Pleszów

- Linie, trasy, rozkłady
scyzor663
Ekspert
Polubił: 60 razy
Otrzymał  polubienie: 265 razy

Re: Pleszów

Post autor: scyzor663 » 23 lut 2026, 11:42

Kaszmir pisze: 23 lut 2026, 11:01 Też się zastanawiam, czy nie lepiej (i jednocześnie taniej) było skrócić "10" i "21", a w zamian wydłużyć autobusy np. do Kombinatu, i może nawet dołożyć im kursów by miały bardziej regularny takt.
Nawet jeśli nie taniej to na pewno lepiej dla mieszkańców. Teraz mamy sytuację, że mieszkańcy Koszyc dojeżdżają bezpośrednio na Czyżyny, a mieszkańcy Kościelnik max do Pleszowa.

Inny problem to taki, że teraz ciężej przejechać na Kombinat. Chyba, że udałoby się otworzyć teren Huty dla autobusów i jeździłby przez bramę nr 5 (byłoby jakieś 2km bliżej niż przez Bulwarową).

Awatar użytkownika
stefan
Specjalista
Polubił: 4 razy
Otrzymał  polubienie: 11 razy

Post autor: stefan » 24 cze 2026, 14:02

Ktoś się orientuje kiedy jest planowane ponowne otwarcie ulicy A. Stopki? Domyślam się że nie prędko, niemniej to wygląda jakby prace od zeszłego roku w ogóle nie posunęły się do przodu.

judash
Ekspert
Otrzymał  polubienie: 92 razy

Post autor: judash » 28 sie 2026, 17:04

Interpelacja ws. stanu technicznego pętli Kopiec Wandy.

Zajezdnia Podgórze
Pasażer
Polubił: 4 razy
Otrzymał  polubienie: 13 razy

Post autor: Zajezdnia Podgórze » 28 sie 2026, 17:10

Ja to wrzucę tak jak ostatnio - uważam że Kopiec Wandy jest do zaorania - tutaj po prostu rozwój infrastruktury drogowej zrobił swoje i odciął to miejsce - pętla w krzakach bez większego znaczenia

Nawet gdyby ją modernizować to potencjał jest średni, bo lepszym węzłem modalnym jest Kombinat - taniej chyba zrobić nową pętlę manewrową między Kombinatem a zajezdnią NH a na Kopcu zrobić zwykłe rozjazdy

Raz że nie ma tam ani dojścia do samego Kopca, ani bezpiecznej drogi do chodnika na Ptaszyckiego (p.Bardosa) ani nawet punktu socjalnego dla motorniczych

Inną inszość że właśnie taki jest na Kombinacie dla kierowców

Acz wydaje mi się że ktoś medialnie poruszał kwestie modernizacji/przebudowy owej pętli ale nie hu hu artykułu nie znalazłem - możliwe że było to bodaj jeszcze za Majchrowskiego

ODPOWIEDZ