Kraków otrzyma 172,76 mln zł z Unii Europejskiej na tramwaj na Azory
https://zim.krakow.pl/krakow-otrzyma-17 ... g3R7aSopqg
Tramwaj na Górkę Narodową, do Azorów i Bronowic Wielkich
-
Fortissimo
- Miłośnik
- Polubił: 49 razy
- Otrzymał polubienie: 81 razy
Re: Tramwaj na Górkę Narodową, do Azorów i Bronowic Wielkich
Portal cowkrakowie.pl na temat projektowanej linii:
Dopiero potem zrozumiałem o co chodzi. Z kolei trójkąt torowy na pewno będzie przydatnym dodatkiem - może zaczną go używać, a nie pozwolą marnieć jak "Dworcowej".
Wie ktoś może, czy ów trójkąt to zabezpieczenie na wypadek wybudowania (jednak) linii Podchorążych - Azory?
Gdy przeczytałem ten fragment za pierwszym razem pomyślałem, że chcą spinać tory tramwajowe z kolejowymiNowa pętla i dodatkowe torowisko
Dwutorowa linia zostanie poprowadzona pomiędzy Krowodrzą Górką a Azorami. Jej północny fragment ma zostać powiązany z odcinkiem torowiska prowadzącym w stronę linii kolejowej nr 95 Kraków Mydlniki – Kraków Batowice.
W ramach zadania przewidziano także budowę trójkąta torowego w rejonie skrzyżowania ulic Opolskiej i Weissa. Nowa pętla tramwajowa zostanie natomiast zlokalizowana w okolicy skrzyżowania Weissa i Jaremy.
Wie ktoś może, czy ów trójkąt to zabezpieczenie na wypadek wybudowania (jednak) linii Podchorążych - Azory?
-
Bayer2003
- Pomiarowiec
- Polubił: 38 razy
- Otrzymał polubienie: 112 razy
Na Azorach ma w takim razie powstać normalna pętla dla jednokierunkowych tramwajów, czy coś źle zrozumiałem?Karol1994 pisze: wczoraj, 13:39 Kraków otrzyma 172,76 mln zł z Unii Europejskiej na tramwaj na Azory
https://zim.krakow.pl/krakow-otrzyma-17 ... g3R7aSopqg
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 473 razy
- Otrzymał polubienie: 330 razy
Myślę, że tak wpisali z przyzwyczajenia: pętla -> stała końcówka.Bayer2003 pisze: wczoraj, 17:54 Na Azorach ma w takim razie powstać normalna pętla dla jednokierunkowych tramwajów, czy coś źle zrozumiałem?
I tak, i nie. Od początku plany były następujące: tramwaj idzie z KG wzdłuż Opolskiej (południową stroną), i następnie rozwidla się na w prawo na etap II do Bronowic Wielkich, oraz w dół w miejsce mniej więcej obecnej pętli autobusowej Azory, gdzie powstanie krańcówka dla tramwajów jednokierunkowych. W miejscu rozwidlenia - automatycznie powstaje nam trójkąt torowy, choć wątpię żeby był używany w codziennym ruchu.Fortissimo pisze: wczoraj, 17:12 Wie ktoś może, czy ów trójkąt to zabezpieczenie na wypadek wybudowania (jednak) linii Podchorążych - Azory?
Jednocześnie, taki układ oznacza, że krańcówkę ma Azorach można przedłużyć bez większych problemów w kierunku południowym.
Kolejny raz muszę napisać to samo, co przy P+R na Bronowicach. Lokalizacja tego P+R jest fatalna, z podobnych powodów:W rejonie ul. Opolskiej zaplanowano parking Park&Ride na ok. 205 samochodów
- Wyjazd z niego na Opolską się korkuje już dzisiaj
- Mało miejsca, więc musi być piętrowy. A to niemałe koszty
- W zasadzie dlaczego ktoś miałby stanąć tutaj, zamiast dojechać Opolską do P+R Krowodrza Górka? Z racji na korki na ślimaku, to drugie może być szybsze, a na pewno jest dużo więcej linii - z Azorów i tak wszystko na KG
- Parking na KG jest przepełniony... Ale skoro i tak chcemy robić piętrowe, to dlaczego Azory, a nie KG?
- Poza korkiem dla przyjezdnych, zwiększą się korki dla mieszkańców osiedla, czyli dokładnie to, czemu P+R ma przeciwdziałać
Rozwiązanie? Doprowadzić do skutku Etap II, czyli tramwaj na Bronowice Wielkie. W końcu mają być robione rozjazdy w tamtym kierunku