też nie miałem na myśli takiego niezwykle sztywnego systemu, jeżeli w wakacje danej linii spadnie częstotliwość z f15/20 / f20/30 na f20 i f30/25 to może dalej być oznaczona jako częsta. głównym zadaniem byłoby rozróżnianie linii w stylu 164, które jeżdżą cały tydzień dosyć często w pełnych godzinach od 5 do 22 od takich linii jak 131, 137, 140 które też pełnią zupełnie inną funkcje w mieście. do ustalenia czy takie 138 czy 168 by się zaliczało, bo np. nie szczytują do f15Kojak pisze: wczoraj, 20:18 Uzależnienie numeru linii od jej częstotliwości chociaż kuszące to jednak ryzykowne. Nawet takie 179 ma w wakacje zredukowaną częstotliwość.
Poza tym jak pisał Kaszmir, na przestrzeni kilku lat potrafi się to kilka razy zmienić.
głównie po to, żeby przekazywać jak najwięcej informacji w numerze linii, bo narazie główna informacja zawarta w numerze trasy to to, czy to tramwaj, czy pomija przystanki, czy jest linią strefową i kilka innych. a tak to dodamy też niezwykle cenną informację z perspektywy pasażera czyli częstotliwość.miki3uwu pisze: dzisiaj, 8:01 Podoba mi się idea pokazania w jakiś sposób głównych linii. Myślę, że wraz z likwidacją tramwajów 50-59 i jeśli wprowadzone zostaną oznaczenia literowe np. N (nocne), Z (zastępcze), C (cmentarne) kompletnie zwalnia się zakres 50-99, gdzie można by dać główne linie o standardzie 15/20 lub lepszym, jednak wymaga to zmian większych niż ucięcia 1 z przodu dla wielu linii. O ile 164 stanie się 64, to np. 130 musiałoby dostać numer typu 53, 80 lub coś takiego, więc raczej nie jest to sensowna zmiana (po co zmieniać coś co działa dobrze).
ale też można dalej rozdzielać tramwaje od autobusów i rozdzielić częstotliwość
luźny koncept (prosze nie przykładajcie do niego aż takiej uwagi):
- oznaczenia wariantów na wyświetlaczach autobusów w stylu 192A/192B
- oznaczenie pośpiesznych dodatkową literką X na końcu zamiast osobnego zakresu dla miejskich/podmiejskich przyspieszonych
- jeżeli linie się pokrywają tak jak np. 258/298, 240/290 czy gdzieś się przecinają z linią która jedzie do tej samej końcówki (105/159 na bp. Prandoty), ale przez inną trasę to na tablicy powinna być informacja przez jakie 2-3 ważne przystanki, które odróżniaję te linie przejeżdża
200-299 inne linie autobusowe miejskie
300-499 linie podmiejskie
tutaj mam zgryz co do częstotliwości, bo jednak specjalne oznaczenia dla linii f30/60 i f60 brzmią troche głupio
poszerzenie zakresu dla linii podmiejskich wsm to nie wiem jak zagospodarować sam (może bardziej sztywny podział na gminy? chociaż pytanie jak bardzo jest to przydatna informacja)
reszta jak kto sobie życzy