Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

- Linie, trasy, rozkłady
Wojciech
Specjalista
Otrzymał  polubienie: 41 razy

Re: Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

Post autor: Wojciech » wczoraj, 21:09

Dobra, trochę czasu minęło, więc mogę wtrącić swoje 0,03 zł do dyskusji. Zaproponowany układ mnie zaskoczył skalą zmian i muszę przyznać - zaskoczenie to było pozytywne. Jest wg mnie kilka niedociągnięć, ale wbrew cytatowi z Kilera - dociągnięcia są, i jest ich całkiem sporo. Po kolei:

Plusy:

+ Wprowadzenie częstotliwości f5 na szerszą skalę: to zdecydowanie słuszny kierunek - częste linie, na których można polegać. Linii "8" na pewno przyda się takie wzmocnienie.
+ Uporządkowanie kwestii "2" i "10": w końcu "2" przestanie odgrywać marginalną rolę i nie będzie (mam nadzieję) zawieszana co chwilę, a "10" nie będzie pokręconym tasiemcem, który jest narażony na zbyt wiele opóźnień,
+ Poprawa komunikacji w weekendy: ta jest obecnie bardzo słaba, tymczasem aż 6 linii pojedzie co 10 minut - istna rewolucja. Wydaje się, że każda ważniejsza pętla otrzyma częstą linię w weekendy.
+ Uporządkowanie numeracji: "50" i "52" trochę nie pasują do całego układu. Jest okazja do porządków i dobrze, że zdecydowano się na taki krok. Nie razi brak "23" w siatce - trudno sobie wyobrazić, by jakakolwiek linia miałaby zmienić numer właśnie na ten. Być może, "23" odrodzi się na nowo, gdy nieszczęsne skrzyżowanie Wielickiej i Nowosądeckiej zostanie (kiedyś) przebudowane,
+ Utworzenie silnego połączenia Bieńczyc z centrum: największym zaskoczeniem dla mnie była linia "15", która będzie silną linią na Czyżynach. W moich prognozach byłem przekonany, że zabraknie środków na takie połączenie, tymczasem takie pieniądze się znalazły. Jedyna moją wątpliwość, czy na ostatnim odcinku do Krowodrzy Górki będzie miała wystarczającą liczbę pasażerów.
+ Powrót "6" na Salwator: ta pętla zdecydowanie zasługuje na 3 linie, w końcu jest ważnym punktem przesiadkowym. Poza tym, "6" zapewni (ponowne) połączenie Salwatora z południową częścią miasta.
+ Wzmocnienie Górki Narodowej linią "5": "18" i "50" ledwo dają radę, dlatego każde wzmocnienie jest na wagę złota.

Wątpliwe rozwiązania (trudne do jednoznacznej oceny):
+/- Linia "20" z f5: Nie jestem przekonany, czy akurat ta linia wymaga maksymalnego wzmocnienia. Cichy Kącik na pewno nie wygeneruje potoków na f5. Od Ronda Mogilskiego do Estakady będzie druga linia z maksymalną częstotliwością, czyli "50" aka "7". Wiadomo, że kolejna częsta linia cieszy, pytanie - czy najlepszym wyborem jest "20". Kwestię pozostawiam bez oceny.

Minusy:
- Trasa linii "16": I to jest moje największe rozczarowanie. Dlaczego zdecydowano się na Tunel i końcówkę na Dworcu Towarowym? W Tunelu będzie już 28 kursów na godzinę, co może powodować zatory. Po przetrasowaniu "10" zabraknie połączenia NH z Podgórzem - linia "16" mogłaby kursować np. do Łagiewnik przez Grzegórzecką, Starowiślną i Rondo Matecznego (tak jak w mojej propozycji). Pętla Łagiewniki jest nieużywana liniowo, do tego na Grzegórzeckiej jest dużo miejsca na nową linię. Nie jestem również przekonany, czy zamiana "16" i "21" końcówkami to dobry pomysł - ta druga stanie się wydmuszką, pierwszą do zawieszania przy dowolnej okazji.

Konkludując - zaproponowany układ ma szansę odnieść sukces. Ważne, by dać trochę czasu pasażerom na dostosowanie się do zmian. Na przeszkodzie temu mogą stanąć niekończące się remonty, objazdy i zawieszenia. Niemniej - ukłony dla autorów tej siatki za poświęconą pracę.

judash
Ekspert
Otrzymał  polubienie: 78 razy

Re: Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

Post autor: judash » wczoraj, 22:54

Kolejną zmianę, którą można byłoby wprowadzić już 29 sierpnia to "19" do Wzgórz.

ODPOWIEDZ