30.08.2026
-
Fortissimo
- Miłośnik
- Polubił: 40 razy
- Otrzymał polubienie: 68 razy
30.08.2026
W związku z uszkodzeniem torowiska na APW "3", "20" i "73" były kierowane na objazd w wersji extreme - przez Mogilską, R. Czyżyńskie i Al. Pokoju. Nie pamiętam kiedy ostatnio w użyciu były te łuki na Czyżyńskim 
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 458 razy
- Otrzymał polubienie: 309 razy
Re: 30.08.2026
Ostatniej (a może to była jakaś wcześniejsza?) zimy tak pozamarzały zwrotnice w centrum, że widziano "18" na Mogilskiej - pewnie też tymi łukami jechała.Fortissimo pisze: wczoraj, 19:59 W związku z uszkodzeniem torowiska na APW "3", "20" i "73" były kierowane na objazd w wersji extreme - przez Mogilską, R. Czyżyńskie i Al. Pokoju. Nie pamiętam kiedy ostatnio w użyciu były te łuki na Czyżyńskim![]()
-
pjetrek
- Ekspert
- Polubił: 52 razy
- Otrzymał polubienie: 123 razy
Jak jeszcze miasto uruchamiało 47 na Targi Książki z Krowodrzy do Bieżanowa to wtedy wykorzystywała te łukiFortissimo pisze: wczoraj, 19:59 W związku z uszkodzeniem torowiska na APW "3", "20" i "73" były kierowane na objazd w wersji extreme - przez Mogilską, R. Czyżyńskie i Al. Pokoju. Nie pamiętam kiedy ostatnio w użyciu były te łuki na Czyżyńskim![]()
I tak dobrze, że podczas remontu ronda Czyżyńskiego dobudowano drugi łuk do pary, bo wcześniej była tylko relacja Mogilska -> al. Pokoju.
-
Fortissimo
- Miłośnik
- Polubił: 40 razy
- Otrzymał polubienie: 68 razy
Jeśli wolno spytać, jaki proces myślowy stał za tym rozwiązaniem? Nie wiem jak wtedy wyglądał układ torowy, ale wydaje mi się do zdeczka bez sensu. Już prędzej jestem w stanie zrozumieć Warszawę, gdzie na skrzyżowaniach czterokierunkowych nierzadko są tylko relacje na wprost, lub T. Słowackiego, gdzie nie ma miejsca na relację Lubicz - Pawia (plus dublowałaby się ona z tunelem). Ale tylko jeden kierunek? Z czego to wynikało?
-
pjetrek
- Ekspert
- Polubił: 52 razy
- Otrzymał polubienie: 123 razy
Nie wiem czym kierowali się ówcześni projektanci sieci tramwajowej, ale układ ten można zobaczyć np. na starych widokach Street view w Google.Fortissimo pisze: wczoraj, 22:02 Jeśli wolno spytać, jaki proces myślowy stał za tym rozwiązaniem? Nie wiem jak wtedy wyglądał układ torowy, ale wydaje mi się do zdeczka bez sensu. Już prędzej jestem w stanie zrozumieć Warszawę, gdzie na skrzyżowaniach czterokierunkowych nierzadko są tylko relacje na wprost, lub T. Słowackiego, gdzie nie ma miejsca na relację Lubicz - Pawia (plus dublowałaby się ona z tunelem). Ale tylko jeden kierunek? Z czego to wynikało?