autobus dojeżdżał tam chyba wcześniej niż tramwaj.Kuba Ciepły Guzik pisze: 26 cze 2026, 21:12 A ja w ramach eksperymentu przejdę się przez wszystkie nazwy przystanków od Os. Piastów w stronę centrum.
Rondo Hipokratesa - ok
AKF/PK - ok
Tak samo Piasta Kołodzieja - najpierw był przystanek autobusowy i nazwa słuszna bo zaraz po wyjeździe z osiedla na główną drogę. Tramwajowy był od początku trochę wyżej - na wysokości następnego wjazdu w osiedle
Kleberga - ulica znana tylko z tego że jest nazwą przystanku. Nawet KM nią nie jeździ, a sam przystanek jest właściwie na R. Piastowskim
Co do nazw wewnątrz osiedla to też nazwy nic nie mówiące
Popielidów - tu powinno być Piastów szkoła
Kruszwicka - też przystanek w środku ulicy - kiedyś nazywał się sklep sportowy - mogło by to być mistrzejowice nowe północ
Dunikowskiego - Ta ulica też jest znana tylko z nazwy przystanku. Jak dla mnie powinno być to os. Kalinowe
DH Wanda - Nazwa też bardzo stara i nie wiem czy dawniej to rondo miało patronat gen. Maczka
Bieńczycka - to też taka nazwa w środku ulicy więc nic nie mówiąca
Czyżyny - okalające przystanki mają bardziej charakterystyczne nazwy więc tu chyba nic innego nikt nie wymyślił
Stelle - Sawickiego - no to akurat badzo ważna przecznica
Muzeum Lotnictwa - owszem jest kawałek do przejścia ale jest to najbliższy dojazd do tej placówki
-
Kuba Ciepły Guzik
- Miłośnik
- Polubił: 16 razy
- Otrzymał polubienie: 98 razy
A mi właśnie chodziło o to, że przyczepić się można do połowy nazw, więc zmienianie każdej kolejnej jest po prostu walką z wiatrakami. Jeśli tylko będziemy nadawać nazwy od ulic (które z definicji są obiektami liniowymi), co jest oczywistością, to zawsze wpadniemy na jeden z dwóch problemów:
- niejednoznaczność - z daną ulicą powiązany jest więcej niż jeden przystanek;
- niejasność - dana ulica znana jest tylko z tego przystanku.
To jest nie do rozwiązania. A pasażerowi naprawdę nie robi różnicy, czy pętla na Piastów nazywa się "Os. Piastów", czy "Os. Bohaterów Września". Dlatego szukanie za wszelką cenę idealnej nazwy jest nonsensem.
Jest takie ładne szwedzkie słówko lagom, które oznacza "w sam raz", "wystarczająco dobre, nie zmieniać". I w zbiorkomie ono zaskakująco często wskazuje kierunek zmian.
- niejednoznaczność - z daną ulicą powiązany jest więcej niż jeden przystanek;
- niejasność - dana ulica znana jest tylko z tego przystanku.
To jest nie do rozwiązania. A pasażerowi naprawdę nie robi różnicy, czy pętla na Piastów nazywa się "Os. Piastów", czy "Os. Bohaterów Września". Dlatego szukanie za wszelką cenę idealnej nazwy jest nonsensem.
Jest takie ładne szwedzkie słówko lagom, które oznacza "w sam raz", "wystarczająco dobre, nie zmieniać". I w zbiorkomie ono zaskakująco często wskazuje kierunek zmian.
-
Stopiatka
- Pasażer
- Polubił: 4 razy
- Otrzymał polubienie: 15 razy
Pełna zgoda.Mr. Passenger pisze: 22 cze 2026, 22:24 Czy "Chełmońskiego Pętla" nie może nazywać się po prostu "Galeria Bronowice"? Skoro mamy "Bonarkę" i "Park Wodny" to chyba z GB nie byłoby problemu. Zresztą kombinowanie z nazwami kierunków geograficznych przypomina mi twórczość lat 90. i 00.
Bardzo nie lubię postawy, że na wszystkim trzeba zarobić. Typowo urzędowe i polskie podejście. Jestem pewny, że w innych krajach nie byłoby dyskusji na taki temat. :/
Jakoś nie przypominam sobie, żeby śp. Plaza płaciła miastu za nazwę przystanku.
Nazewnictwo powinno być intuicyjne i jak najszybciej naprowadzać pasażera na skojarzenie, w jakim miejscu się znajduje.
Nie sądzę, żeby nazwa Galeria Bronowice wprowadzała nadmierny komercjalizm. Rozumiałbym kontrowersje, gdyby przystanek nazywał się np. CH Auchan Bronowice (gdzie Auchan to kotwica i twórca galerii), ale obecna nazwa jest w pełni neutralna. Nie dość, że jasno wskazuje na dzielnicę, to rezygnuje z natrętnego marketingu. Mówimy przecież o najważniejszym obiekcie handlowym w tej części miasta, a właściwie o całym kompleksie, bo poza dużą galerią z hipermarketem obok mamy Ikeę, Makro, dwa markety budowlane i sporo mniejszych sklepów. Próba usuwania takich nazw tylko dlatego, że dany obiekt nie chce płacić haraczu za tabliczkę, to działanie na szkodę pasażerów, które tylko wprowadza niepotrzebny chaos informacyjny.
Zresztą sami mieszkańcy mnóstwo razy wskazywali też na to, że dodawanie kierunków geograficznych do nazw przystanków wcale nie poprawia orientacji, np. na Górce Narodowej. Przez wiele lat, poza zwykłą Górką Narodową przy Bociana (ówczesna pętla dla 164 i 169), funkcjonowała Górka Narodowa Wschód (dzisiejsze Os. Gotyk). W planach była nawet Górka Narodowa Zachód po wybudowaniu pętli przy Zauchy, ale ten pomysł ostatecznie nie wypalił, bo nie puszczono tam żadnej linii autobusowej.
Kurde, to czekam na “Zamek Królewski na Wawelu” zamiast “Wawel”Kuba Ciepły Guzik pisze: 23 cze 2026, 20:13 Zmiany typu Dąbka czy Arka Pana to nic innego niż dostosowanie nazw przystanków do polityki miejskiej. Jest napisane wprost (przepraszam, nie mam dokumentu pod ręką), że używa się pełnych nazw obiektów…
-
Fortissimo
- Pasażer
- Polubił: 12 razy
- Otrzymał polubienie: 24 razy
A wiesz, identyczny przykład przyszedł mi do głowy jak pisałem swojego posta
Tylko potem ogarnąłem, że nazwa przystanku jednak pewnie pochodzi od wzgórza
- Bautosz
- Specjalista
Przyznam że twój punkt widzenia odnośnie przystanków "Wesele" i "Przybyszewskiego" jest sensowny i przekonujący aby zostawić te miejsca w spokoju. Jednocześnie chcę zauważyć, że ZTP często zmienia nazwy przystanków na siłę (np. Kordylewskiego > Teatr Variete lub Basztowa LOT > Stary Kleparz, zamiast po prostu "Basztowa") i ludzie jakoś się przyzwyczajają. Ale może nie zrównujmy naszych pomysłów do poziomu pomysłów pracowników ZTP. Odnośnie "Bronowic" argument, że ta nazwa funkcjonuje od lat 40. mnie nie przekonuje. W latach 40. aż do otwarcia pętli na os. Widok ta nazwa miała sens, ponieważ była najbliżej Bronowic Małych i pojazd posiadający napis "Bronowice" jasno mówił o tym dokąd zmierza. Obecnie: pętla znajduje się na obrzeżu dzielnicy "Bronowice" podczas gdy mamy już przystanek noszący niemalże identyczną nazwę (Bronowice SKA), który lepiej odpowiada lokalizacji. Z mojego punktu widzenia jest to kompletnie nieintuicyjne. Mówię to jako osoba która jest związana z Bronowicami Małymi i dla której Bronowice to potoczna nazwa obszaru Widoku, Widoku-Zarzecze, Tetmajera. Myślę, że wiele osób mogłoby podzielić ten punkt widzenia. Nie raz musiałem uściślać o którą pętlę mi chodzi, ponieważ dla większości ludzi "Bronowice Małe" to "pętla w Bronowicach", a "Bronowice" to "pętla przy Rydla". Już nie przedłużając, po prostu nie widzę logiki i jakichkolwiek korzyści z takiego nazewnictwa.Kuba Ciepły Guzik pisze: 26 cze 2026, 21:12 A ja w ramach eksperymentu przejdę się przez wszystkie nazwy przystanków od Os. Piastów w stronę centrum.
Rondo Hipokratesa - ok
AKF/PK - ok
-
Stopiatka
- Pasażer
- Polubił: 4 razy
- Otrzymał polubienie: 15 razy
Akurat zmiana ze Starym Kleparzem na plus, bo skoro jednak przez parę dekad był przystanek Nowy Kleparz, to Stary również powinien zostać wyszczególniony – zwłaszcza że faktycznie znajduje się on tuż przy tym przystanku. Przy ulicy Basztowej są też przystanki Teatr Słowackiego, więc w tym przypadku dobrze, że dla tej lokalizacji wybrano właśnie nazwę Stary Kleparz.Bautosz pisze: dzisiaj, 10:52 Przyznam że twój punkt widzenia odnośnie przystanków "Wesele" i "Przybyszewskiego" jest sensowny i przekonujący aby zostawić te miejsca w spokoju. Jednocześnie chcę zauważyć że ZTP często zmienia nazwy przystanków na siłę (np. Kordylewskiego > Teatr Variete lub Basztowa LOT > Stary Kleparz, zamiast po prostu "Basztowa") i ludzie jakoś się przyzwyczajają. Ale może nie zrównujmy naszych pomysłów do poziomu pomysłów pracowników ZTP.
Tutaj zgoda, natomiast mam informacje, że ten stan rzeczy ma się zmienić po wybudowaniu dworca autobusowego przy Bronowicach SKA. Wtedy cały ten hub przesiadkowy ma stać się „Bronowicami SKA P+R”, „Bronowice Małe” mają pozostać przy obecnej nazwie, a pętla, która obecnie nosi nazwę „Bronowice”, ma zmienić nazwę na „Bronowicka”. Od razu mówię, że nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania i mam nadzieję, że ktoś w ZTP zda sobie sprawę z tego, że będzie to tworzyć dezorientację wśród pasażerów do czasu zakończenia budowy dworca przy przystanku kolejowym.Bautosz pisze: dzisiaj, 10:52 Odnośnie "Bronowic" argument że ta nazwa funkcjonuje od lat 40. mnie nie przekonuje. W latach 40. aż do otwarcia pętli na os. Widok ta nazwa miała sens ponieważ była najbliżej Bronowic Małych i pojazd posiadający napis "Bronowice" jasno mówił o tym dokąd zmierza. Obecnie: pętla znajduje się na obrzeżu dzielnicy "Bronowice" podczas gdy mamy już przystanek noszący niemalże identyczną nazwę (Bronowice SKA) która lepiej odpowiada lokalizacji. Z mojego punktu widzenia jest to kompletnie nieintuicyjne. Mówię to jako osoba która jest związana z Bronowicami Małymi i dla której Bronowice to potoczna nazwa obszaru Widoku-Widoku-Zarzecze-Tetmajera. Myślę że wiele osób mogłoby podzielić ten punkt widzenia. Nie raz musiałem uściślać o którą pętlę mi chodzi ponieważ dla większości ludzi "Bronowice Małe" to "pętla w Bronowicach" a "Bronowice" to "pętla przy Rydla". Już nie przedłużając po prostu nie widzę logiki i jakichkolwiek korzyści z takiego nazewnictwa.
- Bautosz
- Specjalista
Rozumiem i podzielam ten punkt widzenia. Jednak przyjmując kryterium Kuby, taka zmiana była niepotrzebna (przynajmniej tak to rozumiem). Z mojego osobistego punktu widzenia również wolę taką nazwę.Stopiatka pisze: dzisiaj, 13:29 Akurat zmiana ze Starym Kleparzem na plus, bo skoro jednak przez parę dekad był przystanek Nowy Kleparz, to Stary również powinien zostać wyszczególniony – zwłaszcza że faktycznie znajduje się on tuż przy tym przystanku. Przy ulicy Basztowej są też przystanki Teatr Słowackiego, więc w tym przypadku dobrze, że dla tej lokalizacji wybrano właśnie nazwę Stary Kleparz.
Nie jestem przekonany co do "Bronowickiej". Na tym obszarze zdecydowanie lepiej nazywać przystanki według przecznic. Dodatkowo, pętla przy Rydla nie znajduje się nawet na jednym z końców tej ulicy.Tutaj zgoda, natomiast mam informacje, że ten stan rzeczy ma się zmienić po wybudowaniu dworca autobusowego przy Bronowicach SKA. Wtedy cały ten hub przesiadkowy ma stać się „Bronowicami SKA P+R”, „Bronowice Małe” mają pozostać przy obecnej nazwie, a pętla, która obecnie nosi nazwę „Bronowice”, ma zmienić nazwę na „Bronowicka”. Od razu mówię, że nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania i mam nadzieję, że ktoś w ZTP zda sobie sprawę z tego, że będzie to tworzyć dezorientację wśród pasażerów do czasu zakończenia budowy dworca przy przystanku kolejowym.
-
Tramwajolog14
- Ekspert
- Polubił: 158 razy
- Otrzymał polubienie: 55 razy
Nazwy pętli powinny pochodzić od obszaru, na którym się ona znajduje, nie od ulicy. Pętla przy Rydla znajduje się w Bronowicach i funkcjonuje tak od zawsze, więc osobiście nie widzę sensu jej zmieniania, a już na pewno nie na nazwę ulicy.
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 388 razy
- Otrzymał polubienie: 270 razy
Nazwanie tej pętli "Rydla" może i byłoby wskazane dla osób mieszkających w danym rejonie ale one i tak wiedzą gdzie jest jaki przystanek. Z drugiej strony jak ktoś w Czyżynach zobaczy tramwaj jadący w kierunku "Rydla" to całkiem prawdopodobne że nie będzie wiedział gdzie ta mała uliczka się znajduje (casus Czerwonych Maków, każdy musi to raz sprawdzić).Bautosz pisze: dzisiaj, 14:02 Rozumiem i podzielam ten punkt widzenia. Jednak przyjmując kryterium Kuby, taka zmiana była niepotrzebna (przynjamniej tak to rozumiem). Z mojego osobistego punktu widzenia również wolę taką nazwę.
Nie jestem przekonany co do "Bronowickiej". Na tym obszarze zdecydowanie lepiej nazywać przystanki według przecznic. Dodatkowo, pętla przy Rydla nie znajduje się nawet na jednym z końców tej ulicy.
Ja się zaś zapytam: po co zmieniać? Działa = nie ruszaj. Niestety, nazwa pętli nie może jednocześnie być precyzyjna (proponowane "Rydla", optymalne dla mieszkańców tego rejonu) i wskazująca na ogólny rejon miasta (obecne "Bronowice", optymalne dla reszty miasta). Tutaj "Bronowicka" jest raczej słabym pomysłem, bo może i nazwa nawiązuje do Bronowic, ale też z nazwami ulic to jest tak, że nigdy nie można być pewnym. Na przykład "Pleszowska" znajduje się na Prądniku, nawet 172 ma przystanek na Opolskiej o takiej nazwie. Po co więc komplikować, aby rozwiązać problem mniejszy od spowodowanych przez tę komplikację?
Wracając do działa = nie ruszaj - przecież działa. Owszem, mówi się "pętla przy Rydla", i po problemie. Większy problem jest z przystankiem "Bronowice SKA" (wkrótce zresztą jeszcze gorsze "Bronowice SKA P+R") - ten przystanek nie jest pętlą, a i nikt nie powie "wsiadam do tramwaju na Bronowicach niedaleko przystanku SKA" albo "...niedaleko parkingu P+R", raczej się powie "wsiadam na wiadukcie na Balickiej". Ale niestety ktoś ma jakiś fetysz dodawania tych "SKA" / "P+R" do przystanków, może się to zmieni wraz z nowym prezydentem...
PS. U mnie to się mówi "stara pętla (w Bronowicach)" oraz "pętla na Widoku" (/ "...na os. Widok").
-
Fortissimo
- Pasażer
- Polubił: 12 razy
- Otrzymał polubienie: 24 razy
Właściwie jedyne (acz słuszne) uzasadnienie zmiany jest takie, że "Bronowice", "Bronowice Małe" i "Bronowice SKA (P+R)" w niewielkiej odległości od siebie mogą powodować dezorientację nie dla mieszkańców (jak działa - nie ruszać), a dla turystów, zarówno z Polski jak i z zagranicy.
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 388 razy
- Otrzymał polubienie: 270 razy
Nadal, należy zmienić bezsensowną nazwę "Bronowice SKA (P+R)" z powrotem na Balicka Wiadukt.Fortissimo pisze: dzisiaj, 15:54 Właściwie jedyne (acz słuszne) uzasadnienie zmiany jest takie, że "Bronowice", "Bronowice Małe" i "Bronowice SKA (P+R)" w niewielkiej odległości od siebie mogą powodować dezorientację nie dla mieszkańców (jak działa - nie ruszać), a dla turystów, zarówno z Polski jak i z zagranicy.
Albo można zmienić nazwę "Wesele" na Bronowicka