Nazwy przystanków

- Bilety, działalność Miejskich Jednostek, pozostałe tematy związane z krakowską komunikacją miejską
Kuba Ciepły Guzik
Miłośnik
Polubił: 15 razy
Otrzymał  polubienie: 97 razy

Re: Nazwy przystanków

Post autor: Kuba Ciepły Guzik » dzisiaj, 18:03

Bautosz pisze: dzisiaj, 10:52 Jednocześnie chcę zauważyć, że ZTP często zmienia nazwy przystanków na siłę (np. Kordylewskiego > Teatr Variete lub Basztowa LOT > Stary Kleparz, zamiast po prostu "Basztowa") i ludzie jakoś się przyzwyczajają.
Nie mówię, że się całkiem nie zgadzam, ale podałeś niewłaściwe przykłady ;) Teatr Varieté to z tego co mi wiadomo jak najbardziej nazwa komercyjna (i raczej nieźle na tym wychodzą, bo mało kto by o nim wiedział bez tego), z kolei w kwestii Starego Kleparza była nawet sonda miejska, a nazwa "Basztowa LOT" nie była właściwa o tyle, że LOTu już tam nie było.
Bautosz pisze: dzisiaj, 10:52 Nieraz musiałem uściślać o którą pętlę mi chodzi, ponieważ dla większości ludzi "Bronowice Małe" to "pętla w Bronowicach", a "Bronowice" to "pętla przy Rydla". Już nie przedłużając, po prostu nie widzę logiki i jakichkolwiek korzyści z takiego nazewnictwa.
Z tym się mi łatwiej zgodzić. Tyle, że niestety ciężko o nazwę pętli przy Rydla. Najbardziej by mnie przekonywały chyba "Stare Bronowice", bo generalnie powinno się unikać nazw pętli dla linii magistralnych bez nazwy osiedla/obszaru. "Łobzów" nie pasuje, bo realnie może się mylić z Łobzowem SKA; "Stara Krowodrza" może mylić się z Krowodrzą Górką. To wszystko nie jest łatwe, być może tutaj przydałaby się sonda jak w przypadku Basztowej.
Bautosz pisze: dzisiaj, 14:02 Rozumiem i podzielam ten punkt widzenia. Jednak przyjmując kryterium Kuby, taka zmiana była niepotrzebna (przynajmniej tak to rozumiem). Z mojego osobistego punktu widzenia również wolę taką nazwę.
Gdyby przystanek nazywał się "Basztowa", to zmiana nazwy byłaby zbędna. Ale no właśnie LOTu tam już nie ma.
Ydhflx pisze: dzisiaj, 15:18 całkiem prawdopodobne że nie będzie wiedział gdzie ta mała uliczka się znajduje (casus Czerwonych Maków, każdy musi to raz sprawdzić).
Paradoksalnie przez te niecałe 15 lat ta nazwa coraz bardziej staje się nazwą geograficzną tamtego obszaru, jeśli już nią nie jest... Mały Płaszów już z nazwy ulicy stał się realnie nazwą całego osiedla.
Ydhflx pisze: dzisiaj, 15:18 Większy problem jest z przystankiem "Bronowice SKA" (wkrótce zresztą jeszcze gorsze "Bronowice SKA P+R") - ten przystanek nie jest pętlą, a i nikt nie powie "wsiadam do tramwaju na Bronowicach niedaleko przystanku SKA" albo "...niedaleko parkingu P+R", raczej się powie "wsiadam na wiadukcie na Balickiej". Ale niestety ktoś ma jakiś fetysz dodawania tych "SKA" / "P+R" do przystanków, może się to zmieni wraz z nowym prezydentem...
Rozdzieliłbym P+R oraz SKA. Realnie każdy, kto z P+R ma skorzystać nieprzesadnie potrzebuje informacji o tym w nazwie przystanku, bo skoro jedzie KMK, to już to zrobił. Aczkolwiek przypadkowy pasażer o możliwości przesiadki na SKA nie musi mieć świadomości, dlatego SKA bym zostawił. Szczególnie będzie mieć to znaczenie po wydłużeniu trasy na os. Piastów (jak inaczej rozróżnić obie pętle?), ale ma też przy np. otwieraniu nowych przystanków kolejowych.

Żeby też nie było wątpliwości, sam nie potrafię zrozumieć niektórych zmian nazw, np. Archiwum UMK > Ogłęczyzna wyjaśnić nie potrafię. Choć spodziewam się, że mógł to być lobbing rady dzielnicy.

Fortissimo
Pasażer
Polubił: 12 razy
Otrzymał  polubienie: 24 razy

Post autor: Fortissimo » dzisiaj, 18:30

Ydhflx pisze: dzisiaj, 16:01 Nadal, należy zmienić bezsensowną nazwę "Bronowice SKA (P+R)" z powrotem na Balicka Wiadukt.

Albo można zmienić nazwę "Wesele" na Bronowicka :evil:
To byłby dobry pomysł, ale sytuację należy interpretować w kontekście całego miasta. Jeśli przyjęliśmy konwencję, że przy przystankach kolejowych dajemy nazwę przystanku "[PRZYSTANEK BEZ "KRAKÓW"] SKA", to przy niej zostańmy, podobnie z członem "P+R".

Awatar użytkownika
LLoan
Moderator globalny
Polubił: 62 razy
Otrzymał  polubienie: 197 razy

Post autor: LLoan » 8 min temu

Kuba Ciepły Guzik pisze: dzisiaj, 18:03 Żeby też nie było wątpliwości, sam nie potrafię zrozumieć niektórych zmian nazw, np. Archiwum UMK > Ogłęczyzna wyjaśnić nie potrafię. Choć spodziewam się, że mógł to być lobbing rady dzielnicy.
Archiwum UMK doszczętnie spłonęło i część budynku, która pozostała, nie funkcjonuje. Choć sama nowa nazwa rzeczywiście mało pasuje, od ul. Ogłęczyzna znajduje się blisko 200 metrów.

ODPOWIEDZ