Numeracja linii

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 287 razy
Otrzymał  polubienie: 812 razy
Kontakt:

Re: Numeracja linii

Post autor: Kaszmir » dzisiaj, 10:37

Usłyszałem w ZTP, że kto wie czy kiedyś "23" nie pojedzie do Złocienia ;) Co by pasowało bo w okolicy Półłanki jest trochę "3".
Kojak pisze: wczoraj, 19:21Doprawdy? Masz jakieś źródło tej informacji czy po prostu szyjesz taką interpretację post factum bo akurat jest spójna?
Jeśli przyjrzysz się tym zapiskom, które kiedyś Ci wysyłałem odnośnie marszrutyzacji z 1999 roku to dostrzeżesz, że przed zmianami numeracja była rozstrzelona (linie 25, 26, 4x już nie pamiętam dokładnie, kilku numerów brakowało). Ilość linii się zmniejszyła i je uporządkowano z 25 zrobiono 17, z 26 zrobiono 21, a z 24 zrobiono 23, po prostu łatano dziury mniejszych numerów.
Myślę, że jedno nie wyklucza drugiego. "23" mi bardziej pasowało bo linia kończyła w rejonie gdzie były same "3". Co do "17" i "21" uważam, że zmiana była na plus bo mieszkałem wtedy w Hucie i poprzednie numery - "25" i "26" - się myliły. Z racji podobnych tras (Piastów - Kombinat - ...) i podobnych numerów ("5" i "6" wyglądają podobnie), zawsze musiałem się zastanowić która gdzie jedzie. A po zmianie było prosto bo linie nawiązywały do swoich mistrzejowickich odpowiedników - "16" i "17" do Walcowni, "20" i "21" do Pleszowa. Zatem zmiana mogła być na zasadzie "hej, możemy poprawić czytelność numeracji a przy okazji jednocześnie ją uporządkować".

"4x" wtedy nie uporządkowano, one po prostu znikły. Po części dlatego, że zostały wchłonięte do głównych linii, np. zamiast "42" pojechało częstsze "22".

Natomiast ja odnosiłem się do Twojego stwierdzenia, że "24 w jej obecnym kształcie zrobiono na chama zmieniając wcześniejszą 24 na 23." I tu się nie zgodzę, bo dla linii kurdwanowskiej planowano numer "12", nie "24", i były nawet rozpiski gdzie tak było podane. Ówczesna zmiana "24" na "23" wg mnie nie miała zatem nic wspólnego z planami wobec Kurdwanowa.
Ankin pisze: wczoraj, 19:41Nie oczekuję, że moje argumenty Ciebie przekonają, ale podam dwa najprostsze - chronologia i porządek wizualny.
To wciąż są argumenty subiektywne. Natomiast zwykły pasażer to nie miłośnik. Nie studiuje map, tras, każdej zmiany z wypiekami na twarzy. Taka osoba wychodzi rano z domu, idzie na przystanek i liczy, że dojedzie do szkoły/pracy tą samą linią, którą dojechała wczoraj. Nie zna pełnego spisu linii, a tylko prawdopodobnie te kilka z których korzysta na co dzień. Typowy pasażer np. na Kurdwanowie nie wie, czy po drugiej stronie miasta jest linia "21" czy nie.

Fanem zmian numerów dla samych zmian nie jestem. Część z Was pamięta, że nie byłem też za zmianami "50" i "52". Jednak jakieś uzasadnienie w ich przypadku tu jest bo część ludzi wciąż myśli że to KST, a i sam spotkałem się z argumentem ze strony nie-miłośnika że "te linie 4x i 5x to jakieś dziwne i duże numery". Natomiast zmiana "24" na "23" wg mnie ma dla standardowego pasażera jedynie minusy.
Kojak pisze: wczoraj, 20:38No nie do końca. Linii tramwajowych jest 23 po nowemu. A autobusowych ze 150 albo więcej.
To co można łatwo osiągnąć w jednym przypadku to niepodobna forsować w drugim.
Linii przyspieszonych masz siedem, podobnie przyspieszonych aglo. A jakoś nikt (chyba?) nie postuluje ich porządkowania.
Ydhflx pisze: wczoraj, 22:45Tak serio to "69" jest pewną zagadką, może jak powstawała to nawiązywała do linii "9" a potem nikt tego nie ruszał. Na dzisiaj to dobry byłby numer "63".
Gdy uruchamiano linię w 2012, planowano numer "63" (artykuł na dowód). Zmiana na "69" jest pewnym żartem sytuacyjnym o którym nie ma co się rozpisywać ;) Pewnie gdyby przyciśnięto wtedy urzędników, to na siłę znaleźliby argument, że linia w pełni pokrywała się z "9" od N. Bieżanowa do Starowiślnej i z "19" od Starowiślnej do Krowodrzy Górki (w momencie uruchomienia "19" jeździła jeszcze przez Pawią).

Ankin
Ekspert
Polubił: 62 razy
Otrzymał  polubienie: 98 razy

Post autor: Ankin » dzisiaj, 10:56

Kaszmir pisze: dzisiaj, 10:37 To wciąż są argumenty subiektywne. Natomiast zwykły pasażer to nie miłośnik. Nie studiuje map, tras, każdej zmiany z wypiekami na twarzy. Taka osoba wychodzi rano z domu, idzie na przystanek i liczy, że dojedzie do szkoły/pracy tą samą linią, którą dojechała wczoraj. Nie zna pełnego spisu linii, a tylko prawdopodobnie te kilka z których korzysta na co dzień. Typowy pasażer np. na Kurdwanowie nie wie, czy po drugiej stronie miasta jest linia "21" czy nie [...]
Ja jestem tego świadomy, moje argumenty i ludzi którzy zwracają uwagę na brak ciągłości i chronologii w numeracji linii tramwajowych oraz traktują je jako anomalię, swoistego rodzaju zaburzenie ładu w kosmicznym porządku świata, są argumentami subiektywnymi, co nie zmienia faktu, że na tle szerszego spektrum zmian w KMK jakie nadejdą w najbliższych dnia są one/byłyby one tylko niewielką kosmetyką dopełniającą całość.

W odniesieniu do przytoczonych przez Twoją osobę ww. przypadków, to nauczony doświadczeniem poprzednich zmian i zwykłą obserwacją zachowań "przeciętnych" pasażerów czy choćby tym jak miasto "komunikowało" kwestię wprowadzenia SCT, zakładam, że wiele osób pierwszego dnia lub w pierwszych dniach obowiązywania nowej siatki połączeń może się lekko zdziwić... osoba X czeka choćby na taką linię jak 52, nawet nie patrząc na rozkład, nie zerka na tablicę informacyjną z odjazdami/przyjazdami na żywo i nagle na przystanku zjawia się 12, aaaa, to nie moja linia, pewnie 52-ka zaraz przyjedzie itd. ;)

Karol1994
Znawca
Polubił: 9 razy
Otrzymał  polubienie: 26 razy

Post autor: Karol1994 » dzisiaj, 12:01

Kojak pisze: dzisiaj, 10:27 To już 0 jest zabytkowe 😉
Oprócz 0 na linie zabytkowe widziałbym właśnie jakieś 3x lub 4x (takie, które są uruchamiane dodatkowo zamiast zerówki). Swoją drogą - chętnie zobaczyłbym w zabytkowej odsłonie np. taką dawną "40" w relacji Os. Piastów - Borek Fałęcki

Warren
Pasażer
Otrzymał  polubienie: 11 razy

Post autor: Warren » dzisiaj, 14:23

Kaszmir pisze: wczoraj, 17:42 Mylisz się. Dawne "24" zmieniono na "23" bo pasowało do pozostałych linii bieżanowskich ("3", "13", "163", "173", "603"). W momencie tej zmiany, tj. marszrutyzacji 1999, dla nowej linii do Kurdwanowa planowano numer "12" - były nawet rozpiski z "12". A że zmieniono, pewnie dlatego że właśnie "24" bardziej pasowało do Bronowic, ale i do ciągu kurdwanowskiego ("104/204", "164", "174", "184", wcześniej też "124" i "194").
Z tą dwunastką na Kurdwanów to jakaś bzdura. W marszrutyzacji 1999 miała trasę Bronowice - Cmentarz Rakowicki, ale ze względu na budowę tunelu RM-Pol kursowała na Wieczystą, natomiast 2+11 dało zastępczą 72.

tomaszep42
Specjalista
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 3 razy

Post autor: tomaszep42 » dzisiaj, 14:25

Karol1994 pisze: dzisiaj, 12:01 Oprócz 0 na linie zabytkowe widziałbym właśnie jakieś 3x lub 4x (takie, które są uruchamiane dodatkowo zamiast zerówki). Swoją drogą - chętnie zobaczyłbym w zabytkowej odsłonie np. taką dawną "40" w relacji Os. Piastów - Borek Fałęcki
Lub jeszcze wcześniejszą jej wersję Bronowice- oś Piastów :)

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 287 razy
Otrzymał  polubienie: 812 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » dzisiaj, 15:24

Warren pisze: dzisiaj, 14:23Z tą dwunastką na Kurdwanów to jakaś bzdura. W marszrutyzacji 1999 miała trasę Bronowice - Cmentarz Rakowicki, ale ze względu na budowę tunelu RM-Pol kursowała na Wieczystą, natomiast 2+11 dało zastępczą 72.
Tak było i przecież to jest spójne z tym co napisałem. Wszak to "12" stała się dawcą dla "24".

Kojak
Ekspert
Polubił: 57 razy
Otrzymał  polubienie: 205 razy

Post autor: Kojak » dzisiaj, 16:23

Kaszmir pisze: dzisiaj, 15:24 Tak było i przecież to jest spójne z tym co napisałem. Wszak to "12" stała się dawcą dla "24".
No właściwie 24 powstała z wydłużenia 12, wiec trochę na chama zrobiono ten nr 24, tworząc dziurę, pomimo łatania dziur kilkanaście miesięcy wcześniej.
Who loves you baby?

ODPOWIEDZ