Lub po prostu, linia "122" pojawiła się 22 lata przed linią "202", więc przystanki przy skrzyżowaniu dla "122" były obecne też odpowiednio wcześniej, a w latach 80 i 90, nikomu się przystanku przenosić nie chciało (lub nikt nie myślał wtedy by ułatwić podróż). Przystanek na Morcinka był zresztą w bezpieczniejszej lokalizacji, nie był tak ciasny i przy samej ruchliwej drodze jak ten przy Kocmyrzowskiej, przy której nie było za bardzo miejsca na wiatę przystankową (wystarczy spojrzeć, że sam peron dawniej był zarośnięty a jego szerokość nie przekraczała dwóch płyt chodnikowych), dziś też zbyt wiele miejsca nie ma, ale jakoś upchano taką z odzysku. Teorię mam na to taką, że chciano zminimalizować zatory na Kocmyrzowskiej spowodowane zatrzymującym się autobusem (nie ma tam zatoczki), dodatkowo jest ciasno i przejście dla pieszych wypada za tyłem stojącego autobusu. Ile razy jadę w kierunku Prus i stoi autobus na tamtym przystanku, hamuję do zera spodziewając się pieszego wychodzącego zza pojazdu, nie jest zbyt szczęśliwe miejsce, mając dodatkowo na uwadze ruchliwość tej drogi.Kaszmir pisze: 08 mar 2026, 14:07 To może być rozwiązanie zagadki! Być może z pewnych względów chciano, by "122" miało właśnie przystanek stały, a "202" n/ż (np. dużo mniej osób wsiadało do "202"). Osobne słupki mogły to rozwiązać.
Os. Na Stoku, Wzgórza Krzesławickie, Zesławice
-
tiross
- Znawca
- Otrzymał polubienie: 10 razy
Re: Os. Na Stoku, Wzgórza Krzesławickie, Zesławice
-
Tomek01821
- Pasażer
Ponieważ wraz z sąsiadami powstających bloków mocno walczyliśmy o linię w kierunku Mistrzejowic kilka lat. W kontekście przebudowy skrzyżowania ul. Kantorowickiej i Morcinka, a tym samym przesunięciem pary przystanków i dodatkową parą w okolicy ul. Morcinka 80 będziemy mocno na niekorzyść. Zamiast przystanku pod nosem i szybszym dojazdem do planowanego atutu lub w drugą stronę, będziemy nadkładać drogi. Będziemy mocno protestować bo dla nas zmiana w myśl zasady zróbmy innym gorzej, ale ja chcę mieć lepiej. Obecny układ nie jest idealny, ale najlepszy możliwy.Kaszmir pisze: 24 lut 2026, 10:37 Czy dasz radę rozwinąć tę myśl, dlaczego byście protestowali? Akurat gdyby udało się (jakoś) skierować "198" od Zesławic przez osiedle prosto do Zakola to wg mnie pasażerowie wyszliby na plus - skróciłby się czas dojazdu "198" z Zesławic do Wzgórz Krzesławickich, do tego na nowym odcinku można by wyznaczyć przystanki dzięki czemu mieszkańcy dalszych bloków zyskaliby bliski dostęp do km.
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 271 razy
- Otrzymał polubienie: 653 razy
- Kontakt:
Chyba rozumiem. W obecnym układzie mogłoby się wydawać, że na nowej trasie "198" nie ominie żadnego z obecnych przystanków. Natomiast rzeczywiście, jeśli dojdzie ten planowany w rejonie Morcinka 80, to wtedy ta okolica byłaby stratna.Tomek01821 pisze: 28 mar 2026, 10:20Ponieważ wraz z sąsiadami powstających bloków mocno walczyliśmy o linię w kierunku Mistrzejowic kilka lat. W kontekście przebudowy skrzyżowania ul. Kantorowickiej i Morcinka, a tym samym przesunięciem pary przystanków i dodatkową parą w okolicy ul. Morcinka 80 będziemy mocno na niekorzyść. Zamiast przystanku pod nosem i szybszym dojazdem do planowanego atutu lub w drugą stronę, będziemy nadkładać drogi. Będziemy mocno protestować bo dla nas zmiana w myśl zasady zróbmy innym gorzej, ale ja chcę mieć lepiej. Obecny układ nie jest idealny, ale najlepszy możliwy.
Swoją drogą, gdyby "198" na obecnej trasie dostało częstotliwość f20, to może do przemyślenia czy na Zakole nie powinien wjeżdżać tylko co drugi kurs, czyli z f40. Dotychczas taka mniej więcej była tam oferta (w szczególności "422" miało f40), a zawsze to przyspieszyłoby dojazd Zesławicom do Wzgórz przynajmniej na co drugim kursie. Tylko głośno myślę.
-
kucyk
- Ekspert
- Polubił: 19 razy
- Otrzymał polubienie: 186 razy
Krakowiaków na "4" jeszcze nie uświadczymy przez jakiś czas. Dla długich tramwajów nie wystarcza prądu. Czy Krakowiaki wrócą na tę trasę?
Źródło: https://lovekrakow.pl/dla-dlugich-tramw ... a-te-traseJak mówi, Tauron ma teraz złożyć wniosek o pozwolenie na budowę przyłącza do podstacji.
To wciąż jednak etap dokumentów, więc na powrót Krakowiaków trzeba będzie jeszcze poczekać. Oficjalne terminy nie padają.
- gadolin
- Miłośnik
- Polubił: 11 razy
- Otrzymał polubienie: 24 razy
Uważam, że słupki Darwina 03 i 04 powinny należeć do zespołu przystankowego Jarzębiny. Raz się złapałam, że chcąc przesiąść się z tramwaju na autobus wysiadłam na Darwina, a tu 300m do przespacerowania.
-
scyzor663
- Ekspert
- Polubił: 51 razy
- Otrzymał polubienie: 215 razy
To ewidentny błąd wynikający z kwestii historycznej kiedy to przystanek autobusowy był bliżej skrzyżowania i jednocześnie przystanek tramwajowy też był w innym miejscu. Teraz naturalnie mamy dwa zespoły przystankowe i nazwa powinna być zmieniona tak jak piszesz.gadolin pisze: 28 maja 2026, 11:57 Uważam, że słupki Darwina 03 i 04 powinny należeć do zespołu przystankowego Jarzębiny. Raz się złapałam, że chcąc przesiąść się z tramwaju na autobus wysiadłam na Darwina, a tu 300m do przespacerowania.
Może czekają na oficjalne zakończenie przebudowy Kocmyrzowskiej i zmiany autobusowe w okolicy.
Ma ktos moze jakies akutalizacje co z otwarciem petli autobusowej, zmianami rozkladu, otwarciem Kocmyrzowskiej? Wszystko ucichlo...
-
scyzor663
- Ekspert
- Polubił: 51 razy
- Otrzymał polubienie: 215 razy
Podobno "po wakacjach". Były plotki, że na wakacje ale raczej nie sądzę żeby zdążyli. Dwa pasy mają otworzyć i uruchomić światła w poniedziałek (22.06).Mercy pisze: 19 cze 2026, 6:35 Ma ktos moze jakies akutalizacje co z otwarciem petli autobusowej, zmianami rozkladu, otwarciem Kocmyrzowskiej? Wszystko ucichlo...
- Pokrzywa
- Ekspert
- Polubił: 118 razy
- Otrzymał polubienie: 98 razy
Oddania inwestycji są jak loty w kosmos - w okienku koniec sierpnia-początek września kąt nachylenia kuli ziemskiej jest optymalny żeby puścić więcej kursów i niestety można to robić wyłącznie wtedy
ona/jej
Jeśli dobrze widzę to aktualnie na linii 198 na 4 brygady mamy 3 większe autobusy czyli rezerwy? Czyli tylko jedna brygada wykonuje wjazdy kieszonkowe? W takim razie ciekawi mnie czy Mobilis ma płacone za brak realizacji tych wjazdów? Zastanawia mnie też że nikt nie protestuje z powodu braku obsługi tych dwóch punktów.
- LLoan
- Moderator globalny
- Polubił: 63 razy
- Otrzymał polubienie: 200 razy
To nie są rezerwy, tylko podmiany z zajezdni. Mobilis z jakiegoś powodu nie wysyła elektrycznych MMI, więc ratuje się w taki sposób.Tomekk pisze: dzisiaj, 14:12 Jeśli dobrze widzę to aktualnie na linii 198 na 4 brygady mamy 3 większe autobusy czyli rezerwy? Czyli tylko jedna brygada wykonuje wjazdy kieszonkowe? W takim razie ciekawi mnie czy Mobilis ma płacone za brak realizacji tych wjazdów? Zastanawia mnie też że nikt nie protestuje z powodu braku obsługi tych dwóch punktów.
Ostatnio miałem okazję jechać MMI na "147" i klimatyzacja w ogóle nie chłodziła. W Castrosuach rzeczywiście nigdy z klimą problemu nie było, natomiast tak jak wspomniałeś nie wykonują one wjazdów kieszeniowych.
-
Jelczyk
- Ekspert
- Polubił: 89 razy
- Otrzymał polubienie: 48 razy
Pasażerowie Szpitala i Zakola na pewno są bardzo szczęśliwi nie wiedząc nigdy kiedy i czy przyjedzie autobus. Dla mnie sytuacja niedopuszczalna. Co innego gdyby wyjątkowo podjęto taką decyzję. Ale tak jest non stop. Prawie codziennie są widziane 12m autobusy na 198.
Zawsze można w ogóle zawiesić linię
niestety, powodem jest jakość tego produktu autobusopodobnego marki MMI...
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 388 razy
- Otrzymał polubienie: 270 razy
Mobilis ma wyższe stawki niż MPK właśnie m.in. dlatego, że autobusy kupują na własne ryzyko (poza brakiem dofinansowań z UE i krótszym okresem amortyzacji pojazdu).
Sytuacja w której do końca kontraktu na tej czy innej linii będą nie wykonywane kursy jest absurdalna i niedopuszczalna. Przecież właśnie po to mieli zapewnić busiki, żeby wjechały tam, gdzie większy autobus nie da rady. W umowie powinny być takie kary, żeby Mobilisowi bardziej opłacało się je sprzedać i kupić coś normalnego. Czy są? Po tym że stan obecny trwa w zasadzie od początku eksploatacji, to nie sądzę.
Sytuacja w której do końca kontraktu na tej czy innej linii będą nie wykonywane kursy jest absurdalna i niedopuszczalna. Przecież właśnie po to mieli zapewnić busiki, żeby wjechały tam, gdzie większy autobus nie da rady. W umowie powinny być takie kary, żeby Mobilisowi bardziej opłacało się je sprzedać i kupić coś normalnego. Czy są? Po tym że stan obecny trwa w zasadzie od początku eksploatacji, to nie sądzę.