Skawina

- Linie, trasy, rozkłady
pjetrek
Ekspert
Polubił: 52 razy
Otrzymał  polubienie: 123 razy

Re: Skawina

Post autor: pjetrek » 20 sie 2026, 17:39

goracygreg pisze: 20 sie 2026, 16:44 Dlaczego nie zaplanowano przystanku przy Nowym Kleparzu?
Żadna z MLD nie zatrzymuje się na Kleparzu :)
A co do reszty przystanków, to chyba najważniejsze przesiadki są zabezpieczone...

Mikix
Specjalista
Polubił: 41 razy
Otrzymał  polubienie: 17 razy

Post autor: Mikix » 20 sie 2026, 19:43

miloszkasperczyk pisze: 20 sie 2026, 14:11 Pojawił się rozkład jazdy linii MLD A73 do Skawiny, z tego co widzę to linia ma kursować co godzinę i pomija większość przystanków na terenie Krakowa.

https://kolejemalopolskie.com.pl/brepo/ ... ix2026.pdf
Dosyć mało przystanków na terenie Krakowa, za Czerwonymi Makami to wiadomo jest tramwaj, ale mnie bardziej dziwi brak przystanków między Obwodnicą a właśnie CM. Mogli dodać Wrony, Babińskiego.

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca
Polubił: 292 razy
Otrzymał  polubienie: 253 razy

Post autor: karol dżonson » 20 sie 2026, 20:07

Mikix pisze: 20 sie 2026, 19:43 Dosyć mało przystanków na terenie Krakowa, za Czerwonymi Makami to wiadomo jest tramwaj, ale mnie bardziej dziwi brak przystanków między Obwodnicą a właśnie CM. Mogli dodać Wrony, Babińskiego.
Czy ja wiem czy to dziwne? Z perspektywy mieszkańców Skawiny jedynym przydatnym przystankiem mogłoby być Babińskiego, i to wyłącznie ze względu na przesiadkę na 204. Wrony, Baczyńskiego, i Skotniki mają wystarczająco kursów względem zapotrzebowania, a skawiniarze nie mają powodu by tam wysiadać.

AdorB
Miłośnik
Polubił: 101 razy
Otrzymał  polubienie: 73 razy

Post autor: AdorB » 21 sie 2026, 0:24

goracygreg pisze: 20 sie 2026, 16:44 Dlaczego nie zaplanowano przystanku przy Nowym Kleparzu?
Odpowiedź na Twoje pytanie jest w obwieszczeniu Rady Miasta Krakowa z dnia 9 lipca 2026 roku w sprawie ogłoszenia tekstu jednolitego uchwały nr LXI/1328/16 Rady Miasta Krakowa z dnia 21 grudnia 2016 r. w sprawie określenia przystanków komunikacyjnych i dworców, których właścicielem jest Gmina Miejska Kraków udostępnionych dla operatorów i przewoźników oraz warunków i zasad korzystania z tych obiektów.
Nowy Kleparz 03 - przelotowy - Słowackiego - kierunek al. 29 Listopada - Dla przewoźników ograniczona, niedostępny dla nowych przewoźników i nowych linii
Nowy Kleparz 04 - przelotowy - Słowackiego - kierunek Rondo Matecznego - Dla przewoźników ograniczona, niedostępny dla nowych przewoźników i nowych linii.
Nowy Kleparz 07 - przelotowy - Prądnicka (łącznik) - kierunek ul. Wrocławska - Do wyczerpania przepustowości, Organizator w ramach realizacji polityki transportowej na terenie Gminy Miejskiej Kraków może wprowadzić dla przewoźników ograniczenia w
dostępności włącznie z całkowitym zakazem.

Kuciak
Specjalista
Polubił: 20 razy
Otrzymał  polubienie: 19 razy

Post autor: Kuciak » 21 sie 2026, 12:47

AdorB pisze: 21 sie 2026, 0:24 Odpowiedź na Twoje pytanie jest w obwieszczeniu Rady Miasta Krakowa z dnia 9 lipca 2026 roku w sprawie ogłoszenia tekstu jednolitego uchwały nr LXI/1328/16 Rady Miasta Krakowa z dnia 21 grudnia 2016 r. w sprawie określenia przystanków komunikacyjnych i dworców, których właścicielem jest Gmina Miejska Kraków udostępnionych dla operatorów i przewoźników oraz warunków i zasad korzystania z tych obiektów.
Dokładnie tak. Nie mamy możliwości zatrzymywania się na Kleparzu i nic z tym nie zrobimy.

Ydhflx
Ekspert
Polubił: 459 razy
Otrzymał  polubienie: 310 razy

Post autor: Ydhflx » 21 sie 2026, 18:48

karol dżonson pisze: 20 sie 2026, 20:07 Czy ja wiem czy to dziwne? Z perspektywy mieszkańców Skawiny jedynym przydatnym przystankiem mogłoby być Babińskiego, i to wyłącznie ze względu na przesiadkę na 204. Wrony, Baczyńskiego, i Skotniki mają wystarczająco kursów względem zapotrzebowania, a skawiniarze nie mają powodu by tam wysiadać.
Dokładnie. Zresztą nie chodzi tylko o samą liczbę kursów, lecz że ze Skawiny już jest bezpośrednie 283+253 z taktem f15/20 (+ pozostałe algo).

Zresztą podejrzewam że wśród mieszkańców Krakowa ta linia będzie niezbyt popularna, bo ma tylko f60, nie obowiązuje w niej miesięczny mieszkańca, a jednorazowe na krótkie dystanse są relatywnie drogie (z tego co się orientuję).

Po ostatnie, jak Marszałek uruchamia już takiego AlgoX, to pewnie relacje wewnątrzmiejskie ma gdzieś z tyłu, a nie na liście priorytetów.

Tancin
Znawca
Polubił: 1 raz
Otrzymał  polubienie: 13 razy

Post autor: Tancin » 21 sie 2026, 20:01

Wstępnie miało to kursować przez Rondo Matecznego i zastanawialiśmy się tu na forum jakim cudem linia ze Skawiny tam dojedzie, ale widzę, że jednak pojedzie prostszą i sensowniejszą trasą.

Szyba1
Pasażer
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 5 razy

Post autor: Szyba1 » 22 sie 2026, 15:51

Ydhflx pisze: 21 sie 2026, 18:48 Dokładnie. Zresztą nie chodzi tylko o samą liczbę kursów, lecz że ze Skawiny już jest bezpośrednie 283+253 z taktem f15/20 (+ pozostałe algo).

Zresztą podejrzewam że wśród mieszkańców Krakowa ta linia będzie niezbyt popularna, bo ma tylko f60, nie obowiązuje w niej miesięczny mieszkańca, a jednorazowe na krótkie dystanse są relatywnie drogie (z tego co się orientuję).

Po ostatnie, jak Marszałek uruchamia już takiego AlgoX, to pewnie relacje wewnątrzmiejskie ma gdzieś z tyłu, a nie na liście priorytetów.
Myślę, że jeden czy dwa dodatkowe przystanki nie wpłynęłyby jakoś znacząco na czas podróży (w szczególności że wszystkie przystanki poza początkowym i końcowym są oznaczone jako na żądanie), a jedynie dały dostęp części mieszkańców Skotnik do nowego połączenia. Dodatkowo przejazd MLD z Dworca Głównego do przystanku autobusowego "Kraków Opatkowice" (oddalonego w podobnej odległości od dworca, co przystanek "Babińskiego") kosztuje 6,65 zł. Przejazd komunikacją miejską z przystanku "Babińskiego" na dworzec główny według jakdojadę zajmuje ok. 30-40 minut. Bilet normalny 60-cio minutowy na komunikację miejską w Krakowie kosztuje 8 zł. Tak więc bez miesięcznego, bardziej opłacałoby się podróżować MLD. Z miesięcznym faktycznie robi się mniej kolorowo, bo chcąc korzystać z MLD trzeba mieć bilet o 94 zł droższy, ale pytanie ile osób ma miesięczny, a ile korzysta z biletu czasowego. Poza tym, inne linie obsługują przynajmniej większość przystanków w Krakowie na swojej trasie, i jakoś to już nikomu nie przeszkadza. Rozumiem że to ma być linia przyśpieszona, ale ta linia obsługuje wszystkie przystanki w Skawinie na swojej trasie.

Awatar użytkownika
Aułrora
Moderator fb pkk
Polubił: 248 razy
Otrzymał  polubienie: 87 razy

Post autor: Aułrora » 25 sie 2026, 1:01

karol dżonson pisze: 20 sie 2026, 20:07 Czy ja wiem czy to dziwne? Z perspektywy mieszkańców Skawiny jedynym przydatnym przystankiem mogłoby być Babińskiego, i to wyłącznie ze względu na przesiadkę na 204. Wrony, Baczyńskiego, i Skotniki mają wystarczająco kursów względem zapotrzebowania, a skawiniarze nie mają powodu by tam wysiadać.
Dodatkowo zważając na przyszłą likwidację 293-ki w 2027 roku, zatrzymywanie się przy szpitalu Babińskiego byłoby wskazane. W końcu to placówka państwowa, a jak wspominaliście i tak większość przystanków jest nż.
Skoro pod Uniwersytetem może się A73 zatrzymać to czemu nie może pod państwowym szpitalem?
8-) Łososkowice Remiza Enjoyer 8-)

Kuciak
Specjalista
Polubił: 20 razy
Otrzymał  polubienie: 19 razy

Post autor: Kuciak » 25 sie 2026, 7:10

Aułrora pisze: 25 sie 2026, 1:01 Dodatkowo zważając na przyszłą likwidację 293-ki w 2027 roku, zatrzymywanie się przy szpitalu Babińskiego byłoby wskazane. W końcu to placówka państwowa, a jak wspominaliście i tak większość przystanków jest nż.
Skoro pod Uniwersytetem może się A73 zatrzymać to czemu nie może pod państwowym szpitalem?
To ja bym proponował zatrzymywanie się na każdym przystanku po trasie, w końcu tak się robi z liniami pośpiesznymi w Krakowie że im się tylko dokłada przystanków do obsługi 8-)

Ydhflx
Ekspert
Polubił: 459 razy
Otrzymał  polubienie: 310 razy

Post autor: Ydhflx » 25 sie 2026, 7:48

Szyba1 pisze: 22 sie 2026, 15:51 Poza tym, inne linie obsługują przynajmniej większość przystanków w Krakowie na swojej trasie, i jakoś to już nikomu nie przeszkadza. Rozumiem że to ma być linia przyśpieszona, ale ta linia obsługuje wszystkie przystanki w Skawinie na swojej trasie.
Ciekawe, że mimo wszystko byłaby tańsza.

Tak czy siak. Argument o pozostałych liniach - tu się nie zgadzam, tak to można dowolnej linii pośpiesznej dołożyć przystanków, bo przecież obok jedzie zwykła, co też staje. A co do obsługi wszystkich przystanków w Skawinie - no tak, ale to jest linia dla mieszkańców Skawiny. Jak wywalimy postoje w Skawinie, to komu będzie służyć?

Tak czy siak, podtrzymuję, że praktycznie nikt z Krakowa by z tego nie korzystał. Linia z f60, gdzie stałym użytkownikom nie działa miesięczny, a okazjonalni nie będą wiedzieć jak ona działa, bo nie jest organizowana przez ZTP - choćby to, że ma przystanki "na żądanie" tam, gdzie inne linie mają zwykle; i że nie wystarczy stać, tylko trzeba pomachać. Choć trzeba przyznać, że są w Jakdojade, więc może ktoś by się znalazł - dlatego 'prawie nikt'.

PS Ciekawostka, ostatnio znajomi z Poznania łapali MLD, ale pomachali w inny sposób niż przyjęty w Małopolsce, i się nie zatrzymał xD.
Aułrora pisze: 25 sie 2026, 1:01 Dodatkowo zważając na przyszłą likwidację 293-ki w 2027 roku, zatrzymywanie się przy szpitalu Babińskiego byłoby wskazane. W końcu to placówka państwowa, a jak wspominaliście i tak większość przystanków jest nż.
Potoki 293 do szpitala z powodzeniem przejmie 283, mająca f15/20. Zresztą nie widzę co do rzeczy ma jej państwowość. Tak czy siak, pod uniwersytetem już stawać warto, bo tam akurat (poza tym, że potoki studentów ze Skawiny są większe) to konieczna jest jednak dodatkowa przesiadka.

Awatar użytkownika
Aułrora
Moderator fb pkk
Polubił: 248 razy
Otrzymał  polubienie: 87 razy

Post autor: Aułrora » 25 sie 2026, 15:33

Kuciak pisze: 25 sie 2026, 7:10 To ja bym proponował zatrzymywanie się na każdym przystanku po trasie, w końcu tak się robi z liniami pośpiesznymi w Krakowie że im się tylko dokłada przystanków do obsługi 8-)
Nie popadajmy w paranoję... Ja rozumiem czepianie się o to, że np. 300 staje na Leśmiana - bo tam żadnego skrzyżowania nie ma gdzie pojawiają się nowe linie ni to przystanek magistralny ani tam nie ma żadnego obiektu, który sprawiałby sens (jedynym argumentem jest mieszkanie tam osób pracujących na lotnisku). Jednak każdy przypadek jest inny i ja akurat widzę tutaj ułatwienie przy dodaniu tylko tego przystanku niż komplikacje.
Ja nie mówiłem, żeby dodawać np. Baczyńskiego gdzie żadna nowa linia się spotyka i zasadniczo to są tam tylko budynki mieszkaniówki jednorodzinnej. Tylko o przystanku na którym jest przesiadka w inne części miasta i aglomeracji (wschód i centrum Kobierzyna, Borek Fałęcki, Kurdwanów itd.), do której Skawina będzie miała w 2027r. ograniczony dojazd - planowana jest likwidacja 293-ki i zastąpienie jej linią miejską z CM w kierunku Borku. Wtedy będzie istniała sytuacja by ze Skawiny dojechać do Wieliczki bądź Borku od tej strony będzie trzeba nadrabiać trasę przez Bunscha by się na 204 przesiąść albo powiedzmy 11-stkę. Pytanie po co? ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯. Plus jestem świadom, że to jest baaaaardzo specyficzna relacja,
natomiast jeżeli ktoś ze Skawiny/Wieliczki miałby możliwości/bilet i "jakdojadę" pokazywało mu taką relację (zakładając, że A73 zaczęłoby się na Babińskiego zatrzymywać) to czemu miałby nie skorzystać? I tak każdy przystanek jest na żądanie, więc jak nikt stawać nie będzie to linia pojedzie sobie dalej.
Natomiast mogę się zgodzić, że do czasu zmian nie ma co tego ruszać.
Ydhflx pisze: 25 sie 2026, 7:48
Potoki 293 do szpitala z powodzeniem przejmie 283, mająca f15/20. Zresztą nie widzę co do rzeczy ma jej państwowość. Tak czy siak, pod uniwersytetem już stawać warto, bo tam akurat (poza tym, że potoki studentów ze Skawiny są większe) to konieczna jest jednak dodatkowa przesiadka.
Akurat chodziło mi w tym o to, że z usług takowego (bo państwowy) korzysta więcej osób (bądź nawet pracuje) niż w prywatnych placówkach. Natomiast jeżeliby potoki 293-ki przejęła 283-ka to spoko, ale dla mieszkańców Skawiny zawsze to jeden kurs więcej ;)
8-) Łososkowice Remiza Enjoyer 8-)

pjetrek
Ekspert
Polubił: 52 razy
Otrzymał  polubienie: 123 razy

Post autor: pjetrek » 25 sie 2026, 15:53

Ydhflx pisze: 25 sie 2026, 7:48 PS Ciekawostka, ostatnio znajomi z Poznania łapali MLD, ale pomachali w inny sposób niż przyjęty w Małopolsce, i się nie zatrzymał xD.
To jak oni machali, że kierowca ich pominął? :shock:

ODPOWIEDZ