Żadna z MLD nie zatrzymuje się na Kleparzu
A co do reszty przystanków, to chyba najważniejsze przesiadki są zabezpieczone...
Żadna z MLD nie zatrzymuje się na Kleparzu
Dosyć mało przystanków na terenie Krakowa, za Czerwonymi Makami to wiadomo jest tramwaj, ale mnie bardziej dziwi brak przystanków między Obwodnicą a właśnie CM. Mogli dodać Wrony, Babińskiego.miloszkasperczyk pisze: 20 sie 2026, 14:11 Pojawił się rozkład jazdy linii MLD A73 do Skawiny, z tego co widzę to linia ma kursować co godzinę i pomija większość przystanków na terenie Krakowa.
https://kolejemalopolskie.com.pl/brepo/ ... ix2026.pdf
Czy ja wiem czy to dziwne? Z perspektywy mieszkańców Skawiny jedynym przydatnym przystankiem mogłoby być Babińskiego, i to wyłącznie ze względu na przesiadkę na 204. Wrony, Baczyńskiego, i Skotniki mają wystarczająco kursów względem zapotrzebowania, a skawiniarze nie mają powodu by tam wysiadać.Mikix pisze: 20 sie 2026, 19:43 Dosyć mało przystanków na terenie Krakowa, za Czerwonymi Makami to wiadomo jest tramwaj, ale mnie bardziej dziwi brak przystanków między Obwodnicą a właśnie CM. Mogli dodać Wrony, Babińskiego.
Odpowiedź na Twoje pytanie jest w obwieszczeniu Rady Miasta Krakowa z dnia 9 lipca 2026 roku w sprawie ogłoszenia tekstu jednolitego uchwały nr LXI/1328/16 Rady Miasta Krakowa z dnia 21 grudnia 2016 r. w sprawie określenia przystanków komunikacyjnych i dworców, których właścicielem jest Gmina Miejska Kraków udostępnionych dla operatorów i przewoźników oraz warunków i zasad korzystania z tych obiektów.
Nowy Kleparz 03 - przelotowy - Słowackiego - kierunek al. 29 Listopada - Dla przewoźników ograniczona, niedostępny dla nowych przewoźników i nowych linii
Nowy Kleparz 04 - przelotowy - Słowackiego - kierunek Rondo Matecznego - Dla przewoźników ograniczona, niedostępny dla nowych przewoźników i nowych linii.
Nowy Kleparz 07 - przelotowy - Prądnicka (łącznik) - kierunek ul. Wrocławska - Do wyczerpania przepustowości, Organizator w ramach realizacji polityki transportowej na terenie Gminy Miejskiej Kraków może wprowadzić dla przewoźników ograniczenia w
dostępności włącznie z całkowitym zakazem.
Dokładnie tak. Nie mamy możliwości zatrzymywania się na Kleparzu i nic z tym nie zrobimy.AdorB pisze: 21 sie 2026, 0:24 Odpowiedź na Twoje pytanie jest w obwieszczeniu Rady Miasta Krakowa z dnia 9 lipca 2026 roku w sprawie ogłoszenia tekstu jednolitego uchwały nr LXI/1328/16 Rady Miasta Krakowa z dnia 21 grudnia 2016 r. w sprawie określenia przystanków komunikacyjnych i dworców, których właścicielem jest Gmina Miejska Kraków udostępnionych dla operatorów i przewoźników oraz warunków i zasad korzystania z tych obiektów.
Dokładnie. Zresztą nie chodzi tylko o samą liczbę kursów, lecz że ze Skawiny już jest bezpośrednie 283+253 z taktem f15/20 (+ pozostałe algo).karol dżonson pisze: 20 sie 2026, 20:07 Czy ja wiem czy to dziwne? Z perspektywy mieszkańców Skawiny jedynym przydatnym przystankiem mogłoby być Babińskiego, i to wyłącznie ze względu na przesiadkę na 204. Wrony, Baczyńskiego, i Skotniki mają wystarczająco kursów względem zapotrzebowania, a skawiniarze nie mają powodu by tam wysiadać.
Myślę, że jeden czy dwa dodatkowe przystanki nie wpłynęłyby jakoś znacząco na czas podróży (w szczególności że wszystkie przystanki poza początkowym i końcowym są oznaczone jako na żądanie), a jedynie dały dostęp części mieszkańców Skotnik do nowego połączenia. Dodatkowo przejazd MLD z Dworca Głównego do przystanku autobusowego "Kraków Opatkowice" (oddalonego w podobnej odległości od dworca, co przystanek "Babińskiego") kosztuje 6,65 zł. Przejazd komunikacją miejską z przystanku "Babińskiego" na dworzec główny według jakdojadę zajmuje ok. 30-40 minut. Bilet normalny 60-cio minutowy na komunikację miejską w Krakowie kosztuje 8 zł. Tak więc bez miesięcznego, bardziej opłacałoby się podróżować MLD. Z miesięcznym faktycznie robi się mniej kolorowo, bo chcąc korzystać z MLD trzeba mieć bilet o 94 zł droższy, ale pytanie ile osób ma miesięczny, a ile korzysta z biletu czasowego. Poza tym, inne linie obsługują przynajmniej większość przystanków w Krakowie na swojej trasie, i jakoś to już nikomu nie przeszkadza. Rozumiem że to ma być linia przyśpieszona, ale ta linia obsługuje wszystkie przystanki w Skawinie na swojej trasie.Ydhflx pisze: 21 sie 2026, 18:48 Dokładnie. Zresztą nie chodzi tylko o samą liczbę kursów, lecz że ze Skawiny już jest bezpośrednie 283+253 z taktem f15/20 (+ pozostałe algo).
Zresztą podejrzewam że wśród mieszkańców Krakowa ta linia będzie niezbyt popularna, bo ma tylko f60, nie obowiązuje w niej miesięczny mieszkańca, a jednorazowe na krótkie dystanse są relatywnie drogie (z tego co się orientuję).
Po ostatnie, jak Marszałek uruchamia już takiego AlgoX, to pewnie relacje wewnątrzmiejskie ma gdzieś z tyłu, a nie na liście priorytetów.
Dodatkowo zważając na przyszłą likwidację 293-ki w 2027 roku, zatrzymywanie się przy szpitalu Babińskiego byłoby wskazane. W końcu to placówka państwowa, a jak wspominaliście i tak większość przystanków jest nż.karol dżonson pisze: 20 sie 2026, 20:07 Czy ja wiem czy to dziwne? Z perspektywy mieszkańców Skawiny jedynym przydatnym przystankiem mogłoby być Babińskiego, i to wyłącznie ze względu na przesiadkę na 204. Wrony, Baczyńskiego, i Skotniki mają wystarczająco kursów względem zapotrzebowania, a skawiniarze nie mają powodu by tam wysiadać.
To ja bym proponował zatrzymywanie się na każdym przystanku po trasie, w końcu tak się robi z liniami pośpiesznymi w Krakowie że im się tylko dokłada przystanków do obsługiAułrora pisze: 25 sie 2026, 1:01 Dodatkowo zważając na przyszłą likwidację 293-ki w 2027 roku, zatrzymywanie się przy szpitalu Babińskiego byłoby wskazane. W końcu to placówka państwowa, a jak wspominaliście i tak większość przystanków jest nż.
Skoro pod Uniwersytetem może się A73 zatrzymać to czemu nie może pod państwowym szpitalem?
Ciekawe, że mimo wszystko byłaby tańsza.Szyba1 pisze: 22 sie 2026, 15:51 Poza tym, inne linie obsługują przynajmniej większość przystanków w Krakowie na swojej trasie, i jakoś to już nikomu nie przeszkadza. Rozumiem że to ma być linia przyśpieszona, ale ta linia obsługuje wszystkie przystanki w Skawinie na swojej trasie.
Potoki 293 do szpitala z powodzeniem przejmie 283, mająca f15/20. Zresztą nie widzę co do rzeczy ma jej państwowość. Tak czy siak, pod uniwersytetem już stawać warto, bo tam akurat (poza tym, że potoki studentów ze Skawiny są większe) to konieczna jest jednak dodatkowa przesiadka.Aułrora pisze: 25 sie 2026, 1:01 Dodatkowo zważając na przyszłą likwidację 293-ki w 2027 roku, zatrzymywanie się przy szpitalu Babińskiego byłoby wskazane. W końcu to placówka państwowa, a jak wspominaliście i tak większość przystanków jest nż.
Skoro pod Uniwersytetem może się A73 zatrzymać to czemu nie może pod państwowym szpitalem?
Nie popadajmy w paranoję... Ja rozumiem czepianie się o to, że np. 300 staje na Leśmiana - bo tam żadnego skrzyżowania nie ma gdzie pojawiają się nowe linie ni to przystanek magistralny ani tam nie ma żadnego obiektu, który sprawiałby sens (jedynym argumentem jest mieszkanie tam osób pracujących na lotnisku). Jednak każdy przypadek jest inny i ja akurat widzę tutaj ułatwienie przy dodaniu tylko tego przystanku niż komplikacje.Kuciak pisze: 25 sie 2026, 7:10 To ja bym proponował zatrzymywanie się na każdym przystanku po trasie, w końcu tak się robi z liniami pośpiesznymi w Krakowie że im się tylko dokłada przystanków do obsługi![]()
Akurat chodziło mi w tym o to, że z usług takowego (bo państwowy) korzysta więcej osób (bądź nawet pracuje) niż w prywatnych placówkach. Natomiast jeżeliby potoki 293-ki przejęła 283-ka to spoko, ale dla mieszkańców Skawiny zawsze to jeden kurs więcejYdhflx pisze: 25 sie 2026, 7:48
Potoki 293 do szpitala z powodzeniem przejmie 283, mająca f15/20. Zresztą nie widzę co do rzeczy ma jej państwowość. Tak czy siak, pod uniwersytetem już stawać warto, bo tam akurat (poza tym, że potoki studentów ze Skawiny są większe) to konieczna jest jednak dodatkowa przesiadka.
To jak oni machali, że kierowca ich pominął?Ydhflx pisze: 25 sie 2026, 7:48 PS Ciekawostka, ostatnio znajomi z Poznania łapali MLD, ale pomachali w inny sposób niż przyjęty w Małopolsce, i się nie zatrzymał xD.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości